Film

Bíborhegy

  • - kg -
  • 2015.11.15 09:10

Film

Tom Hiddlestone enigmatikusan néz, ahogy csak a meg nem értett feltalálók tudnak nézni, akik feltalálták a kereket, de senki sem akar pénzt adni rá. Aki Tom szemébe néz, rettentő családi titkokat és egy szeles kísértetkastélyt is láthat felsejleni – utóbbi a viharos Angliában düledezik és várja, hogy Tom, a meg nem értett feltaláló, egyben családi titkok cipelője és viktoriánus széplélek, pénzes asszonyt hozzon a házhoz, aki Mia Wasikowska képében hamarosan meg is érkezik némi zongorázás és agyvelő-kiloccsantás után, Amerikából. Történetünk kezdetén Ame­rikában rettenetes szelek dúlnak, de semmivel sem rettenetesebbek, mint azok, melyek történetünk fő helyszínén, az angliai kísértetházban borzolják az új lakó viktoriánus idegeit. Ja, igen, történetünk valamikor a sötét és kései 19. században játszódik: a bálozási és vérontási etikett is e szerint alakul. Nem említettük még a harmadik főszereplőt: az enigmatikusan néző aggszüzet, aki se nem agg, s gyanít­hatóan se nem szűz. Őt, savanyúra vett ábrázattal és sötétre festett hajkoronával korunk legvörösebb színésznője (korábban Julianne Moore volt a kategóriaelső) Jessica Chastain alakítja. Jessica is enig­matikusan néz, mert a nehéz életű Tom nővérét játssza. Eközben a szellemek kötelességtudóan csúsznak-másznak, mi meg titkon azt reméljük, egyszer csak felpattan egy ajtó és Leslie Nielsen bukkan fel a sűrű és enigmatikus hóesésben, de Leslie nem jő, a szereplők meg csak epekednek, miközben valahol elpattan egy húr és elvágnak egy torkot – ahogy az már csak a kísértetházakban lenni szokott.

A UIP–Duna Film filmje

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.