chili&vanília

2020: a kimcsi éve

Gasztro

A kimcsi (kimchi) eredetileg a koreai kulinária lelke és nemzeti étele, mára azonban úgy felkapta a világ, hogy számos progresszív konyhán találkozni vele. A kimcsi fermentált, csípős savanyú káposzta, s apró adagokban gyakorlatilag minden fogás mellé fogyasztják Dél-Koreában. Az egész kínai kelből készülő kimcsi – ún. dongbecsu (tongbaechu) kimcsi – az egyik legnépszerűbb fajta, ezt nevezhetjük klasszikus kimcsinek, de számos egyéb változata készül: jégcsapretekből, uborkából, fokhagymaszárból, medvehagymából, sőt, az almától az ananászig gyakorlatilag bármit lehet „kimcsisíteni”. Hihetetlenül egészséges, tele van flavonoidokkal, antioxidánsokkal, a tejsavas erjedés (fermentálás) miatt igazi tápanyag- és vitaminbomba a szervezet számára.

A kimcsikészítés Koreában késő őszi rituálé, a családok – főleg asszonyok – ilyenkor összejönnek, és közösen teszik el a téli hónapokra elegendő savanyúságot. Ez gyakran akár 200 fej kínai kelt is jelenthet. A kimcsikészítés folyamatát és a kimcsi elosztását gimdzsangnak (kimjang) nevezik, és 2013 óta az UNESCO kulturális örökségi listáján is jegyzik. Ezek a száraz tények. A valóság pedig az, hogy a kimcsi egy olyan étel, amire ha egyszer valaki rá­érez, akkor úgy szokik rá, hogy soha többé nem akar semmit kimcsi nélkül fogyasztani, nemzetközi sikere tehát egyáltalán nem véletlen. A kimcsivel ráadásul igen sok mindent lehet művelni: lehet vele levest főzni, rizst pirítani, sós palacsintát sütni, a levéből készülhet jégkása osztriga mellé, vagy képezheti akár avantgárd koktél alapját. Gyakran párosítják zsírosabb, nehezebb sertéshúsokkal (ezekhez kiválóan illik), alább azonban a korszellemnek megfelelően egy húsmentes levest ajánlok vele. Az e téren kezdők a koreai szupermarketben vehetnek kész kimcsit és koreai csiliket (Honvéd utca  vagy Rózsadomb bevásárlóközpont), a haladók pedig a házi kimcsikészítéshez is vehetik a bátorságot. Aki ennél óvatosabb, bátran kipróbálhatja a receptet kis csilivel összekevert savanyú káposztával is!

 

Húsmentes, gombás kimcsileves

Hozzávalók (4 adag)

 

2,5 dkg szárított shiitake gomba

2 evőkanál olaj

1 hagyma, vékonyra szeletelve

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

2 cm friss gyömbér, lereszelve

1 evőkanál koreai csilipaszta (gochujang)

1 evőkanál koreai csilipehely (gochugaru)

1 liter zöldségalaplé vagy víz

1 teáskanál só

30 dkg kimcsi, kisebb darabokra vágva

50 dkg csiperkegomba, negyedelve

1 evőkanál nádcukor

A tetejére:

4 szál újhagyma zöldje vagy fél csokor snidling,

vékonyra karikázva

opcionális: 8 szelet tofu

 

A szárított shiitake gombát leöntjük kb. fél liter forró vízzel, és 30–60 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, az áztatólevet megtartjuk (a leveshez fogjuk használni). A leszűrt gombát konyhai papírtörlővel leitatjuk, majd felszeleteljük. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd erős lángon, kb. 4–5 perc alatt kissé megpirítjuk a felszeletelt shiitake gombát és a felszeletelt hagymát. Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, gyömbért, a koreai csilipasztát, csilipelyhet, átforgatjuk, közepes hőfokon pár másodpercig főzzük. Felöntjük az alaplével vagy vízzel, valamint a shiitake gomba áztatólevével (összesen kb. 1–1,2 liter folyadékkal), megsózzuk, és kb. 15 percig alacsony hőfokon főzzük. Ekkor erősebbre vesszük a hőfokot, a levesbe tesszük a feldarabolt kimcsit, valamint a negyedekbe szeletelt csiperkegombát, és további 10 percig főzzük, végül, az ízeket lekerekítendő, hozzáadjuk a nádcukrot. Tálaláskor minden adag tetejére felkarikázott újhagymát vagy snidlinget szórunk. Szokás tofuszeleteket is tenni rá, azok nagyszerűen lágyítják a csípős, erős ízeket.

 

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.

A Mi Hazánk és a birodalom

A Fidesz főleg az orosz kapcsolat gazdasági előnyeit hangsúlyozza, Toroczkai László szélsőjobboldali pártja viszont az ideo­lógia terjesztésében vállal nagy szerepet. A párt­elnök nemrég Szocsiban találkozott Dmitrij Medvegyevvel, de egyébként is régóta jól érzi magát oroszok közt.