étel, hordó

Aragvi

  • ételhordó
  • 2018. november 30.

Gasztro

A grúz konyha hallatán ma is tea­­főzőre, szamovárra gondol a hazai közönség. Ám ha a kezünkbe kerül valami színes ismertető a „Kaukázus éden­kertjéről”, mindjárt más a felállás. Az idegenforgalmi kiadványok szerint Grúzia nemcsak a bor és a pravoszláv egyház szülőföldje, de a hedonizmusé is. A legenda szerint a világ teremtésekor a grúzok csak ettek-ittak, közben elfelejtettek szólni az istennek, hogy hová költöznének, így az kénytelen volt nekik adni azt a sarkot, amelyet magának tartogatott. Ezek után nem csoda, hogy a Rózsadomb és Óbuda határán, az Ürömi köz 2. alatt működő Aragvi is fantasztikus lakomát ígér. A másik budapesti grúz étteremmel, a Hachapurival (Étel, hordó, 2018. január 25.) ellentétben itt a névadó nem népi étel, hanem egy folyó: az Aragvi a Kaukázus völgyében kanyarog, és arról nevezetes, hogy a torkolatánál áll Grúzia legrégebbi városa, Mcheta.

De ettől még a hachapuri, amit grúz lángosnak is nevezhetünk, kiemelt helyet kap az étlapon. Az adzsaruli nevű, csónak formájú változatra szavazunk (2000 Ft); nem bonyolítják túl, sajt, tojás és túró van a ropogós tésztán, mégis fantasztikus.

A csihirtma nevű leves (1300 Ft) Tbiliszi válasza az Újházi-tyúkhúslevesre, bár sötétebb színű, és nincs benne cérnametélt. Ennél is a főtt csirkehús lenne a lényeg, bár a magyar recepttől eltérően ezt bizonyosan nem főzték össze a levessel három nap és három éjjel. A lobio kotansit (3200 Ft) babfőzeléknek fordíthatnánk, bár semmi köze a miénkhez. El nem tudjuk képzelni, hogy főzték-e vagy sütötték, de az biztos, hogy mire cserépedényben az asztalunkra került, alaposan megdolgozták fűszerekkel. Igaz, hogy húsmentes, de így sem csak vegáknak ajánlható főételként. A csirkesaslikot (3200 Ft) elegáns fémnyárson tálalják, lilahagymával. A húson fekete szigetek jelzik, hogy a kelleténél többet volt a sütőben, amit főleg azért sajnálunk, mert amúgy remek íze lenne a különleges fűszerek miatt.

A medog nevű desszert (800 Ft) olyan, mint a Marlenka, csak nagyobb és szárazabb.

Figyelmébe ajánljuk

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása 5.6-os rekesszel, 28-as optikával

  • Simonyi Balázs
Az október közepén elhunyt Benkő Imre az autonóm fotóriport műfajában alkotott, a hétköznapiból metszett ki mintákat, és avatta az átlagost elemeltté. Méltóságot, figyelmet adott alanyainak, képeiről nyugalom, elfogadás és az ezredforduló évtizedeinek tömény lenyomata világlik.

Trump, a nagy béketeremtő?

Bár a gázai háborút sikerült leállítani, a Trump-féle „peace deal” valójában ott sem egy békemegállapodás, legfeljebb egy keretterv. Ukrajna esetében viszont Trump még a béketerv precíz kiszabásáig sem jutott el.

Vadászok, kergetők, árulók

Nyíltan támogatja a Magyar Önvédelmi Mozgalom a Mi Hazánk céljait – kérdés, hogy a Fideszt is kiszolgálják-e. Az utóbbi időben sokan léptek be a szervezetbe. Egyes tagok úgy vélik, hogy a mozgalomra túl nagy hatást gyakorolnak a pártok.