A világért sem szeretnék senkit arra buzdítani, hogy újabb és újabb konyhai kütyüket szerezzen be. A jó főzéshez úgyis leginkább három tárgyra van szükségünk: egy méretes, éles séfkésre, egy súlyos, jófajta serpenyőre és egy nehézsúlyú öntöttvas lábasra. Akad itt azonban mégis egy kis eszköz, ami mellett nem tudok elmenni szótlanul: a csirkeolló. Általában késszaküzletekben vagy komolyabb konyhás boltokban kapható, és ami a sült csirkét illeti, léptékváltást eredményez. Az egészben sült csirkét mindenki imádja. Készítésénél két kihívás merül fel rendre: egyrészt hogy hogyan nem szárad ki a melle, másrészt, hogyan lesz minél több ropogós bőre. A csirkeolló mindkét problémát megoldja. Attól, hogy kivágjuk a gerincoszlopot, és egy laza mozdulattal kiterítjük a csirkét, sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, ami ropogóssá tud sülni. Alább fűszeres, joghurtos páccal ajánlom, de bármilyen kedvenc fűszerkeverék bevethető. Éljen a csirkeolló!
Kiterített sült csirke fűszeres joghurtos pácban, uborkasalátával
Hozzávalók (4 adag)
1 egész csirke (1,2–1,5 kg súlyú), szobahőmérsékleten
só, bors
2,5 dl joghurt
2 gerezd fokhagyma, reszelve
1 evőkanál currypor
2 teáskanál pirospaprika
1 csipet fahéj
2–3 evőkanál olívaolaj
Uborkasaláta:
2 kígyóuborka, legyalulva
1 lila hagyma, vékonyra szeletelve
0,6 dl rizs- vagy almaecet
4 dkg nádcukor
1 teáskanál só
1,2 dl langyos víz
Előkészítjük a csirkét: konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd „kiterítjük” a következő módon: egy deszkára fektetjük, mellével lefelé, a püspökfalat nézzen felénk. Egy éles konyhai csirkeollóval a püspökfalat felől indulva a gerincoszlop jobb oldalát végigvágjuk, majd megismételjük ugyanezt a bal oldalon, tehát teljesen kivágjuk a gerincoszlopot. Ezt nem fogjuk használni, de kiváló alaplevet lehet belőle főzni. A csirkét megfordítjuk, és egy enyhe roppantással lelapítjuk, így egyenletesen szétterül. A szárnyvégeket hústűvel vagy fogpiszkálóval hozzátűzhetjük a combok széléhez, hogy a sütés során ne emelkedjenek fel.
Alaposan sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a joghurtot a fokhagymával és a fűszerekkel, majd ezzel a páccal bedörzsöljük a csirkét. Néhány óráig vagy egész éjszaka pácoljuk. Sütés előtt kissé letörölgetjük róla a marinádot, meglocsoljuk olívaolajjal, és 200 Celsius-fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. Hagyományos módon uborkasalátát készítünk: az uborkát legyaluljuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, majd ráöntjük az ecettel, cukorral, sóval, vízzel kevert öntetet, és legalább egy óráig állni hagyjuk.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu