chili&vanília

2020: a kimcsi éve

Gasztro

A kimcsi (kimchi) eredetileg a koreai kulinária lelke és nemzeti étele, mára azonban úgy felkapta a világ, hogy számos progresszív konyhán találkozni vele. A kimcsi fermentált, csípős savanyú káposzta, s apró adagokban gyakorlatilag minden fogás mellé fogyasztják Dél-Koreában. Az egész kínai kelből készülő kimcsi – ún. dongbecsu (tongbaechu) kimcsi – az egyik legnépszerűbb fajta, ezt nevezhetjük klasszikus kimcsinek, de számos egyéb változata készül: jégcsapretekből, uborkából, fokhagymaszárból, medvehagymából, sőt, az almától az ananászig gyakorlatilag bármit lehet „kimcsisíteni”. Hihetetlenül egészséges, tele van flavonoidokkal, antioxidánsokkal, a tejsavas erjedés (fermentálás) miatt igazi tápanyag- és vitaminbomba a szervezet számára.

A kimcsikészítés Koreában késő őszi rituálé, a családok – főleg asszonyok – ilyenkor összejönnek, és közösen teszik el a téli hónapokra elegendő savanyúságot. Ez gyakran akár 200 fej kínai kelt is jelenthet. A kimcsikészítés folyamatát és a kimcsi elosztását gimdzsangnak (kimjang) nevezik, és 2013 óta az UNESCO kulturális örökségi listáján is jegyzik. Ezek a száraz tények. A valóság pedig az, hogy a kimcsi egy olyan étel, amire ha egyszer valaki rá­érez, akkor úgy szokik rá, hogy soha többé nem akar semmit kimcsi nélkül fogyasztani, nemzetközi sikere tehát egyáltalán nem véletlen. A kimcsivel ráadásul igen sok mindent lehet művelni: lehet vele levest főzni, rizst pirítani, sós palacsintát sütni, a levéből készülhet jégkása osztriga mellé, vagy képezheti akár avantgárd koktél alapját. Gyakran párosítják zsírosabb, nehezebb sertéshúsokkal (ezekhez kiválóan illik), alább azonban a korszellemnek megfelelően egy húsmentes levest ajánlok vele. Az e téren kezdők a koreai szupermarketben vehetnek kész kimcsit és koreai csiliket (Honvéd utca  vagy Rózsadomb bevásárlóközpont), a haladók pedig a házi kimcsikészítéshez is vehetik a bátorságot. Aki ennél óvatosabb, bátran kipróbálhatja a receptet kis csilivel összekevert savanyú káposztával is!

 

Húsmentes, gombás kimcsileves

Hozzávalók (4 adag)

 

2,5 dkg szárított shiitake gomba

2 evőkanál olaj

1 hagyma, vékonyra szeletelve

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

2 cm friss gyömbér, lereszelve

1 evőkanál koreai csilipaszta (gochujang)

1 evőkanál koreai csilipehely (gochugaru)

1 liter zöldségalaplé vagy víz

1 teáskanál só

30 dkg kimcsi, kisebb darabokra vágva

50 dkg csiperkegomba, negyedelve

1 evőkanál nádcukor

A tetejére:

4 szál újhagyma zöldje vagy fél csokor snidling,

vékonyra karikázva

opcionális: 8 szelet tofu

 

A szárított shiitake gombát leöntjük kb. fél liter forró vízzel, és 30–60 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, az áztatólevet megtartjuk (a leveshez fogjuk használni). A leszűrt gombát konyhai papírtörlővel leitatjuk, majd felszeleteljük. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd erős lángon, kb. 4–5 perc alatt kissé megpirítjuk a felszeletelt shiitake gombát és a felszeletelt hagymát. Hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, gyömbért, a koreai csilipasztát, csilipelyhet, átforgatjuk, közepes hőfokon pár másodpercig főzzük. Felöntjük az alaplével vagy vízzel, valamint a shiitake gomba áztatólevével (összesen kb. 1–1,2 liter folyadékkal), megsózzuk, és kb. 15 percig alacsony hőfokon főzzük. Ekkor erősebbre vesszük a hőfokot, a levesbe tesszük a feldarabolt kimcsit, valamint a negyedekbe szeletelt csiperkegombát, és további 10 percig főzzük, végül, az ízeket lekerekítendő, hozzáadjuk a nádcukrot. Tálaláskor minden adag tetejére felkarikázott újhagymát vagy snidlinget szórunk. Szokás tofuszeleteket is tenni rá, azok nagyszerűen lágyítják a csípős, erős ízeket.

