Orbán előhúzta a Fidesz 32 éves kampányszlogenjét

  • narancs.hu
  • 2022. március 23.

Fekete Lyuk

Akkor ez most előre vagy hátra?

Felült a Fidesz a nosztalgiavonatra, ugyanis újra előkerült a "Halgass a szívedre, szavazz a Fideszre"-szlogen, amelyet még  1990-ben találtak ki, hogy ezzel győzzék meg az első szabad választások szavazóit az akkor még tényleg fiatal demokraták.

A 32 éves szlogent Orbán Viktor portréjára biggyesztették rá, mellé kommentárként csak annyit írtak, "április 3-án csak a Fidesz!", és persze még egy narancsságra szívecskét is mellé raktak, nyilván, hogy lássuk, ha már nincs is meg a fiatalság, de ők azért érzik ezt az emotikonokkal túlzsúfolt korszellemet.

Az rtl.hu emlékeztet, hogy anno ezzel a szlogennel 21 mandátumot szereztek. A kétsoros történtetét is felelevenítik. Eszerint1989-1990 fordulóján eleve népszerűek voltak könnyen megjegyezhető jelszavak, nemcsak a Fidesz villogott ilyennel: a Szabad Demokraták Szövetsége azt harsogta, hogy „Tudjuk, merjük, tesszük”, a Független Kisgazdapárt (FKGP) a „Bort, búzát, békességet” jókívánsággal hirdette magát, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) a „Hit, remény, szeretet” szlogent tűzte a plakátjaira.

A szlogenek mellé kampánydalok is jártak, de hol volt akkor még a Fidesz "Piros lett a paradicsom, nem sárga" utáni rajongása! Akkor ugyanis a a svéd Roxette zenekar 1988-as slágerét, a Listen to Your Heart (Hallgass a szívedre) című dalból vezették le a kampányszlogent. Az rtl.hu szerint ezt az elmúlt évek nosztalgiakommunikációjában próbálták is újra elővenni, dea Fidesz 29. tisztújító kongresszusán engedély nélkül hangzott el a dal, és a Facebookra felkerült videókból később a jogtulajdonos követelésére el is kellett távolítani.

Az ügy folyományaként a Roxette gyakorlatilag megtiltotta, hogy a Fidesz használja a Listen to Your Heart-ot.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk