kertész lesek

Remete – Csorna

  • kertész lesek
  • 2020. szeptember 27.

Gasztro

Győr-Moson-Sopron „ötödik legnagyobb” városát két éve zártuk a szívünkbe az út menti Sárkány étteremben. A Depeche Mode Personal Jesus című klipjére emlékeztető külvárosi kulisszák közt töltött kellemes délután során a pulykamellfilé Bismarck módra fantázianevű étellel hágott a tetőfokára a vendégszeretet: a pulykát lazacfilével vadították, a tetejébe meg tükörtojást folyattak.

Most azonban egy másik csornai egységre hívták fel a figyelmünket hasonló vendégszeretet ígéretével, bár az elnevezésből bizalmaskodásra aligha számíthattunk. A szintén inkább külvárosinak mondható Remete többfunkciós egység: panzió és étterem, és talán abból sincs baj, ha valaki kávézni vagy sörözni ugrik be. „Csorna egyik több mint 50 éves múlttal rendelkező családi étterme, mely 2019-ben teljesen megújult, mind a vezetésben, mind pedig a kínált ételek tekintetében” – írják ajánlójukban, hozzátéve azt is, hogy „másíthatatlan szándékuk”, hogy az éttermi szolgáltatásaikat a „21. századi elvárásoknak megfelelően újragondolva” alakítsák. E szándék a 21. század harmadik évtizedének küszöbén sem tűnik késeinek, bár a szabadtéri helyiség masszív bútorzata kissé távolinak hat a legdivatosabb étterem-berendezési trendektől.

A szerda kora délutáni Személyzet–Vendégek rangadót fölényesen vezetik a hazaiak, mi csak szépíteni tudunk; az egység előtt parkoló cégtáblás furgonokból a szállítási profil erősödésére tippelünk. Azonban a fölényeskedés nem járja. A fullasztó meleg ellenére is udvarias a fogadtatás, korrekt a szerviz. A magyaros gombaleves (590 Ft) kissé zsírosabb a megszokottnál, már-már főzelék sűrűségű, és a paprikával sem spóroltak. Érzékeny gyomrúaknak nem ajánlanánk, bár főételnek is megteszi. A szarvaspörkölt aszalt áfonyával, dödöllével (2590 Ft) ugyancsak nem ígér könnyű álmot. Jók az alapanyagok, jól is vannak elkészítve, kár, hogy a vörösbor aromája leural mindent. Viszont a bőrén sült fogas (2490 Ft) kifogástalan, ha lehet ilyet halra mondani. A legnagyobb meglepetés mégis a mellé adott kapros rizottó, amely még önmagában is élmény lenne. A jelentős térfogatú, töménynek is mondható somlói galuskát (750 Ft) elsősorban időutazóknak ajánljuk, de nekik sem lefekvés előtt.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.