Részt vettél egy „bevándorlást előremozdító” médiaszemináriumon? Fizess!

  • narancs.hu
  • 2018. június 19.

Fekete Lyuk

Íme, a bevándorlási különadó részletei.

Ahogy mi is megírtuk, a kormány a ma benyújtott adótörvény szerint 25 százalékos bevándorlási különadót fizettetne a „bevándorlást segítő szervezetekkel”.

Kedd délután aztán felkerült a törvényjavaslat szövege a parlament honlapjára, amiből már jól látszanak a részletek is.

Például az, hogy indoklásként azt írják: „Vannak bizonyos szervezetek, amelyek a bevándorlást különféle eszközökkel segítik, miattuk pedig több pénzt kell fordítani a közös kasszából határvédelemre.” Az pedig mégsem egyeztethető össze a közös teherviselés elvével, hogy mindenki fizessen néhány renitens szervezet miatt, ugyebár.

A szövegből az is kiderül, hogy a 25 százalékos adókötelezettség vonatkozik „a Magyarországon zajló bevándorlást segítő tevékenység anyagi támogatására, függetlenül a támogató és a bevándorlást segítő szervezet honosságától”.

De a legjobb rész még csak ezután következik. Hogy mit is tekint a kormány a „bevándorlás segítésének”?

  • Hálózatépítést és -működtetést,
  • a bevándorlást pozitív színben feltüntető propagandatevékenységet,
  • és a bevándorlás előmozdításával összefüggő médiakampányok, médiaszemináriumok folytatását, illetve az abban való részvételt,

ha ezeket a bevándorlás ösztönzése érdekében végzik.

Mindehhez hozzáteszik, hogy bevándorlás alatt azt értik, amikor „emberek véglegesnek szánt áttelepülése lakóhelyük szerinti országból más országba” történik meg. A törvényalkotó tesz még egy kitételt: a párt és pártalapítvány nem minősül ilyen adóalanynak, illetve azok a szervezetek sem, amelyek mentességét nemzetközi szerződés vagy viszonosság biztosítja.

Az viszont világos, mi történik, ha nem fizetnek: a NAV ellenőrzést végez, szankcionál és behajtja az összeget.

(Index, 444)

Figyelmébe ajánljuk