chili&vanília

A csirkeollóról

Gasztro

A világért sem szeretnék senkit arra buzdítani, hogy újabb és újabb konyhai kütyüket szerezzen be. A jó főzéshez úgyis leginkább három tárgyra van szükségünk: egy méretes, éles séfkésre, egy súlyos, jófajta serpenyőre és egy nehézsúlyú öntöttvas lábasra. Akad itt azonban mégis egy kis eszköz, ami mellett nem tudok elmenni szótlanul: a csirkeolló. Általában késszaküzletekben vagy komolyabb konyhás boltokban kapható, és ami a sült csirkét illeti, léptékváltást eredményez. Az egészben sült csirkét mindenki imádja. Készítésénél két kihívás merül fel rendre: egyrészt hogy hogyan nem szárad ki a melle, másrészt, hogyan lesz minél több ropogós bőre. A csirkeolló mindkét problémát megoldja. Attól, hogy kivágjuk a gerincoszlopot, és egy laza mozdulattal kiterítjük a csirkét, sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, ami ropogóssá tud sülni. Alább fűszeres, joghurtos páccal ajánlom, de bármilyen kedvenc fűszerkeverék bevethető. Éljen a csirkeolló!

Kiterített sült csirke fűszeres joghurtos pácban, uborkasalátával

Hozzávalók (4 adag)

 

1 egész csirke (1,2–1,5 kg súlyú), szobahőmérsékleten

só, bors

2,5 dl joghurt

2 gerezd fokhagyma, reszelve

1 evőkanál currypor

2 teáskanál pirospaprika

1 csipet fahéj

2–3 evőkanál olívaolaj

 

Uborkasaláta:

2 kígyóuborka, legyalulva

1 lila hagyma, vékonyra szeletelve

0,6 dl rizs- vagy almaecet

4 dkg nádcukor

1 teáskanál só

1,2 dl langyos víz

 

Előkészítjük a csirkét: konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd „kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldalát végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ezt nem fogjuk használni, de kiváló alaplevet lehet belőle főzni. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen szétterül. A szárnyvégeket hústűvel vagy fogpiszkálóval hozzátűzhetjük a combok széléhez, hogy a sütés során ne emelkedjenek fel.

Alaposan sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a joghurtot a fokhagymával és a fűszerekkel, majd ezzel a páccal bedörzsöljük a csirkét. Néhány óráig vagy egész éjszaka pácoljuk. Sütés előtt kissé letörölgetjük róla a marinádot, meglocsoljuk olívaolajjal, és 200 Celsius-fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. Hagyományos módon uborkasalátát készítünk: az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, majd ráöntjük az ecettel, cukorral, sóval, vízzel kevert öntetet, és legalább egy óráig állni hagyjuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?