Tartalom

(2015-02-26)

Snoblesse
Publicisztika

György Péter

Publicisztika

A lecke

Putyin a temetőben

Vlagyimir Putyin a Fiumei úti temetőben nem az 1956-ban elesett szovjet katonáknak emléket állító számos obeliszk egyikét, hanem az elmúlt két évben rendbehozott, jórészt átépített szovjet katonai parcella középpontjában elhelyezett, az 1944–1945-ben el­esettek emlékére állított, aranyszínű ötágú csillaggal és szovjet címerrel ékített emlékművet koszorúzta meg. Látogatása után két nappal ott láttam az orosz állam hatalmas koszorúját.

Egotrip

Bán Zoltán András: Noé vendéglője

Egotrip

Tizenötödik számla – Putyin után Schwarzenegger

Farsang utóján, ahogy az antialkoholista Kálnoky László írta, meglehetősen vonszolt léptekkel közeledem törzsasztalom felé a „Kicsit szomorkás a hangulatom máma” című slágert maga elé dúdoló romkocsma-övezetben, ám elhatározásom az elmúlt évben magamba döntött hordók ellenére továbbra is sziklaszilárd: ma végre belekezdek sorsdöntő előadás-sorozatomban a Magyar Mámor történetéről.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Elutasító mozdulat

Múlt vasárnap a veszprémi időközi országgyűlési választáson a baloldali ellenzék által is támogatott független jelölt, Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékával legyőzte a Fidesz–KDNP indulóját; csaknem 3000 vokssal szerzett többet, mint Némedi Lajos alpolgármester. A 44,76 százalékos részvétel – időköziről lévén szó – kifejezetten magasnak mondható. Az utolsó közvélemény-kutatások, ha csökkenő Fidesz-előnyről tudósítottak is, kormánypárti sikert jeleztek előre. A végeredmény így kétszeresen is meglepetés: egyrészt Kész első helye, másrészt és főleg győzelmének az aránya miatt.

A szerk.

A szerk.

Orbán Lengyelországban

Kezdődött azzal, hogy Putyin elnök úr szénné alázta a múlt kedden. Az egy dolog, hogy a magyar relációban pár bágyadt hazugságon kívül semmi számottevő nem hangzott el – maga Orbán is csak annyit tudott felhozni egy sebtiben összehívott újságírói háttérbeszélgetésen, hogy Putyin megígérte, hogy a Gaz­prom betartja a szerződéses kötelezettségeit, és leszállítja a fel nem használt, és részben már kifizetett gázt.

Külpol

Interjú

Külpol

„Minden a hadsereg”

Horvát János volt kubai nagykövet

A szovjet tábor összeomlása valósággal maga alá temette Kubát. De a Castro-rendszer nem omlott össze, az elmúlt hónapokban pedig lassú közeledési, békülési folyamat indult el az Egyesült Államokkal. Ennek kilátásairól kérdeztük az újságíró-diplomatát.

Gazdaság

Élelmiszerár-monitoringot akar a Fidesz

Gazdaság

Amennyit szükséges

Parlamenti határozatban kötelezné a kormányt a Fidesz-frakció „az árak rendszeres monitorozása rendszerének” kialakítására. A javaslat célkeresztjében a mindennapos fogyasztásban meghatározó élelmiszer-ágazat áll, de érdemi hatása a piacon egyhamar aligha lesz.

Belpol

Kutatási csúcshivatal lett az OTKA helyén

Belpol

Tudományos kézrátétel

Megszűnt az alapkutatásokat szolgáló OTKA, amely a nemzet­közi átvilágítás szerint is a magyar kutatási rendszer nagyszerű eleme volt. Pálinkás József, az új megahivatal elnöke azt ígéri, minden úgy lesz, mint régen. De akkor meg mire jó ez az egész?

Film

Interjú

Film

„Minél több farka van”

Ujj Mészáros Károly filmrendező

Nyolc évig készült első nagyjátékfilmje, a Liza, a rókatündér, amiben a japán kultúra találkozik a Kádár-korszak elképzelt kapitalizmusával és Balsai Mónikával.

Színház

Színház

Színház

Fosvihar

Székely Csaba: Vitéz Mihály

Tudjuk, a történelem az élet tanítómestere, méghozzá a legrosszabb, a közveszélyes fajtából való: megbízhatatlan, gyakran ismétli önmagát, és imádja a testi fenyítést.

Interjú

Színház

„Magunkat lőjük fejbe”

Bodó Viktor rendező a Szputnyik megszűnéséről

Hét év után befejezi működését a külföldön és itthon is elismert független színházi társulat, a Szputnyik Hajózási Társaság. A művészeti vezető azt mondja: a döntésük tragikus volt, de megfontolt.

