Talpig trutyiban - Chlo‘ë Grace Moretz gyereksztár

  • - köves -
  • 2013. szeptember 13.

Film

11 évesen különös kegyetlenséggel és bájjal osztotta a halált a Kick-Assben; azóta lecsapott rá Martin Scorsese, Tim Burton és Olivier Assayas is. Hollywood legkapósabb 16 évesével a nemrég bemutatott Kick-Ass 2 apropóján Londonban beszélgettünk.

Magyar Narancs: Amikor 11 évesen a Kick-Ass első részében szerepelt, a nyugati világ legnagyobb sajtóorgánumai rágódtak azon, hogy hogyan játszhatott el egy ekkora gyerek egy ilyen erőszakos, trágár és öldöklő figurát. Most, hogy már kellőképpen megöregedett, és elérte a 16-ot, miként látja a hajdani felzúdulást?

Chlo‘ë Grace Moretz: Végül is megértem, miért szisszentek fel az újságírók. Hit-Girl mégiscsak egy cuki gyilkológép volt a maga 11 évével, aki élvezte, amit csinál, s miközben a világ legtermészetesebb módján szúrta hasba a gonosztevőket, még a száját sem fogta vissza (a 11 éves Chloe szájából így hangzik a "cunts"). Persze ez csak egy mozi, egy őrült képregényfilm. Értem én az indulatokat, de azért nem kéne mindent annyira komolyan venni, a valóságban Pocahontas sem egy Disney-hercegnő volt. Én viszont nagyon bírom, hogy a fejletlen 11 évesből 16 lettem: 5 éve még nagyon igyekeznem kellett, hogy a fizikai kunsztokat meg tudjam csinálni, de most tízszer olyan könnyű ütni, vágni, rúgni.

MN: Nem lehet megkerülni a kérdést: a nuncsaku vagy a dobócsillag áll közelebb a személyiségéhez?

CGM: Én inkább nuncsakus csajnak mondanám magam. De ami igazán közel áll a szívemhez, az a pillangókés. Lehet, hogy ez valami beteg dolog, még soha senkit nem hallottam a pillangókéséről áradozni. Láttam, hogy pörgeti a pillangókést Ryan Gosling a The Place Beyond the Pinesban - na, mondtam is magamban, hogy ezt én is meg tudom csinálni.

false

MN: Képregényben hova húz a szíve?

CGM: A Watchmenhez! Nagyon beteg cucc!

MN: Gyűjti is a képregényeket?

CGM: Plüssnyuszikat gyűjtök.

MN: Legközelebb Brian De Palma híres horrorjának, a Carrie-nek a remake-jében játszik. Művér tekintetében melyik film a nyerő, a Carrie vagy a Kick-Ass?

CGM: Hülyéskedik? A Carrie mérföldekkel vezet. Egy hónapig mást se csináltam, mint tetőtől talpig vérben ázva játszottam. Na jó, nem igaziban: valami vörös trutyiban, amit vízből, szappanból, élelmiszer-sűrítőből és még ki tudja, miből kevertek ki.

MN: Nemrég mutatták be Sofia Coppola filmjét, a Lopom a sztáromat; valóban megtörtént, hogy hollywoodi tinédzserek hollywoodi celebekhez törtek be, akiknek a címét az internetről vadászták le. Akár magával is megtörténhetett volna...

CGM: Ilyen is csak Hollywoodban fordulhat elő. Láttam a filmet, elég ijesztőnek tűntek ezek az alakok. Annyi idősek lehettek, mint én most. Ha ma történne ugyanez, nekem is lehetne félnivalóm. Annyival vagyok jobb helyzetben, mint a kirámolt sztárok, hogy szemben velük én mindig kulcsra zárom a bejárati ajtót. Az én házam kész erődítmény az övékhez képest. Egy igazi Fort Knox!

MN: A Kick-Ass 2-ben Hit-Girl gimibe megy. Maga 7 éves kora óta színészkedik: járt egyáltalán emberek közé, normális iskolába?

CGM: 9 éves koromig rendes tagja voltam az amerikai iskolarendszernek, de onnantól otthonról folytattam. Nem nagyon tudom, hogyan kell viselkedni a saját korosztályom köreiben; a forgatásokon sokkal jobban kiigazodom. Én is idegennek érzem magam, s ők sem nagyon tudják kezelni a helyzetet. A leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mennyit keresek.

MN: És mennyit?

CGM: Na, ne már!

Kick-Ass 2

Mindenki itt van, akit az előző részben nem lőttek fejbe, nem beleztek ki, s nem égettek szénné mikrohullámú sütőben. Ez már csak a második részek sajátja, újra összetoborozni mindenkit, aki él és mozog, és pótolni a foghíjakat: Nicolas Cage ilyen foghíj, Batman-paródiájának emléke örökké élni fog szívünkben, de mivel elhalálozott a Kick-Ass végén, a második részre Jim Carreyt szerződtették mint barkácsszuperhőst és gyakorló, de kedves elmebeteget. Ha nem mondtuk volna, a Kick-Ass azon a vékony műfaji tatamin ért el számottevő sikereket, ahol az olyan 2 in 1 filmek teremnek, melyek egy kalap alatt a szuperhős- és a tinédzserfilmek paródiái kívánnak lenni. A Kick-Ass egyike volt a sikerültebb indulóknak, noha sokkal többet nem állított, mint hogy kétségtelenül komikus hatású, ha egy lila hajú icipici tinilány egy ál-Batman oldalán hihetetlen fegyverarzenállal felnőtteket skalpol. Lehet, hogy léteznek kifinomultabb módjai is a filmes erőszak parodizálásának, de amíg elő nem áll valaki ilyennel, addig Hit-Girl megérdemli a reflektorfényt. Pedig nem is ő a főszereplő, noha igény az lenne rá. Mert Kick-Ass sajna, bár a második részre izmokat is növesztett, épp annyira érdekes, mint egy tavalyi Batman-vicc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk