Film

A srác a seprűvel

Nem tudott jól énekelni. Nem volt ügyes gitáros. Színészi eszköztárát sem nevezheti senki túl széles körűnek. Sam Peckinpah, akinek három híres filmjében is szerepelt, valami olyasmit mondott róla, hogy találkozott már jobb színészekkel, de jobb emberrel még soha. Ám távolról sem ez a nyilván nagyon is viszonylagos jóembersége tette az amerikai kultúra egyik legnagyobb hatású alakjává, teremtő héroszává Kris Kristoffersont.

„Megszállottak”

A Spektrum legújabb sorozata, a Minek ment oda a magyar hegymászás kiemelkedő teljesítményeit és alakjait, valamint a sportban rejlő drámát igyekszik bemutatni. A műsor egyik szakértőjével és a kreatív producerével beszélgettünk a csúcsok mágneses erejéről.

  • SzSz
  • 2024. október 9.

„Az unalmat kockáztatom”

Jövő héten kerül a mozikba új filmje, a Január 2., ennek kapcsán beszélgettünk Szilágyi Zsófia filmrendezővel a pakolás misztikumáról, a napi rutin monotonitásáról, a filmkészítés nehézségeiről és egy szakítás rejtélyeiről.

Még!

A függés hiánybetegség, ha az ember szervezete nem tudja magának előállítani azt a boldogságot, amelyre szüksége van...

Kicsik és nagyok

A társadalmi olló pengéinek vészes távolodását felhozni már szinte infantilis törekvés, tehetősek, gazdagok, egyenlőbbek mindig is lesznek, de az átlagpolgár sem marad eszköz nélkül.

Visszatérő démonok

Míg más idősödő rendezők a relevancia elvesztésével küszködnek, Agnieszka Holland talán még le is adna a rá irányuló figyelemből. A nálunk nyáron bemutatott 2023-as Zöldhatár című filmje kapcsán érdemes számba venni magát az életművet is.

Az utolsó európai filmcsillag

Ha valaki csak egy filmet akar megnézni Alain Delontól, az utolsó európai filmcsillagtól, az válassza a Kalandorokat 1967-ből, amelyben, mint annyiszor, Lino Ventura oldalán és Joanna Shimkus irányába adja elő Jules és Jim bűnfilmbe átvarázsolt történetét. Minden szépség, könnyedség és fájdalom, romlottság benne van ugyancsak.

Fejben járó bűn

Ahogy felsejlik az ősz, és a nyárban hivatalosan sem marad semmi eladható, a világ (főként a vele azonosított Amerika) elkezdi ráhangolni a képlékeny néplelket a következő nagy merchandising hullámra.