chili&vanília

A Fekete lábú

Gasztro

Vasárnap délelőtt lassan ébredezik a város, ám a Tűzoltó utcai kézműves söröző udvarán már korán reggel nagy az izgalom. Szeletelik a hagymát és a paprikát a jótékonysági lecsóhoz, amit a rászorulóknak osztanak majd szét. A debütáló közösségi piacra érkezett árusok gondosan elrendezik portékájukat: Gyöngyöspatáról mézédes málna és érett kajszibarack, Nagykátáról patisszon, újhagyma, világbajnok, extra ropogós kovászos uborka és zsenge, néhány centis bébicékla jött. Eggyel odébb francia briós, mellette mindenmentes, nyers desszertek, a következő standon házi mustárok, szörpök. A közönség is gyülekezik, remek aláfestés az élőben játszott Django Reinhardt-i manouche swing is. A legnagyobb durranás azonban a csúcsminőségű, séfek által sztárolt, szabad tartású, fekete lábú beregi csirke Tiszakerecsenyről. Ebből készült az alább ajánlott sült csirke. Elsőre úgy tűnik, mintha téli fogással lenne dolgunk, a hús mellett azonban a legzsengébb nyári céklák és hagymák sülnek. A cékla leveléből fokhagymás, joghurtos salátát készíthetünk. (Új termelői, közösségi piac minden vasárnap délelőtt az Élesztőházban, Pancs gasztroplacc néven).

 

Egyben sült csirke nyári céklákkal

Hozzávalók (2-4 adag)

egy 1,2 kg-os tanyasi csirke

1 teáskanál só

2 gerezd citrom

4 gerezd fokhagyma

1 fej hagyma

6 dkg puha vaj

1 kávéskanál jó fajta currypor

 

1 kg zsenge cékla, vegyesen

(sárga, csíkos, bordó)

1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve

4 fej új, lila főzőhagyma

2 evőkanál olívaolaj

 

A csirkét legalább egy órával sütés előtt vegyük ki a hűtőből. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A húst konyhai papírtörlővel alaposan leszárítgatjuk, majd kívül-belül egyenletesen megsózzuk. A belsejébe helyezzük a két gerezd citromot, a négy gerezd fokhagymát (nem szükséges meghámozni) és a hagymát, amit előtte négy cikkbe vágtunk. A csirke lábát konyhai zsinórral összekötjük. Az ujjunkkal óvatosan kissé fellazítjuk a bőrét, és alá is kenünk a vajból. A többi vajjal egyenletesen bekenjük a csirkét, mindenhol, a hajlatokban (a combja alatt) is alaposan belemasszírozzuk. Meghintjük a curryporral. Egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük, először mellével lefelé. A sütési idő összesen 20 perc/fél kiló + fél óra, azaz az 1,2 kg-os csirkénél összesen egy óra húsz perc, ami a csirke minőségétől függően lehet valamelyest kevesebb is. A csirkét először 40 percig sütjük. Miközben sül, előkészítjük a zöldségeket: a bébicéklát meghámozzuk, de a szárából hagyhatunk rajta valamennyit. Az apró szemű céklákat egészben hagyjuk, a nagyobbakat félbe- vagy negyedbe vágjuk. 40 perc után kivesszük a sütőből a csirkét, és kesztyű vagy húsfogó segítségével megfordítjuk, úgy, hogy most a melle kerüljön felülre. Köré helyezzük a céklákat, a fokhagymagerezdeket (nem kell meghámozni), és a cikkekre vágott hagymát. Összeforgatjuk a csirke kisült zsírjával, ha szükséges, még olívaolajat locsolunk rá, megsózzuk. Visszatesszük a sütőbe, és további 30-40 perc alatt készre sütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk