DVD

jOBS - Gondolkozz másképp

  • Soós Tamás
  • 2014. február 9.

Film

Az Apple-guru Steve Jobs halála olyan ziccer volt, amit nem hagyhatott ki Hollywood: még el sem temették a 2011-ben elhunyt vizionáriust, máris megkaparintották életrajzi könyvének a megfilmesítési jogait. Pedig a Facebook alapítómítoszát elregélő A közösségi háló bizonyította, hogy hiába programozza át valaki az egész világ életét, attól még nem rejt játékfilmre rúgó drámát az élete.

Steve Jobs karrierjében is kevés olyan epizód akad, ami szakmai biográfia helyett filmdrámába kívánkozik: a mű leköveti ugyan Jobs életpályáját a kaliforniai garázsban zajló számítógép-buherálástól az iPod bemutatásáig, konfliktust csak Steve egomán viselkedése okoz. Lányával terhes barátnőjét, majd informatikus barátait is hamar félresöpri, hogy eljátszhassa a multicégek királydrámáját. Hipófehér irodabelsőkben öltönyös férfiak kard híján szemmel verik egymást - verbális csata dúl az Apple-trónért, ahonnan egy Brutus taszítja le Jobsot. Joshua Michael Stern rendező viszont nem a számtechmozi Shakespeare-je: hiába jut egy termékfejlesztési montázsra egy árulás és két ötletrablás, az egymásnak feszülő IT-gigászok küzdelme azonosulásra csábító figurák híján érdektelen marad. Ráadásul még a szórakoztató faktorról is megfeledkeztek: Zuckerberg gunyoros oltásai helyett Jobstól csupán pszichopata dühöngésre és könnycsorgatásra futja. A címszereplő bőrébe method actinggal bújó Ashton Kutcher így nem is tekint mélyebbre a "seggfej géniusz" közismert mítoszánál.

Forgalmazza a MediaPro

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.