Könyv

Könyv

Könyv

Gyorstalpaló

Jávorszky Béla Szilárd: A magyar jazz története

Bátor és üdvözlendő vállalkozás Jávorszky Bélától, hogy 15 évvel a legutóbbi ilyen próbálkozás után átfogó, és végre egyszer a jelenig kifutó magyar dzsessz­történetet írt.

Zene

A Fesztiválzenekar autizmusbarát kakaókoncertje

Zene

Esőember zenét hallgat

A tömegtársadalmakban a nagy, közös problémákra egy sikeres film, musical, regény olykor hamarabb hívja fel a figyelmet, mint száz rádió- vagy tévéműsor, ezer szakszerű ismeretterjesztő előadás.

Interjú

Zene

„Párját ritkítja a világon”

Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró

Mit ér a dzsessz, ha magyar? Miben nyújt mást, mint a többi nemzet dzsesszkultúrája, és miből kap kevesebbet? A magyar dzsessz történetét megíró szerzővel a műfaj honi születéséről és sajátságairól beszélgettünk.

Interjú

Zene

„A zene úgy hangozzék, mint a beszéd”

Simon Standage hegedűművész

Az egyik legnagyobb barokk hegedűst gyakran láthatjuk Budapesten: Vashegyi Györgynek sikerült rendszeressé tennie Simon Standage koncertmesteri működését az Orfeo zenekarnál. Ez nagyon sok mesterkurzussal felér, amire a jelenleg forráshiány miatt tetszhalott zeneakadémiai régizene-tanszék már nem tudja meghívni.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Bőven megfordulhat még

Vasárnap este a Hír Tv-n

Nem kétséges, 12 éves fennállása alatt sokféle jelzőt használhattunk már a Hír Tv-re, de azért meglepőnek vagy pláne kiismerhetetlennek igazán sohasem nevezhettük – egészen a legutóbbi hetekig.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Patkányketrec

Csákány István: Duplapluszjó

A 2012-es kasseli dOKUMENTA kiállításon monumentális installációjával nagy sikerrel szereplő szobrászművészt korábban az emlékmű műfajának átírása vagy a művészet történetének reflektív vizsgálata foglalkoztatta. A Trapéz Galériában látható kiállítás egy új elemmel bővül, ez pedig az aktuálpolitikai áthallásoktól sem mentes prezentáció.

Tudomány

Tudomány

A szellem elszabadult - Venetianer Pál molekuláris biológus, biokémikus

Az utóbbi harminc évben a molekuláris biológia, a géntechnológia felfedezései sokszor megragadták a laikus közvélemény figyelmét. Erről és a genetikailag módosított organizmusokról is beszélt a jeles akadémikus, akit a 2014. év ismeretterjesztő tudósának választottak, s ebből az alkalomból még egy kisbolygót is elneveztek róla.

Gasztro
Sport

Drótszamár melléklet - Bubi 2015

Sport

Főpróba után

Újabb próbát kell kiállnia Budapest közbringájának, a Mol Bubinak, hiszen közeledik történetének első tavasza. A szezon előtt az eddigi tapasztalatokról, véleményekről és jövőbeli fejlesztésekről informálódtunk.

Riport

Az úgy hagyott Magyarország: Mátraverebély

Riport

Mária sem segít

Két éve még a lehetséges kiemelkedés mintafalvaként emlegették, nemrég egy gyerekéhezésről forgatott film helyszínéül szolgált. Mátraverebély nagy esélytől esett el azzal, hogy nem került be az uniós pénzből elindított Mátraverebély-Szentkút zarándokközpont fejlesztési programba, amelyre 2,5 milliárdot szánt a kormány.

Lélek
Veló Világ

Veló Világ

„Nem csupán acéldarabok" - interjú Varsa Endre kerékpárgyűjtővel

A szakácskönyvekről tért át a kerékpárok gyűjtésére, ma már több mint 120 biciklije van, legalább a fele használható állapotban. A megszerzett járgányokat maga restaurálja, a magyar kerékpárokat világszínvonalúnak tartja, könyvet is írt róluk. 74 éves kora ellenére még mindig kerékpározik, de Budapesten soha. Elvből.

Veló Világ

Kaland, játék, kockázat két keréken - Csepelre? Bringával?

A belvárosból elvileg egészen a Csepel-szigetig megszakítás nélküli kerékpárút vezet Budatétény felé az M0-s hídján keresztül. Ez az út tökéletesen modellezi az egész budapesti bringás úthálózat minden problémáját. Helyszíni tudósítás az ún. Kaland-Játék-Kockázat könyvek stílusában.

Veló Világ

Bicikliző Budapest - Egyre inkább nyeregben

„Hülye bringások. Lezárják a várost, menjenek az erdőbe biciklizni” – háborgott tíz éve, az első Critical Mass után sok olyan pesti is, aki ma már bringával jár mindenhova. Az elmúlt évtized legfontosabb biciklis eredményeinek jártunk utána.

Ételhordó