chili&vanília

A csirkeollóról

Gasztro

A világért sem szeretnék senkit arra buzdítani, hogy újabb és újabb konyhai kütyüket szerezzen be. A jó főzéshez úgyis leginkább három tárgyra van szükségünk: egy méretes, éles séfkésre, egy súlyos, jófajta serpenyőre és egy nehézsúlyú öntöttvas lábasra. Akad itt azonban mégis egy kis eszköz, ami mellett nem tudok elmenni szótlanul: a csirkeolló. Általában késszaküzletekben vagy komolyabb konyhás boltokban kapható, és ami a sült csirkét illeti, léptékváltást eredményez. Az egészben sült csirkét mindenki imádja. Készítésénél két kihívás merül fel rendre: egyrészt hogy hogyan nem szárad ki a melle, másrészt, hogyan lesz minél több ropogós bőre. A csirkeolló mindkét problémát megoldja. Attól, hogy kivágjuk a gerincoszlopot, és egy laza mozdulattal kiterítjük a csirkét, sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, ami ropogóssá tud sülni. Alább fűszeres, joghurtos páccal ajánlom, de bármilyen kedvenc fűszerkeverék bevethető. Éljen a csirkeolló!

Kiterített sült csirke fűszeres joghurtos pácban, uborkasalátával

Hozzávalók (4 adag)

 

1 egész csirke (1,2–1,5 kg súlyú), szobahőmérsékleten

só, bors

2,5 dl joghurt

2 gerezd fokhagyma, reszelve

1 evőkanál currypor

2 teáskanál pirospaprika

1 csipet fahéj

2–3 evőkanál olívaolaj

 

Uborkasaláta:

2 kígyóuborka, legyalulva

1 lila hagyma, vékonyra szeletelve

0,6 dl rizs- vagy almaecet

4 dkg nádcukor

1 teáskanál só

1,2 dl langyos víz

 

Előkészítjük a csirkét: konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd „kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldalát végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ezt nem fogjuk használni, de kiváló alaplevet lehet belőle főzni. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen szétterül. A szárnyvégeket hústűvel vagy fogpiszkálóval hozzátűzhetjük a combok széléhez, hogy a sütés során ne emelkedjenek fel.

Alaposan sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a joghurtot a fokhagymával és a fűszerekkel, majd ezzel a páccal bedörzsöljük a csirkét. Néhány óráig vagy egész éjszaka pácoljuk. Sütés előtt kissé letörölgetjük róla a marinádot, meglocsoljuk olívaolajjal, és 200 Celsius-fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. Hagyományos módon uborkasalátát készítünk: az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, majd ráöntjük az ecettel, cukorral, sóval, vízzel kevert öntetet, és legalább egy óráig állni hagyjuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.