chili&vanília

A sárgarépa hatszor

Gasztro

Langenlebarn, Gastwirt­schaft Floh. A kétezer lakosú alsó-ausztriai településen található vendéglőben nagy az izgalom. Josef Floh, a séf-tulajdonos huszonöt éve házigazdája a családi étteremnek, amelyet még a nagyszülei alapítottak. Floh a fenntartható gasztronómia és a helyi, kistermelői alapanyagok iránti elkötelezettségével befőzte magát az osztrák kulináris szakma krémjébe. Amelynek tagjai – séfek, termelők, borászok – ezen a napon azért érkeztek Langenlebarnba, hogy eszmét cseréljenek az egy éve zajló sárgarépa-kísérlet eredményei­ről. Közösen azt vizsgálják ugyanis, hogy a különböző osztrák talajokban termesztett sárgarépa íze és állaga hogyan változik a termőhely ökológiai sajátosságai, azaz a terroir függvényében. Tucatnyi szakember hat kertészet ugyanarról a vetőmagról megtermelt sárgarépáját elemzi, a következő módokon elkészítve: 1. Frissen kipréselve; 2. A préselt lé hőkezelve, beforralva; 3. A sárgarépa meghámozott héja kevés olajon megdinsztelve, karamellizálva, majd folyadékkal felöntve, beforralva (sárgarépahéj-karamella); 4. A zöldség egészben, minden nélkül megpárolva; 5. A lé kipréselése után visszamaradt rost megszárítva, porítva (sárgarépaliszt, amelyet pl. kekszekbe, kenyérbe lehet sütni); 6. A héjból készített karamella kiszárítva, morzsa állagúra törve (édes sárgarépa „crunch”). Ízben, illatanyagban, édességben, földes, kesernyés ízjegyekben döbbenetesek a különbségek a hat talajból származó répa között.

A többórás workshop és szakmai elemzés után Josef Floh egy virtuóz ebédet adott, amelynek minden fogása sárgarépa (és annak minden részének és maradványának) felhasználásával készült. A két csúcspont: tejfagylalt sárgarépahéj-karamellával és édes, ropogós répamorzsával, valamint sült sárgarépa és sült brokkoli barackos sárgarépasalsával – utóbbi az alább ajánlott étel ihletadója. Bármilyen sült zöldségen, de sültek, halak frissítő kísérőjeként is kiváló. Osztrák szomszédaink kulináris filozófiájától még sok szempontból fényévekre vagyunk, nagyszerű termelőink azonban nekünk is vannak, akiktől remek padlizsánokat és répákat tudunk venni (pl. Színek Kertje, Bálint-kert, Szorgos Gazda).

 

Sült padlizsán csilis, barackos, sárgarépás

salsával

Hozzávalók (4–6 adag)

 

4 kisebb vagy 2 nagyméretű padlizsán

2 evőkanál olívaolaj

só, bors
Salsa:

250 g zsenge sárgarépa

30 ml ecet (pl. fehér balzsamecet vagy valamilyen

alacsonyabb savtartalmú, lágyabb ecet)

60 ml víz

½ teáskanál só

2 szelet friss gyömbér

20 g méz

1 érett, de kemény nektarin vagy őszibarack

4 szem aszalt sárgabarack

½ friss csilipaprika kimagozva, finomra aprítva

fél csokor koriander finomra aprítva

 

A padlizsánokat hosszában félbevágjuk (a szárat is rajta hagyhatjuk), majd a vágott felületén éles késsel hosszában, majd keresztben beirdaljuk. Kenőtoll segítségével vékonyan megkenjük olajjal. Egy vastag falú (bordás) grillserpenyőt szárazon felforrósítunk, amikor szinte füstöl, akkor pár csepp olajat teszünk bele. A padlizsánokat vágott felükkel lefelé a serpenyőbe tesszük, nem mozgatjuk, néhány percig pirítjuk, hogy szépen, egyenletesen aranyszínűre piruljon. Ekkor vágott felülettel felfelé fordítva, alufóliával leterített tepsire helyezzük, sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd kb. 25 perc alatt teljesen puhára sütjük a padlizsánokat. A sütési idő a padlizsán méretétől és fajtájától függ. Közben elkészítjük a salsát: az ecetes páchoz egy kis edényben összekeverjük az ecetet, vizet, mézet, sót, gyömbért, jól elkeverjük, hogy a só feloldódjon. A sárgarépát meghámozzuk, és egészen apró kockákra vágjuk. Ráöntjük az ecetes levet és állni hagyjuk (legjobb, ha előző nap készítjük el). Tálaláskor összekeverjük a felkockázott nektarinnal, felkockázott aszalt sárgabarackkal, csilivel és korianderrel. A sült padlizsánra halmozzuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.