kertész lesek

Remete – Csorna

  • kertész lesek
  • 2020. szeptember 27.

Gasztro

Győr-Moson-Sopron „ötödik legnagyobb” városát két éve zártuk a szívünkbe az út menti Sárkány étteremben. A Depeche Mode Personal Jesus című klipjére emlékeztető külvárosi kulisszák közt töltött kellemes délután során a pulykamellfilé Bismarck módra fantázianevű étellel hágott a tetőfokára a vendégszeretet: a pulykát lazacfilével vadították, a tetejébe meg tükörtojást folyattak.

Most azonban egy másik csornai egységre hívták fel a figyelmünket hasonló vendégszeretet ígéretével, bár az elnevezésből bizalmaskodásra aligha számíthattunk. A szintén inkább külvárosinak mondható Remete többfunkciós egység: panzió és étterem, és talán abból sincs baj, ha valaki kávézni vagy sörözni ugrik be. „Csorna egyik több mint 50 éves múlttal rendelkező családi étterme, mely 2019-ben teljesen megújult, mind a vezetésben, mind pedig a kínált ételek tekintetében” – írják ajánlójukban, hozzátéve azt is, hogy „másíthatatlan szándékuk”, hogy az éttermi szolgáltatásaikat a „21. századi elvárásoknak megfelelően újragondolva” alakítsák. E szándék a 21. század harmadik évtizedének küszöbén sem tűnik késeinek, bár a szabadtéri helyiség masszív bútorzata kissé távolinak hat a legdivatosabb étterem-berendezési trendektől.

A szerda kora délutáni Személyzet–Vendégek rangadót fölényesen vezetik a hazaiak, mi csak szépíteni tudunk; az egység előtt parkoló cégtáblás furgonokból a szállítási profil erősödésére tippelünk. Azonban a fölényeskedés nem járja. A fullasztó meleg ellenére is udvarias a fogadtatás, korrekt a szerviz. A magyaros gombaleves (590 Ft) kissé zsírosabb a megszokottnál, már-már főzelék sűrűségű, és a paprikával sem spóroltak. Érzékeny gyomrúaknak nem ajánlanánk, bár főételnek is megteszi. A szarvaspörkölt aszalt áfonyával, dödöllével (2590 Ft) ugyancsak nem ígér könnyű álmot. Jók az alapanyagok, jól is vannak elkészítve, kár, hogy a vörösbor aromája leural mindent. Viszont a bőrén sült fogas (2490 Ft) kifogástalan, ha lehet ilyet halra mondani. A legnagyobb meglepetés mégis a mellé adott kapros rizottó, amely még önmagában is élmény lenne. A jelentős térfogatú, töménynek is mondható somlói galuskát (750 Ft) elsősorban időutazóknak ajánljuk, de nekik sem lefekvés előtt.

Figyelmébe ajánljuk