Tartalom

(2016-07-07)

Kis-Magyarország
Egotrip

Egotrip

Takács Ferenc: Kapirgáló

Brexeunt omnes

VINCE (belép a kórházi ügyeletes orvos szobájába) Bocsánatot kérek. Én Tóth Ferencnét keresem. ORVOS (ránéz az egyik kartonra) Hajnali fél háromkor beállt az exitus. VINCE (rábólint, mintha értené) Igen. Én beszélni szeretnék vele. ORVOS (értetlenkedve nézi, majd megmagyarázza) Hajnali fél háromkor meghalt.

A szerk.

A szerk.

A szerk.: Unió, te büdös ribanc

Orbán nem lép ki az unióból, amíg ő személyesen és az ország pénzt kap tőle. Abban a pillanatban, amikor már nem kap sem ő, sem Magyarország, minden érve a távozás mellett szól majd.

A szerk.

A szerk.

A bosszúálló és az övéi

„Elnök Úr! Mélységes aggodalommal és felháborodással értesültem arról, hogy Ön Szőcs Géza kulturális államtitkárral és a szélsőjobboldali Jobbik elnökével, Vona Gáborral együtt részt vett azon a szertartáson, amelyet Nyirő József, a nyilasparlament egykori tagja tiszteletére rendeztek Romániában. Gyalázatosnak tartom, hogy a Magyar Országgyűlés elnöke olyan eseményen jelenik meg, amelyen a Horthy- és a Szálasi-korszak fasiszta ideológusa előtt tisztelegnek” – így kezdődött az a Kövér Lászlóhoz írott levél, ami végül oda vezetett, hogy megint lesül a bőr a képünkről.

Publicisztika

Hegedűs Dániel

Publicisztika

Türelemjáték

Németország és a Brexit

Die Bude zusammenhalten – a boltot egyben tartani. Ez lehetne a német diplomácia félhivatalos mottója az első, 2008-as első válság­év óta – még akkor is, ha a berlini politika kritikusai szerint az euro- és menekültválság során maga a Német Szövetségi Köztársaság is nagyban hozzájárult az európai integráció fundamentumainak a megrendüléséhez.

Külpol

Megismétlik az elnökválasztást Ausztriában

Külpol

A közelmúlt árnyai

A bécsi alkotmánybírák érvénytelenítették a május végi elnökválasztás második fordulójának az eredményét. A szélsőjobboldal még közelebb került a végső győzelemhez.

Jelentés a török–szír határról

Külpol

Lenullázva

Menekültek számára tilos a bemenet, csak kifelé visz az út, bele a közvetlen életveszélybe. Riporterünk annak járt utána, hogy látják a rendeződés esélyeit a határon dolgozó civilek, orvosok, politikusok. Törökök, kurdok, szírek és európaiak.

Interjú

Külpol

„Minden érvük hazugság volt”

Daniel Cohn-Bendit a Brexitről

Az Egyesült Királyságban ma nincs olyan ember, akinek elképzelése lenne arról, mihez kezdjen az ország az EU-n kívül – véli az európai Zöld Párt egykori társelnöke. Cohn-Bendit szerint a népszavazás után a szkeptikusabb tagállamokban is EU-pártivá vált a közhangulat, és úgy gondolja, végül a britek sem mernek majd kilépni.

Belpol

Interjú

Belpol

„Vezekeltünk hat évet”

Molnár Gyula, az MSZP új elnöke

Tóbiás Józsefet váltja a párt élén, és arra vállalkozik, hogy acélos MSZP-t építsen 2018-ra. Nem titkolja, hogy mások mellett a DK felé is nyitna, igaz, Gyurcsány Ferencnek már beszólt: sóskának nevezte, amivel „lehet riogatni a gyerekeket”.

Rejtőzködő befektetőké lett az MKB

Belpol

Fedezékben

Továbbra sem tudhatjuk, kik az MKB Bank tényleges tulajdonosai. A hatóságok szerint azonban minden a legnagyobb rendben.

Belpol

Vétókényszer - Forrongó Zugló

Rejtélyesen eltűnt képviselő, nagykoalíciós háttérmeg­állapodás, milliárdos üzletek. Jövőre sok mindenről döntő időközi választás jöhet, miközben úgy tűnik, a polgármester magára maradt. Zuglóban a Liget Projekt nélkül is izgalmas az élet.

