A Filmalap nem támogatja Pálfi György Toldi-filmjét

  • narancs.hu
  • 2014. október 16.

Film

Ünneplőbe öltözött a filmszakma szíve, hiszen most zajlik Vajnáék Magyar Filmhete. Biztosak vagyunk benne, hogy egy ilyen apró kellemetlenség sem ronthatja el a magyar filmesek hangulatát!

Pálfi tervét korábban a Filmalap elfogadta, de az együttműködés finoman szólva is akadozott. A rendező időközben többször bírálta a Filmalap általános működését. A Toldi-mozi sorsáról júniusban ezt mondta a vs.hu-nak: „Miután mindennel megvoltunk, prezentáltuk az egészet a Filmalapnak, ahol senkinek nem volt ellenvetése, csak annyit kértek, hogy még egyszer menjünk ki a helyszínre, és csináljunk egy alapos költségvetést, amelyben még az utolsó szöget is elszámoljuk. Az így kiegészített és novemberben ismét leadott költségvetés több lett, mint az a 900 millió, amit a Filmalap megítélt, de erre készültünk, koprodukciós partnereket kerestünk a kiegészítéshez. A baj nem is kifejezetten a költségekkel van. Idén márciusra elvileg született egy döntés, amelyben tudtommal elfogadták az összeszámolt kiadásainkat. Hivatalosan azonban csak annyit közöltek velünk, hogy konzultációra hívják az alkotókat. A konzultáció azóta sem történt meg, és apró, informális beszélgetésekből kell kitalálnunk, hogy mit akar a Filmalap tőlünk. Úgy tudjuk, valószínűleg szeretné a filmet, csak nem úgy, nem abban a rendezői elképzelésben, ahogy mi gondoltuk. De persze ez is csak feltételezés."

De a mai nap után már nincs több kétség. Andy Vajna egyre népszerűbb szervezete ugyanis ezt a közleményt adta ki:

A Magyar Nemzeti Filmalap döntést hozott a TOLDI című filmről

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága azt a döntést hozta, hogy Pálfi György Toldi című filmjének megvalósítását célzó, hosszú ideje tartó tárgyalássorozatot beszünteti, és az eredetileg megvalósításra szánt tervet a továbbiakban nem támogatja, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a Döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt, illetve előzőleg írásban jelezte, hogy amennyiben a Döntőbizottság október 15-ig nem hoz határozatot, akkor lezártnak tekinti az együttműködést.
A film tervezett költségvetése 2,5 milliárd forint, amely a magyarországi és az európai filmgyártási gyakorlatban is szokatlanul magas. Egy ilyen magas költségvetésű projekt finanszírozása mind az adófizető nézőközönség, mind a filmszakma felé jelentős felelősség.
A Döntőbizottság szerint még nincsenek meg a feltételei annak, hogy egy ilyen magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani.

Magyar Nemzeti Filmalap
2014. október 16.


A filmszakma helyzetéről és Pálfi döntéséről tartott csevegésről itt tudósítunk, a dicsőséges Magyar Filmhétről már korábban írtunk, a szép egyetértésben zajló rendezvényről pedig az Index különösen nyomasztó videója ad plasztikus képet.

Neked ajánljuk