Zeneipari jogi kérdésekről szóló rajzfim készült gyerekeknek

  • - cd -
  • 2017. október 14.

Film

Ismeretterjesztés a szerzői jog világáról.

Kottakalózok címmel készített tematikus rövid rajzfilmsorozatot egy jogász, zenész és grafikus szakemberekből álló csapat, hogy a zeneipar iránt érdeklődő fiatalok megismerhessék az őket érintő jogi alapokat.

Az ötlet remek, vagyis az lehetne, ha a téma iránt érdeklődő fiatalok korának megfelelő, az érdeklődést azonnal felkeltő animációt készítettek volna. De a figurák kivitelezése, a némileg fahangon előadott párbeszédek sem éppen egy jól sikerült sztoriról árulkodnak. Egy ütősebb zenei aláfestés sem ártott volna a szcéna egyes háttérműködéseire fókuszáló történetnek. Viszont a témaválasztásból adódóan dőlnek az idegen vagy annak ható kifejezések.

Az ötrészes sorozat egy állatok Cali, a vegetáriánus hópárduc; Vic, a basszusgitáros kolibri; Steve, a frontsün és Pete, a színváltós gyík által alkotott zenekar életén keresztül enged bepillantást a szerzői jog mindennapjaiba.

A projektet megálmodó Mezei Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese úgy gondolta, hogy a fiatal zenészeknek, dj-knek és elektronikus zenekészítőknek ily módon lehet a legbefogadhatóbb módon megmutatni a zeneipart érintő jogi alapokat a demókészítéstől a turnéig.
"A rajzfilmsorozat a lehető legegyszerűbben, mégis pontosan próbálja visszaadni a szerzői jog szerepét a zenei alkotómunkában. A rajzfilm kísérlet egy társadalmilag, gazdaságilag és jogilag is jelentős kérdés egyszerű, fogyasztható, színes bemutatására. A társadalom alapvető érdeke a tudatos fogyasztók körének bővülése, ezért tesz ez a rajzfilm" nyilatkozott Mezei.

A több részes rajzfilm az Igazságügyi Minisztérium által kiírt pályázat keretén belül, a szegedi InfoCopy diákkör tagjainak bevonásával készült.

A Kottakalózok valamennyi része itt megtekinthető.

Figyelmébe ajánljuk