Karácsony: Orbán kivégezte az önkormányzatiságot

  • narancs.hu
  • 2020. december 19.

Belpol

A főpolgármester szerint az iparűzési adó megfelezése csak mélyíti a válságot. 

„Hát akkor ez kész, ennyi volt. Orbán Viktor ma bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését” – kezdi Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely. A főpolgármester a kormányfő szombati bejelentésére reagált, ami szerint 2021. január 1-től a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók helyi iparűzési adóját január 1-től a felére csökkentik. 

Karácsony szerint az iparűzési adó harminc évig volt az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja, a megfelezése nem kezeli, hanem mélyíti a válságot. Hozzáteszi, a miniszterelnöki bejelentésnek „semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez”, a „cinikus hatalmi politizáláshoz van köze csak”. Az önkormányzatok számára viszont maga a kiviégzés. 

„Sok települést küld padlóra, taszít kilátástalan helyzetbe, veszélyezteti a közszolgáltatások ellátását. A veszteségben osztozik Budapest is, a Fővárosi Önkormányzat számára ez nagyjából egy Lánchíd árának elvételét jelenti, akkora kiesést, amennyiből a közvilágítást, a köztisztaságot és a zöldfelületek fenntartását fizetjük” 

– írja a főpolgármester. Szerinte „blabláznak” valamit a kompenzálásról, ami azt jelenti, hogy amelyik városvezető „befogja a száját, az talán túléli, de már nem a helyi polgárok akaratát képviselő önkormányzat lesz, csupán a kormány vazallusa”. 

„Ennek a felelőtlen kormánypolitikának a társadalmi, gazdasági és politikai következményei beláthatatlanok” 

– fogalmaz Karácsony. 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?