Zene

Zene

Vissza a garázsba - Leskovics Gábor gitáros-énekes

33 éves zenekarával, a Pál Utcai Fiúkkal (PUF) ünnepelte az 50. születésnapját, és eszébe sem jut, hogy abba kéne hagyni. Pedig nyolc éve nem adtak ki lemezt, ráadásul másodállásban, Lovasi András mellett, a Kiscsillagban mintha aktívabbnak látszana.

Interjú

Zene

„Lépten-nyomon előtör”

Gregory Porter dzsesszénekes

Soullal és blueszal átitatott zenéjével a szélesebb popközönséget is megérintette: harmadik lemezéből, a 2013-as Liquid Spiritből egymillió példányt adtak el. A templomi énekesből Grammy-díjas globális sztárrá nőtt kaliforniai előadó július 14-én a VeszprémFesten lép fel – ennek apropóján beszéltünk vele telefonon.

Film

Film

Film

Megvalósítani az álmokat

Mads Matthiesen: A modell

Ha ez a film csupán egy jól felépített, erős hatású melodráma volna, történet az álmait megvalósítani Párizsba induló, majd végül megalázottan és kihasználtan hazakéredzkedő fiatal dán fotómodellről, akkor is emlékezetes volna a pszichológiailag tökéletesen felépített figura tragikus sorsának bemutatása.

Színház

Színház

Színház

Elveszti színházjellegét

Bereményi Géza: Shakespeare királynője

A nyár, a szabadtéri előadások őszintébbé teszik a nézőket, amely szabadságot jó lenne megtartani a „szezonra”, sokat tanulhatna belőle a színház.

Interaktív

Interaktív

Amikor jött az elnök - Marc Maron humorista

Az amerikai humorista Los Angeles-i házának garázsában fogadta Barack Obamát – az elnök a WTF (What The Fuck) podcast vendége volt, egy órán át beszélgetett az internetes rádióműsorai és a Maron című tévésorozata révén immár Amerikán kívül is híresnek számító komikussal.

Tévé

Interaktív

A labda gömbölyű Német–olasz az M4-en

A hagyományos nyári tévés uborkaszezont idén két nagy sportesemény is megszakítja: a foci-Eb és a riói olimpia, s így aztán nem csoda, ha e rendkívüli napokban, amikor politológusoktól a költőnőkig mindenki fölfedezte magában a sportrajongót, a tévé­kritikus figyelme is a futballközvetítések felé fordul.

Könyv

Könyv

„Ezer évre vagyunk tőle” - Kim Stanley Robinson író

Korunk egyik vezető sci-fi szerzőjének Aurora című új regényében egy többgenerációs csillaghajó évszázadokat átölelő útja súlyos kudarcokhoz vezet. A szerzőt telefonon kérdeztük arról, hogy meghódíthatunk-e valaha távoli bolygókat, hogy mit teszünk majd a Marssal, és hogy mikor fognak végre a robotok regényeket írni.

Képzőművészet

György Péter

Képzőművészet

A hagyomány hiánya

Vajda Lajos, az elfelejtett Picasso

Öt nappal 1941. szeptember 7-én bekövetkezett halála előtt, a munkaszolgálatban végleg legyengült, tüdőbeteg Vajda Lajos – mint özvegye, Vajda Júlia írta korabeli feljegyzésében – „kijelentette, hogy percig nem marad tovább a kórházban, vigyem haza magamhoz”.

Tudomány

3D-nyomtatót minden iskolába!

Tudomány

„Ne legyünk az utolsók”

Sokan még ma sem tudják elképzelni, hogyan működik a 3D-nyomtató, inkább valamiféle tudományos-fantaszikus termékként tekintenek rá. Pedig Magyarországon is egyre többen használják, s már gyártanak is ilyen készülékeket.

Riport

Ellenállás a Városligetben

Riport

Rontó-bontó Zrt.

A kormányzati gigaberuházás ellen tiltakozó Ligetvédők egyik vezéralakját tisztázatlan okokból, akarata ellenére beviszik a zárt osztályra, majd nem sokkal később egy kopasz őrző-védő vágja sunyin gyomorszájon. Mi folyik itt?

Gasztro
Ételhordó
Tévétorrent