Ön melyik filmet küldené a jövő évi Oscarra?

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. augusztus 7.

Film

A szakmai zsűrinek 20 film közül kell választania, nincs könnyű helyzetben.

Az elmúlt időszak rekordszámú magyar filmbemutatója miatt mintegy húsz alkotásból választhat idén a magyar Oscar-nevezésről döntő szakmai bizottság – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel hétfőn.

Az amerikai filmakadémia szabályzata szerint az idegen nyelvű film kategóriában minden ország egyet nevezhet a 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között hazai moziforgalmazásban bemutatott alkotások közül. Ebben az időszakban volt többek között Herendi Gábor Kincsem című romantikus kalandfilmjének, Mundruczó Kornél legújabb alkotásának (A Jupiter holdja), valamint Török Ferenc 1945 című drámájának és Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medve-díjas filmjének a premierje.

Érdemes élni és szeretni – Enyedi Ildikó szerelmes filmje tarolt a Berlinalén

„Félelmetesen abszurd országban élünk, mégis folyamatosan készülnek a színvonalas alkotások” – mondta Enyedi. De mit mond a filmje? Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről nyerte a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának fődíját, az Arany Medvét. Ilyen sikert magyar film utoljára 1975-ben aratott: Mészáros Márta Örökbefogadása.

A „nem tudom” borzongató félelme – Mundruczó Kornél rendező

Új filmje egy szír menekültről szól, aki rájön, hogy tud repülni. A Jupiter holdja a cannes-i bemutatkozás után már fut is a pesti mozikban. Politikai állásfoglalásról, gyávaságról és szétszakadt Európáról beszélgettünk. Magyar Narancs: A Guardian kritikusa szerint a filmed úgy is értelmezhető, mint egy szatíra arról, hogy túldimenzionáljuk a menekültkérdést.

A magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Filmalap filmszakmai döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos – mellett Divinyi Réka forgatókönyvíró, Goda Krisztina rendező és Sándor Pál producer vesz részt idén. A héttagú grémium szeptemberben dönt a magyar Oscar-nevezésről. 


Neked ajánljuk