Film

Hercegnők éjszakája

  • Szabó Ádám
  • 2015.11.15 09:10

Film

Ezerszer láttuk már, tán ezért is van az az illúziónk, hogy tudjuk, hogyan él és milyen is valójában II. Erzsébet királynő; mi történt a királyi családon belül Diana hercegnő halálakor, és így tovább. Nemrég egyesek egyenesen Oscar-díjat nyertek annak bemutatásával, hogyan birkózott meg VI. György a beszédhibájával. Díjeső most épp nem fenyeget, e mű sajna nem tud túllépni a témából fakadó hiedelmeken és elvárásokon. Ha ugyanis a királyi családról van szó, nem készülhet film a merev házirend, a király és a nép kapcsolata és a többi poros közhely nélkül. Királyék szigorúak, de aranyszívűek, a nép szereti őket hibáikkal együtt is, a nagy erő pedig nagy felelősséggel jár. Közben épp vége a II. világháborúnak, a hercegnők pedig szeretnének kilépni a kastélyból és mulatozni egy kicsit, legalább a béke éjszakáján. Miután kikönyörögték a kilépőt, elmerülnek a londoni éjszakában, természetesen berúgnak és szerelembe esnek, elhagyják, majd megtalálják egymást – mindezt sajnos a Benny Hill szkeccsek aláfestő zenéje nélkül.

A kalamajkákat előre sejthetjük, ahogy a megoldás és a végkifejlet is kevés izgalmat, és még kevesebb humort tartogat. A festménysze­rűen fényképezett Buckingham-palota szobáit csak fizikailag hagyjuk el a szereplőkkel, valójában az utcán, bálteremben vagy bordélyházban játszódó jelenetek is merevek és manírosak. Unalmas, színtelen-szagtalan mozi, amibe azért mégis szorult némi báj – a remek szerep­osztásnak köszönhetően.

Forgalmazza az A Company Hungary

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.