chili&vanília

A csirkeollóról

Gasztro

A világért sem szeretnék senkit arra buzdítani, hogy újabb és újabb konyhai kütyüket szerezzen be. A jó főzéshez úgyis leginkább három tárgyra van szükségünk: egy méretes, éles séfkésre, egy súlyos, jófajta serpenyőre és egy nehézsúlyú öntöttvas lábasra. Akad itt azonban mégis egy kis eszköz, ami mellett nem tudok elmenni szótlanul: a csirkeolló. Általában késszaküzletekben vagy komolyabb konyhás boltokban kapható, és ami a sült csirkét illeti, léptékváltást eredményez. Az egészben sült csirkét mindenki imádja. Készítésénél két kihívás merül fel rendre: egyrészt hogy hogyan nem szárad ki a melle, másrészt, hogyan lesz minél több ropogós bőre. A csirkeolló mindkét problémát megoldja. Attól, hogy kivágjuk a gerincoszlopot, és egy laza mozdulattal kiterítjük a csirkét, sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, ami ropogóssá tud sülni. Alább fűszeres, joghurtos páccal ajánlom, de bármilyen kedvenc fűszerkeverék bevethető. Éljen a csirkeolló!

Kiterített sült csirke fűszeres joghurtos pácban, uborkasalátával

Hozzávalók (4 adag)

 

1 egész csirke (1,2–1,5 kg súlyú), szobahőmérsékleten

só, bors

2,5 dl joghurt

2 gerezd fokhagyma, reszelve

1 evőkanál currypor

2 teáskanál pirospaprika

1 csipet fahéj

2–3 evőkanál olívaolaj

 

Uborkasaláta:

2 kígyóuborka, legyalulva

1 lila hagyma, vékonyra szeletelve

0,6 dl rizs- vagy almaecet

4 dkg nádcukor

1 teáskanál só

1,2 dl langyos víz

 

Előkészítjük a csirkét: konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd „kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldalát végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ezt nem fogjuk használni, de kiváló alaplevet lehet belőle főzni. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen szétterül. A szárnyvégeket hústűvel vagy fogpiszkálóval hozzátűzhetjük a combok széléhez, hogy a sütés során ne emelkedjenek fel.

Alaposan sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a joghurtot a fokhagymával és a fűszerekkel, majd ezzel a páccal bedörzsöljük a csirkét. Néhány óráig vagy egész éjszaka pácoljuk. Sütés előtt kissé letörölgetjük róla a marinádot, meglocsoljuk olívaolajjal, és 200 Celsius-fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. Hagyományos módon uborkasalátát készítünk: az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, majd ráöntjük az ecettel, cukorral, sóval, vízzel kevert öntetet, és legalább egy óráig állni hagyjuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált. 

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.