chili&vanília

A csirkeollóról

Gasztro

A világért sem szeretnék senkit arra buzdítani, hogy újabb és újabb konyhai kütyüket szerezzen be. A jó főzéshez úgyis leginkább három tárgyra van szükségünk: egy méretes, éles séfkésre, egy súlyos, jófajta serpenyőre és egy nehézsúlyú öntöttvas lábasra. Akad itt azonban mégis egy kis eszköz, ami mellett nem tudok elmenni szótlanul: a csirkeolló. Általában késszaküzletekben vagy komolyabb konyhás boltokban kapható, és ami a sült csirkét illeti, léptékváltást eredményez. Az egészben sült csirkét mindenki imádja. Készítésénél két kihívás merül fel rendre: egyrészt hogy hogyan nem szárad ki a melle, másrészt, hogyan lesz minél több ropogós bőre. A csirkeolló mindkét problémát megoldja. Attól, hogy kivágjuk a gerincoszlopot, és egy laza mozdulattal kiterítjük a csirkét, sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, ami ropogóssá tud sülni. Alább fűszeres, joghurtos páccal ajánlom, de bármilyen kedvenc fűszerkeverék bevethető. Éljen a csirkeolló!

Kiterített sült csirke fűszeres joghurtos pácban, uborkasalátával

Hozzávalók (4 adag)

 

1 egész csirke (1,2–1,5 kg súlyú), szobahőmérsékleten

só, bors

2,5 dl joghurt

2 gerezd fokhagyma, reszelve

1 evőkanál currypor

2 teáskanál pirospaprika

1 csipet fahéj

2–3 evőkanál olívaolaj

 

Uborkasaláta:

2 kígyóuborka, legyalulva

1 lila hagyma, vékonyra szeletelve

0,6 dl rizs- vagy almaecet

4 dkg nádcukor

1 teáskanál só

1,2 dl langyos víz

 

Előkészítjük a csirkét: konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd „kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldalát végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ezt nem fogjuk használni, de kiváló alaplevet lehet belőle főzni. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen szétterül. A szárnyvégeket hústűvel vagy fogpiszkálóval hozzátűzhetjük a combok széléhez, hogy a sütés során ne emelkedjenek fel.

Alaposan sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a joghurtot a fokhagymával és a fűszerekkel, majd ezzel a páccal bedörzsöljük a csirkét. Néhány óráig vagy egész éjszaka pácoljuk. Sütés előtt kissé letörölgetjük róla a marinádot, meglocsoljuk olívaolajjal, és 200 Celsius-fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. Hagyományos módon uborkasalátát készítünk: az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, majd ráöntjük az ecettel, cukorral, sóval, vízzel kevert öntetet, és legalább egy óráig állni hagyjuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.