étel, hordó

PeP Burger Újbuda

  • ételhordó
  • 2017. november 26.

Gasztro

Vannak helyek, amelyek kizárólag fekvésüknek köszönhetik a sikerüket, és nem csak hegyvidéki vagy vízparti panorámás dolgok lehetnek ilyenek. Bizonyos vendéglátóhelyek úgy is nevezetessé válhatnak, hogy puszta létükön kívül semmi más nem indokolja ezt. Például a lágymányosi Italcsarnok nevű egység (Bp. XI., Budafoki út 35.) évtizedeken keresztül a környék leggyalázatosabb pontjaként, tulajdonképpen egy koszos kocsmaként vészelt át mindent, amit csak át lehetett vészelni az elmúlt negyven-ötven évben, s vált legendává. Talán azért, mert miután nem szűnt meg, nem váltott profilt, a közönsége kicserélődött. Míg a hetvenes-nyolcvanas években a dolgozó munkásosztály könnyelmű képviselői mellett legfeljebb ún. züllött és lumpen elemek látogatták, a rendszerváltás után a közeli Műegyetem hallgatóinak, a „fiatalságnak” vált kedvencévé, és sokáig úgy tűnt, ez elégséges lehet az örökkévalósághoz.

Nem lett az. Pár évvel ezelőtt átalakították, így aztán hiába tartották meg a nevét, új berendezési tárgyaival és szolgáltatásaival (pizza, „minőségi” italok) odalett a varázs, elvitorláztak a törzsvendégek. Aztán pár hónappal ezelőtt az Italcsarnok felirat is eltűnt, és továbbra is mérnek ugyan pálinkát, az új hívószó a hamburger lett. Mást nem is nagyon árulnak – se leves, se desszert –, burgerből viszont annyiféle van, hogy külön étlapot csináltak nekik. Elsőre a legdrágábbat, a Budapest burgert választjuk (2790 Ft), itt az extra adag marhahúshoz zöldborsópürét, újhagymát, füstölt sajtot, bacont, libamájat és lecsót is ígérnek. A zsemle kissé édeskés, de nem „puffancsosan”, a húsról rendeléskor megkérdezték, hogy milyenre süssék. Ezek után simán elhisszük a beharangozó szavait: „minden egyes összetevője természetes alapanyagokból készül”. De azt is kénytelenek vagyunk megjegyezni, hogy a drága kiegészítők, az újhagyma kivételével, nem sok vizet zavarnak. Nem így a hasábburgonya, amihez hasonlót nem ettünk már régóta nyilvános helyen. A chimchurri burgerhez (1390 Ft) valamivel kisebb hús jár, viszont a névadó petrezselymes alapanyag jót tesz neki, hogy azt ne mondjuk, „kiegészíti az élményt”. Ugyanez a beszédes nevű Death burgernél (1290 Ft) épp a fordítottja: a hagymalekvárral és habanero csilivel feldobott burger brutálisan csíp, ami a könnyezésen és csukláson kívül azt is eredményezi, hogy felőlünk akár cipőtalpat is tehettek volna a zsemlébe, mivel a hús ízét egyáltalán nem érezzük. Már csak ezért is jól jött volna valami desszert.

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált.