Tévésorozat

A bura alatt

Film

Tudjuk jól, hogy mindenki kitörésre vágyik egy világvégi porfészekből, de az piszok nehéz. S ha ez nem volna elég, képzeljük el, Stephen Kinggel együtt, hogy egy szép, szokásos kisvárosi reggelen - mikor a szomszéd épp egy hullát ás el az erdőben, a korrupt polgármester propánkészleteket mutyizik, és a pap megint betép rendesen - egyszer csak lezuhan egy láthatatlan bura, és mindenki vidéken reked.

Jöhet a nyomozás és az egymásrautaltságból adódó szociálpszichológiának csúfolt társasjáték.

Ügyes technikával, igényes képi világgal - ígéretesen. Három szálon haladhatunk. Egy: hipermisztikus álbibliai várospusztulás Szodoma és Gomora bűneiért, csak még nem derült ki, ki szolgáltatja a büntetést. Az viszont elég bizonyos, hogy a kénköves esőhöz képest a gondviselés is felfelé lépett a technikai fejlődésben. Kettő: sokrétű nyomozás, ha nem lenne elég a közhelyekből, természetesen egy deviáns kívülálló és a lángoszlopszerepben tündöklő újságírónő a detektív. Három: szociálpszichológiai kísérlet, amelyben maguktól fejlődhetnének az emberi konfliktusok, ha nem erőltetetten gerjesztett, szerelemféltésből elkövetett emberrablásokat kellene néznünk, és misztikus görcsrohamot kapó tinédzserek kiabálását hallgatnunk - még ez tűnne a legérdekesebbnek.

Egyszóval van ez a bura, amely hangszigetel, elválaszt, ki- vagy bezár; lehetőséget ad a metafizikai és fizikai kérdések felvetésére, és a többi...

Stephen Kingtől csak annyit kérdeznénk, lehetne-e ilyet kérni a tévé és a néző közé is?

Szerdán és csütörtökön a tv2 műsorán

Figyelmébe ajánljuk