étel, hordó

PeP Burger Újbuda

  • ételhordó
  • 2017. november 26.

Gasztro

Vannak helyek, amelyek kizárólag fekvésüknek köszönhetik a sikerüket, és nem csak hegyvidéki vagy vízparti panorámás dolgok lehetnek ilyenek. Bizonyos vendéglátóhelyek úgy is nevezetessé válhatnak, hogy puszta létükön kívül semmi más nem indokolja ezt. Például a lágymányosi Italcsarnok nevű egység (Bp. XI., Budafoki út 35.) évtizedeken keresztül a környék leggyalázatosabb pontjaként, tulajdonképpen egy koszos kocsmaként vészelt át mindent, amit csak át lehetett vészelni az elmúlt negyven-ötven évben, s vált legendává. Talán azért, mert miután nem szűnt meg, nem váltott profilt, a közönsége kicserélődött. Míg a hetvenes-nyolcvanas években a dolgozó munkásosztály könnyelmű képviselői mellett legfeljebb ún. züllött és lumpen elemek látogatták, a rendszerváltás után a közeli Műegyetem hallgatóinak, a „fiatalságnak” vált kedvencévé, és sokáig úgy tűnt, ez elégséges lehet az örökkévalósághoz.

Nem lett az. Pár évvel ezelőtt átalakították, így aztán hiába tartották meg a nevét, új berendezési tárgyaival és szolgáltatásaival (pizza, „minőségi” italok) odalett a varázs, elvitorláztak a törzsvendégek. Aztán pár hónappal ezelőtt az Italcsarnok felirat is eltűnt, és továbbra is mérnek ugyan pálinkát, az új hívószó a hamburger lett. Mást nem is nagyon árulnak – se leves, se desszert –, burgerből viszont annyiféle van, hogy külön étlapot csináltak nekik. Elsőre a legdrágábbat, a Budapest burgert választjuk (2790 Ft), itt az extra adag marhahúshoz zöldborsópürét, újhagymát, füstölt sajtot, bacont, libamájat és lecsót is ígérnek. A zsemle kissé édeskés, de nem „puffancsosan”, a húsról rendeléskor megkérdezték, hogy milyenre süssék. Ezek után simán elhisszük a beharangozó szavait: „minden egyes összetevője természetes alapanyagokból készül”. De azt is kénytelenek vagyunk megjegyezni, hogy a drága kiegészítők, az újhagyma kivételével, nem sok vizet zavarnak. Nem így a hasábburgonya, amihez hasonlót nem ettünk már régóta nyilvános helyen. A chimchurri burgerhez (1390 Ft) valamivel kisebb hús jár, viszont a névadó petrezselymes alapanyag jót tesz neki, hogy azt ne mondjuk, „kiegészíti az élményt”. Ugyanez a beszédes nevű Death burgernél (1290 Ft) épp a fordítottja: a hagymalekvárral és habanero csilivel feldobott burger brutálisan csíp, ami a könnyezésen és csukláson kívül azt is eredményezi, hogy felőlünk akár cipőtalpat is tehettek volna a zsemlébe, mivel a hús ízét egyáltalán nem érezzük. Már csak ezért is jól jött volna valami desszert.

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Delejező monstrum

Egy magyar regény, amelyben alig van valami magyar. Bartók Imre legújabb – nem is könnyű összeszámolni, hányadik – könyvének főszereplője a harmincas évei elején járó francia Damien Lazard, aki két év alatt szinte a semmiből robban be a nemzetközi profi sakkvilág szűk elitjébe, üstökösszerű felemelkedése már a világbajnok kihívóját sejteti.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.

„Előbb lövetem le magam, mint hogy letérdeljek”

Az elmúlt fél évben háromszor is országos hír lett Szolnok ellenzéki – MSZP-s – polgármesterének fellépéséből, egy tömegverekedés után például Pintér Sándor belügyminisztertől kért rendőröket a közbiztonság javításáért. Fideszes elődje örökségéről, Szolnok helyzetéről és a nagypolitikáról kérdeztük a 43 éves városvezetőt.