Mint az ütve fúró (Jelige: Vörös cipellők)

  • Tanga Vera,- varázs -
  • 1996. július 18.

Film

Tanga Vera

Egy lány (Alex) öngyilkos lesz. Mert képtelen megoldani a problémát, amit férjjelöltje, Jake felhőkarcoló-tervező, s szeretője, Tom, szakmáját magas fokon művelő cipőbolti eladó, testesít meg (Tom délelőtti munkája a betontörés).

Jake-kel tulajdonképpen semmi gond, diszkontáruház nagyságú lakásában körülbelül huszonöt családot lehetne kényelmesen elhelyezni, éli a maga boldog thrilleréletét, fénnyel, tűzzel, párnatollal. A lány életébe viszont berobbant Tom, aki egy kis tájszólással akár Lady Chatterley szeretője is lehetne, hiszen agya, mint hat pár rendőrcsizma, teste a Ray-Ban-macsóé, farkát úgy kell lefogni, s dug, mint egy ütve fúró.

A szerelmi háromszög azért közel sem ilyen szabályos, a döntés szükségességének szorító kényszerét bűn volna elbagatellizálni, mert a morfondír tárgya az, hogy döntsünk-e egyáltalán. A lány pedig a titokzatos harmadikat, a halált választja. Érvágása elkerülhetetlen, hisz Tom bomba teste mellett még nyomul is jó nyálasan-erőszakosan, s kevés esze arra sem elég, hogy beemelje ezt a sztorit, aminek egyik főszereplője bír lenni. Nem érti, hogy Alex számára mind a két férfi legalább olyan jó, mint amennyire rossz.

A film szerencsére kerüli az olyan pszichoerotikus sallangokat, mint forró viasz a hasra, láncra verés, kalodaszex és egyéb furmányok. De izzadt, olajos testek azért fonódnak egymásra, s a tékákban nem is kell a rózsaszín polchoz járulnunk.

Red Shoes Diary. Rendezte: Zalman King; írta: Patricia Lousianna Knop és Zalman King; főszereplők: David Duchovny, Brigitte Bako, Billy Wirth, Kai Wulff. Forgalmazza az InterCom.

A veterán

nőt akar

Macskafogó kommandó

Mielőtt Abel Ferrara kis dolgozatának tárgyalásához fognánk, pár videókölcsönzési jó tanács az idősebbtől, ha szabad. Mit csináljunk, ha el akarjuk kerülni a Szív TV kínálatára olyannyira jellemző egyenamerikai mocsok túladagolását? Első lépésben: adjuk el a videónkat. Ha nem kell a kutyának sem, folyamodjunk cselhez. Ragaszkodjunk a két sztárhoz. Az egycsillagos film egyenlő Szív TV. Ha csak Treat Williamsre fussa a büdzséből, akkor a forgatókönyv minimum rossz, a rendező meg egy nímand. Ahol van két sztár, ott nagy baj nem lehet. Viszont az olyan kazettát eleve érdemes kerülni, amire ilyeneket írnak, hogy Macskafogó kommandó, tudniillik ez akkora baromság, hogy a címadó is csak kínjában találhatta ki. Szóval helyzetünk, az áldott türelemmel hátunkba vicsorgó tékások tekintetével súlyosbítva, nem könnyű. Jelen esetben ellentmondásos.

Hiszen a cím után keresni kell, hol a kijárat. Ám a két sztár adott, s csavar csupán: nem (csak) a játszó személyek között. Elmore Leonard az író és saját regényének forgatókönyvre fordítója, egyfelől. Másfelől a rendező Abel Ferrara. Minek is tagadnánk, ők A mocskos zsaru párosa. Az pedig cool, mi az, hogy: Harvey Keitellel dúsítva. Színész csillagok is előtűnnek, határozottan a második vonalból, de sebaj. Gizi a Top Gunból, Hámfri a Hammettből, dús após a Tootsie-ből.

A sztori? Megjárja. Dominika, Miami. Szerelem, meleg - kicsit chandleres, kicsit altmanos, itt A hosszú búcsúra célzunk. Illetéktelen, majd elbukó mellékszereplők rekesz söröktől és piszlicsáré gondoktól izzadnak a tűző napon, míg jön egy golyó, így mehetnek a pénztárhoz és zuhanyozni, tetszőleges sorrend szerint.

Finom kis darab. Ezt utoljára Elmore Leonard harmadik opusáról, a Get Shortyról mondtuk. Szeretjük ezt is, olyan jó kis unalmas darab.

Ez a Ferrara tud valamit.

- varázs -

Cat Catcher, színes, amerikai. Rendezte: Abel Ferrara; szereplők: Kelly McGillis, Charles Durning, Frederic Forest. Forgalmazza a Flamex.

A gyilkos

meg a tolvaj

A vadak útján

Ha A veterán nőt akar című cikk szerzőjének módszerét követjük, soha a büdös életben meg nem nézzük A vadak útján című filmet. Nincs meg a két sztár. Egy sincs. Eric Roberts A specialista algonosza, társa meg egy senki. Másról van itt szó. Tudatos forgalmazói akciópolitikáról. Az se semmi.

A mozik ezerrel nyomatják, Arc címmel, Victor Salva rendezését, mely műben egy sápadt albínó helytelenkedik. A vadak útját pedig két sápadt bűnöző járja, és ugyancsak Victor Salva terelgeti útjukat. Egy életműbe tekinthetünk kis odafigyeléssel, széna vagy Salva.

Road movie ez thrillerbe ojtva, istenem, volt már ilyen.

Csakhogy ebben a végin van egy ravasz csavar, ami eléggé betesz a próbálkozásnak, viszont elárulni nem szabad. A sorozatgyilkos és a casino-rabló mennek, mert egymásra utalódtak, honorárium-, gázsiügybe keveredvén a nyomorultak, ölnek és öklendeznek, a road movie már csak ilyen. S aki azt szereti, ki ne hagyja, legfeljebb a végén káromkodik egyet, vaskosat, bele a vasárnap estébe, nem is rossz az.

- sport -

Nature of the Beast, színes, amerikai, 1995. Rendezte: Victor Salva; szereplők: Eric Roberts, Lance Hendriksen. Bemutatja az InterCom.

Figyelmébe ajánljuk