chili&vanília

2020: a kimcsi éve

Gasztro

A kimcsi (kimchi) eredetileg a koreai kulinária lelke és nemzeti étele, mára azonban úgy felkapta a világ, hogy számos progresszív konyhán találkozni vele. A kimcsi fermentált, csípős savanyú káposzta, s apró adagokban gyakorlatilag minden fogás mellé fogyasztják Dél-Koreában. Az egész kínai kelből készülő kimcsi – ún. dongbecsu (tongbaechu) kimcsi – az egyik legnépszerűbb fajta, ezt nevezhetjük klasszikus kimcsinek, de számos egyéb változata készül: jégcsapretekből, uborkából, fokhagymaszárból, medvehagymából, sőt, az almától az ananászig gyakorlatilag bármit lehet „kimcsisíteni”. Hihetetlenül egészséges, tele van flavonoidokkal, antioxidánsokkal, a tejsavas erjedés (fermentálás) miatt igazi tápanyag- és vitaminbomba a szervezet számára.

A kimcsikészítés Koreában késő őszi rituálé, a családok – főleg asszonyok – ilyenkor összejönnek, és közösen teszik el a téli hónapokra elegendő savanyúságot. Ez gyakran akár 200 fej kínai kelt is jelenthet. A kimcsikészítés folyamatát és a kimcsi elosztását gimdzsangnak (kimjang) nevezik, és 2013 óta az UNESCO kulturális örökségi listáján is jegyzik. Ezek a száraz tények. A valóság pedig az, hogy a kimcsi egy olyan étel, amire ha egyszer valaki rá­érez, akkor úgy szokik rá, hogy soha többé nem akar semmit kimcsi nélkül fogyasztani, nemzetközi sikere tehát egyáltalán nem véletlen. A kimcsivel ráadásul igen sok mindent lehet művelni: lehet vele levest főzni, rizst pirítani, sós palacsintát sütni, a levéből készülhet jégkása osztriga mellé, vagy képezheti akár avantgárd koktél alapját. Gyakran párosítják zsírosabb, nehezebb sertéshúsokkal (ezekhez kiválóan illik), alább azonban a korszellemnek megfelelően egy húsmentes levest ajánlok vele. Az e téren kezdők a koreai szupermarketben vehetnek kész kimcsit és koreai csiliket (Honvéd utca  vagy Rózsadomb bevásárlóközpont), a haladók pedig a házi kimcsikészítéshez is vehetik a bátorságot. Aki ennél óvatosabb, bátran kipróbálhatja a receptet kis csilivel összekevert savanyú káposztával is!

 

Húsmentes, gombás kimcsileves

Hozzávalók (4 adag)

 

2,5 dkg szárított shiitake gomba

2 evőkanál olaj

1 hagyma, vékonyra szeletelve

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

2 cm friss gyömbér, lereszelve

1 evőkanál koreai csilipaszta (gochujang)

1 evőkanál koreai csilipehely (gochugaru)

1 liter zöldségalaplé vagy víz

1 teáskanál só

30 dkg kimcsi, kisebb darabokra vágva

50 dkg csiperkegomba, negyedelve

1 evőkanál nádcukor

A tetejére:

4 szál újhagyma zöldje vagy fél csokor snidling,

vékonyra karikázva

opcionális: 8 szelet tofu

 

A szárított shiitake gombát leöntjük kb. fél liter forró vízzel, és 30–60 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, az áztatólevet megtartjuk (a leveshez fogjuk használni). A leszűrt gombát konyhai papírtörlővel leitatjuk, majd felszeleteljük. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd erős lángon, kb. 4–5 perc alatt kissé megpirítjuk a felszeletelt shiitake gombát és a felszeletelt hagymát. Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, gyömbért, a koreai csilipasztát, csilipelyhet, átforgatjuk, közepes hőfokon pár másodpercig főzzük. Felöntjük az alaplével vagy vízzel, valamint a shiitake gomba áztatólevével (összesen kb. 1–1,2 liter folyadékkal), megsózzuk, és kb. 15 percig alacsony hőfokon főzzük. Ekkor erősebbre vesszük a hőfokot, a levesbe tesszük a feldarabolt kimcsit, valamint a negyedekbe szeletelt csiperkegombát, és további 10 percig főzzük, végül, az ízeket lekerekítendő, hozzáadjuk a nádcukrot. Tálaláskor minden adag tetejére felkarikázott újhagymát vagy snidlinget szórunk. Szokás tofuszeleteket is tenni rá, azok nagyszerűen lágyítják a csípős, erős ízeket.

 

Figyelmébe ajánljuk

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).

Új válaszok

A művészet nem verseny, de mégiscsak biennálék, pályázatok, díjak és elismerések rendezik a sorokat. Minden országnak van egy-egy rangos, referenciaként szolgáló díja.

Mintha a földön állva…

Összegyűjtött és új verseket tartalmazó kötete, a 2018-ban megjelent A Vak Remény a költő teljes életművét átfogó könyv volt, ám az új versek jelenlétét is kiemelő alcím a lírai opus folyamatosan „történő” állapotára mutat, arra, hogy még korántsem egy megállapodott vagy kevésbé dinamikus költői nyelvről van szó.

Egyetemes gyávaság

A gyermekvédelminek csúfolt törvény utóhatása borzolta a kedélyeket az elmúlt hetekben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Június közepén, még a Pride – azóta tudjuk: több százezres – vonulása előtt cikket jegyzett a Hvg360 felületén az egyetem Pszichológiai Intézetének három oktatója.

Vegetál, bezárt, költözik

Az elmúlt másfél évtizedben szétfeslett a magyar múzeumi rendszer szövete. Bizonyára vannak olyan intézmények, amelyek érintetlenek maradtak a 2010 óta zajló átalakulásoktól: vidéken egy-egy helytörténeti gyűjtemény, vagy Budapesten a Bélyegmúzeum – de a rendszer a politikai, s ezzel összefüggő gazdasági szándékokból, érdekekből kifolyólag jelentősen átrajzolódott.