Csodák

  • 2015. március 15.

Film

Alice Rohrwacher Ermanno Olmi vagy a Taviani testvérek legjobb munkáival rokonítható,
Cannes-ban díjazott filmje nem (csak) a történet szintjén hat. Lebegő feszültség uralja a művet: nem a fordulatok, hanem a közjátékok, nem a kibontakozó dráma, hanem a drámát magában hordozó környezet nyújtja azt a sajátos élményt, amely a nézőt megragadhatja.

Egy többnyelvű, gazdálkodó család mindennapjaiba nyerünk beavatást. A német férfi és francia felesége négy lánygyermeket nevel a tanyán, életük a méhészkedés körül forog, megélhetésüket a méz biztosítja – és a szomszédos földeken permetezés címén alkalmazott mérgezés veszélyezteti. Részben ez lehetetleníti el életüket, részben a termelői létezés megbecsültségének alacsony szintje, részben pedig a forráshiány és az egyre szorongatóbb jogszabályok, előírások. Pénzért bevállalják egy javítóintézeti kamaszfiú nevelését, de a lecsúszást megakadályozni nem tudják.

false

Hacsak. Hacsak nem nyerik meg a tévés vetélkedő fődíját, ahol más gazdálkodókkal szemben kell az ősi etruszk kultúra igaz örököseinek bizonyulni (mondom: német a férfi, talán francia a nő, etruszknak lenni pedig éppoly komoly dolog, mint errefelé hunnak). A film végére felőrlődő családot a legnagyobb, már erősen kamaszodó lány nézőpontjából látjuk. Bigott és hajcsártermészetű apjával, gyenge és megfáradt anyjával szemben benne a legerősebb a felelősségérzet. Ő az, aki összetartja a vállalkozást is meg a családot is, és ő az, aki elvágyakozik.

A gazdaság tönkremegy, a vetélkedőként elővezetett cirkusz megaláztatásba fúl, a fiú elszökik, a család – egy gyönyörű, szimbolikus-allegorikus végkifejletben – széthullik. A nézőben mégis a szokatlan tevékenységek, hangulatok maradnak meg: a munka mint küzdelem, küszködés – és csak ritkán öröm. A szegényes, omlatag kúria, a felbomló személyiségű felnőttek, a világ természetére rácsodálkozó lány tekintete.

Forgalmazza a Cirko Film – Másképp Alapítvány

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.