Film

Anna és a szellemek

Babycall

  • - izs -
  • 2012. szeptember 27.

Film

Magyarul bébiőrnek hívják azt a szerkezetet, amelyet aggodalmas szülők alvó kisbabájuk mellé szoktak helyezni, hogy pár helyiséggel odébb is hallják, ha esetleg felébred, köhög, fullad stb. Az ideggyenge teremtéseket álmából felverve is hozó Noomi Rapace előadásában rémüldöző Anna nyolcéves fia szobájába helyez egy ilyen masinát, és a konyhában virrasztva hallgatja, hogy szuszog a kölök. Néha meg azt, hogyan gyilkolja egymást egy család pár méterrel arrébb – a babycall ugyanis 50 méteres körzetben más bébiőrök hangjait is továbbítja. Az ifjú anyuka mindennapjait teljesen kitölti a brutális volt férjétől való rettegés és fia fokozott féltése. Iskolába is csak a gyámügyesek fenyegetése hatására viszi el, és meg is várja mindennap, egy közeli padon feszengve. Állapotán nem sokat segítenek az álmatlan éjszakáiba beszüremkedő zokogás, könyörgés és verekedés hangjai, melyek csak valamelyik szomszédos lakásból jöhetnek.


 

De honnan? És mi van, ha ezeket a hangokat is csak képzeli, mint oly sok minden mást? Például a tavat, ami valójában parkoló. De ha tényleg parkoló, akkor hogy lettek vizesek a kocsik közt vergődve megtalált nő ruhái? És ki az a nagyon furcsa, nagyon szomorú kisfiú, akivel a fia barátkozik? Egyre szürreálisabb kérdések sorát veti fel ez az izgalmas thrillernek induló, aztán valami meghatározhatatlan misztikus katyvaszba torkolló film. A fináléban kapott, megdöbbentően béna és felháborítóan ötlettelen válasz egyetlen csattanója az, hogy Pcl Sletaune rendezőnek anno felajánlották az Amerikai szépséget, de ő visszautasította azzal, hogy nem elég jó a forgatókönyv.

A Cirko Film bemutatója


Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.