kertész lesek

Capri

  • kertész lesek
  • 2016. augusztus 14.

Gasztro

„Itt épül Zugló főtere!” – hirdeti a hatalmas, illusztrált tábla a Bosnyák téri templom jobb oldalán; ráírták azt is, hogy a „II. ütem: 2013. karácsony, a Torony: 2014. húsvét”. Ehhez képest meglepetés, hogy a hirdetmény körül tényleg azt látjuk, amit rá is rajzoltak a táblára: díszburkolatot, világító szökőkutat, a megújult tornyot, vagyis nem valami régóta szemétlerakónak használt építési területet. Azt persze nem értjük, miért nem lehetett két év alatt sem eltávolítani a táblát, talán azt gondolják, még jó lehet valamire. Mint ahogy a tér ugyancsak reprezentatív, a hetvenes években „szupermodernnek” számító épülete, az ún. térképészház, amelynek földszintjén – ha nem csal az emlékezetünk – ott, ahol egykor postahivatal működött, most Capri néven olasz vendéglő, fagyizó stb. vert tanyát. Ráadásul nemcsak az épületben, de kint a téren is.

Nem lehet régóta itt, de a népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Kedd este várni kell az asztalra, minden bizonnyal ez az oka, hogy a kiszolgálás kissé nehézkes: legalább negyedóráig felénk sem néznek. Az étlapot a pizzák uralják, de azért a változatosságra is fordítottak némi figyelmet. A füstölt pisztráng tatár (900 Ft) neve becsapós, mert inkább krémnek vagy pástétomnak mondanánk. Annak egész jó, a vaj meg a pisztráng mellett főleg az uborkadarabok feltűnőek, no meg a friss rukkola, amivel végképp nem spóroltak. Nem így a pirítóssal: csak négy kis szelet jár. A zöldborsókrémleves (850 Ft) pontosan az, amit várunk, és amit a „könnyű” meg a „nyári” jelzőkkel írnak le a receptkönyvekben. Különlegességnek nem mondanánk. A „bufalina” nevezetű pizzán (2100 Ft) ízlésesen és jó arányban terül el a bivalymozzarella, a koktélparadicsom, a bazsalikom, a tésztája is kitűnő, ám azt nem sikerül megfejtenünk, hogy a pizzák közül miért ez szerepel a „gourmet” fejezet alatt, amikor például az almás-körtés és persze elsősorban sajtos „pecorino” (1900 Ft) meg nem.

Sajnos a fetakrémes csirkemell pestós krumplipürével (2150 Ft) korántsem akkora öröm, mint az eddigiek. A püré sűrű és száraz, a pestónak csak színe van. Ugyancsak száraz (és ízetlen) a csirke, fetakrém helyett pedig mintha valami paprikás izével próbálnák feldobni. Nem sok sikerrel.

Viszont nagyon jó a citromtorta vaníliafagylalttal (800 Ft). Kellemesen fanyar és kellemesen édes, a tésztája ropogós. A szerencse fiai vagyunk, hogy a benne felejtett sütőpapír-darabkát csak az utolsó falatoknál szúrjuk ki.

Figyelmébe ajánljuk