tévésmaci

A móló hódja

  • tévésmaci
  • 2022. szeptember 28.

Film

Amikor Sztupa és Troché első királyságukat ülték, övék volt minden a Láng Kálmán utcától a munkásotthonig, az MHK-pályától a vízi telepig minden, de minden.

Csak történeteik nem voltak, nem maradtak, pusztán Ómafa emlékezetének minduntalan felgyűrődő rongyszőnyege. Amikor mentek, akkor nem mentek sehová, vagy nem tudta senki, hogy hová mennek, az utca megvolt, a ház száma is, amely előtt épp elhaladtak, s megvolt az irány is, a piac felé, a gyár felé, az iskola felé, de hogy odaértek-e, hogy megálltak-e ott, vagy továbbhaladtak, azt nem tartotta számon senki, csupán azt, hogy uralkodtak. Ha mentek valahová, akkor uralkodni mentek, ha voltak valahol, ott uralkodtak. Hogy viszont mások mit csináltak, hogy a sokaság miben mesterkedett, azt lehetett tudni. A piacon pingált fakanalakkal csapkodták a csinos lányok fenekét a hirtelen nekibátorodott ifjak s a meglett férfiak, ezen kacagni illett, de lett belőle pofozkodás is. A dolgozók bevitték a gyerekeiket a gyárba, volt hűsítő és valami gázpalackszerű szarból szódát is lehetett spriccelni műanyag pohárba, s a gyerekek elszöktek a kerékpárgyárba, mert a gyár sokféle gyár volt, csak az öntöde nem nagyon érdekelt senkit, pedig az sosem állt le, talán csak ilyenkor mégis. A szökött gyerekek a kerékpárgyárban teletömködték ruhájuk réseit, zsebeit, kabátkájuk ujját, pedig tavasz volt, nem is kellett már kabát, biciklicsengőkkel, macskaszemekkel, pedállal, s reszkettek, hogy kifelé a portás ne állítsa meg őket, mert akkor apát biztos kirúgják, s ők meg mehetnek a javítóba.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.