Összejött a kellő aláírás a "szkítáknak", de az MTA szerint nincs ilyen nemzetiség

  • narancs.hu
  • 2023. november 30.

Fekete Lyuk

Egy ismert vírusszkeptikus és 5G-ellenes orvos szerette volna magát 1370 társával szkítaként elismertetni. 

Több mint ezer hiteles aláírást sikerült összeszedni arra a kezdeményezésre, hogy Magyarországon a "szkíta" népcsoportot ismerjék el nemzetiségként. 

A kezdeményezést a Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint Pócs Alfréd László adta be idén áprilisban. Róla korábban már többször is írtunk, főleg a koronavírus-járvány idején, amikor a Gődény György által fémjelzett Orvosok a Tisztánlátásért (MOET) csoport tagjaként a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Heves megyei elnökeként vírustagadó nyilatkozatokat tett, emiatt a MOK el is határolódott tőle, majd a gyöngyösi kürházból is kirúgták. Pócs az Egri Városvédők Egyesületének elnöke, a 2019-es önkormányzati választáson indult is a polgármesteri székért, de végül csak kompenzációs listáról jutott be a képviselő-testületbe, ahol komoly harcot folytat az 5G-s mobilhálózat ellen. A MOET honlapján azt írja, szabadidős tevékenységei közé tartozik „a magyar őstörténet kutatása, az aktív hagyományőrzés” is.

Pócs szkíta nemzetiségre vonatkozó kezdeményezéséhez legalább ezer aláírót kellett szereznie, a Nemzeti Választási Bizottság friss határozata szerint pedig június vége és október vége között sikerült összesen 1371 érvényes aláírást összegyűjtenie. 

A hivatalos eljárás szerint egy új népcsoport nemzetiségként való elismeréséhez kell legalább ezer, magát e nemzetiséghez tartozónak valló, a helyi önkormányzati választójoggal rendelkező magyar állampolgár aláírása, valamint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének állásfoglalása is, ezután az Országgyűlésnek kell döntenie az ügyben. 

A parlamentnek a héten beadott dokumentumhoz így csatolták Freund Tamás MTA-elnök véleményét is, aki azonban meglehetősen rövidre zárta a kérdést: 

"az MTA II. osztálya szerint nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényes feltételei annak, hogy a több mint két évezrede a történelem színpadáról eltűnt szkítákat (mely megnevezés gyűjtőfogalomként több egykori népcsoport etnikumát, nyelvét és kultúráját öleli fel) ma is élő, saját hagyományait és nyelvét őrző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon."

Tudjuk azonban, hogy ez még nem jelent semmit, miután a végső döntést a parlamentnek kell majd kimondania. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk