Szüret Ultra: Matolcsynak 3-400 rokona vár még a sorára

  • narancs.hu
  • 2016.05.06 08:51

Fekete Lyuk

Először adott interjút Matolcsy György azután, hogy kiderült, hogyan szórták két marokkal a pénzt az MNB alapítványai. A plafon valószínűleg többször is majdnem leszakadt.

"– De a titkolózás célja mégiscsak az lett volna, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra ezek a kínosnak is nevezhető költekezések. Az ön rokonsága is jelentősen profitált az alapítványi pénzekből. Unokatestvére, Szemerey Tamás például több szálon is kötődik a kifizetett milliárdokhoz: a BanKonzult Kft-n., az NHB Bankon vagy a VS.hu kiadói körén keresztül. Igaz, utóbbi cáfolta, de azért mégiscsak hozzá vezetnek a szálak.
– Ismét egy politikai blöff. Valaki szakmai vitát próbál titkolózásként feltüntetni. Mi úgy láttuk – s ezzel az elsőfokú bíróság is egyetértett –, hogy ha az államtól közpénz indul el, s az civil pénzzé válik, akkor az marad a civil vagyon körében.

– Csakhogy a civilek között többen is vannak, akik rokoni szálon kötődnek önhöz.
– Két külön kérdésről van szó. Az egyik, hogy titkolóztunk-e. Erre tett pontot az Alkotmánybíróság, s az alapítványok a döntést tiszteletben tartották. Ami a rokonságot illeti: mindenki a saját családjáért tud felelősséget vállalni. Amikor arról nyilatkoztam, hogy a családomnak nincs offshore-érdekeltsége, akkor a szűk családomra, vagyis a feleségemre, a két fiamra és magamra gondoltam. Nekem Magyarországon körülbelül száz unokatestvérem van, világszerte pedig 3-400 rokonom. A VS.hu portál esetében is tiszta a kép: az unokatestvérem cáfolta, hogy érdekeltségében állna az újság kiadója.

– Ez igaz, ám mégiscsak a Szemerey Tamás tulajdonában álló BanKonzult Kft.-ből utalták át a VS.hu-t kiadó társaság bejegyzési illetékét.
– Az alapítványok nem vizsgálják, hogy a támogatott projektek mögött milyen tulajdonosok állnak. A VS.hu mellett a Gazdasági Rádió vagy az Echo TV esetében sem vizsgáltuk a tulajdonviszonyokat. Legalább harminc fontos könyv kiadását is támogatta a PADA, de kétségtelen, hogy a balliberális VS.hu verte a legnagyobb hullámokat. A hírportál viszont modern és minden ízében az alapítványok filozófiájának megfelelő, kitűnő programot nyújtott be, ezért támogattuk."

(...)

– Ötmillió forintra emelkedett az ön fizetése. Emiatt is számos kritika érte.
– A jegybanktörvény módosításával az MNB vezetői annyit keresnek, mint a cseh és a szlovák jegybank vezetői. A jegybankelnök és a három alelnök fizetése a törvénymódosítás eredményeképp sem fogja elérni Simor Andrásnak és két alelnökének első három évben kapott havi átlagfizetését. Úgy gondolom, hogy a magyar jegybank teljesítménye van olyan jó, mint egy sor más uniós nemzeti banké. Tehát egyetértek az ötmilliós fizetéssel."

mno.hu

Neked ajánljuk