 

Figyelmébe ajánljuk

A saját határain túl

Justin Vernon egyszemélyes vállalkozásaként indult a Bon Iver, miután a zenész 2006-ban három hónapot töltött teljesen egyedül egy faházban, a világtól elzárva, egy nyugat-wisconsini faluban.

Az űr az úr

Az 1969-ben indult Hawkwind mindig a mainstream csatornák radarja alatt maradt, pedig hatása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen.

Pincebogarak lázadása

  • - turcsányi -

Jussi Adler-Olsen immár tíz kötetnél járó Q-ügyosztályi ciklusa a skandináv krimik népmesei vonulatába tartozik. Nem a skandináv krimik feltétlen sajátja az ilyesmi, minden szak­ágnak, műfajnak és alműfajnak van népmesei tagozata, amelyben az alsó kutyák egy csoportozata tengernyi szívás után a végére csak odasóz egy nagyot a hatalomnak, az efeletti boldogságtól remélvén boldogtalansága jobbra fordulását – hiába.

Luxusszivacsok

A Molnár Ani Galéria 2024-ben megnyitott új kiállítótere elsősorban hazai, fiatal, női alkotókra fókuszál, Benczúr viszont már a kilencvenes évek közepétől jelen van a művészeti szcénában, sőt már 1997-ben szerepelt a 2. Manifestán, illetve 1999-ben (más művészekkel) együtt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában.

Égen, földön, vízen

Mesék a mesében: mitikus hősök, mágikus világ, megszemélyesített természet, a szó szoros értelmében varázslatos nyelv. A világ végén, tajtékos vizeken és ég alatt, regei időben mozognak a hősök, egy falu lakói.

Visszaszámlálás

A Ne csak nézd! című pályázatot a Free­szfe, az Örkény Színház, a Trafó és a Jurányi közösen hirdették meg abból a célból, hogy független alkotóknak adjanak lehetőséget új előadások létrehozására, a Freeszfére járó hallgatóknak pedig a megmutatkozásra. Tematikus megkötés nem volt, csak annyiban, hogy a társulatoknak társadalmilag fontos témákat kellett feldolgozniuk. A nyertesek közül a KV Társulat pályamunkáját az Örkény Színház fogadta be.

Mészáros Lőrinc egy történet

A Mészáros Lőrinc című történetnek az lenne a funkciója, hogy bizonyítsa, létezik frissen, ön­erejéből felemelkedett nemzeti tőkésosztály vagy legalább réteg, de ha még az sem, pár markáns nemzeti nagytőkés. Valamint bizonyítani, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik pénzügyekkel.

„Mint a pókháló”

Diplomáját – az SZFE szétverése miatt – az Emergency Exit program keretein belül Ludwigsburgban kapta meg. Legutóbbi rendezése, a Katona József Színházban nemrég bemutatott 2031 a kultúra helyzetével és a hatalmi visszaélések természetével foglalkozik. Ehhez kapcsolódva toxikus maszkulinitásról, a #metoo hatásairól és az empátiadeficites helyzetekről beszélgettünk vele.

Nem a pénz számít

Mérföldkőhöz érkezett az Európai Unió az orosz energiahordozókhoz fűződő viszonya tekintetében: május elején az Európai Bizottság bejelentette, hogy legkésőbb 2027 végéig minden uniós tagállamnak le kell válnia az orosz olajról, földgázról és nukleáris fűtőanyagról. Ha ez megvalósul, az energiaellátás megszűnik politikai fegyverként működni az oroszok kezében. A kérdés az, hogy Magyar­ország és Szlovákia hajlandó lesz-e ebben együttműködni – az elmúlt években tanúsított magatartásuk ugyanis ennek éppen az ellenkezőjét sugallja.

„A kínai tudás”

Az európai autóipart most épp Trump vámjai fenyegetik, de a romlása nem ma kezdődött. Hanem mikor? A kínaiak miatt kong a lélekharang? Vagy az Európai Unió zöld szemüveges bürokratái a tettesek? Netán a vásárlók a hibásak, különösen az európaiak, akik nem akarnak drága pénzért benzingőzt szívni az ablakuk alatt? A globális autópiac gyakorlati szakemberét kérdeztük.