étel, hordó

Aragvi

  • ételhordó
  • 2018. november 30.

Gasztro

A grúz konyha hallatán ma is tea­­főzőre, szamovárra gondol a hazai közönség. Ám ha a kezünkbe kerül valami színes ismertető a „Kaukázus éden­kertjéről”, mindjárt más a felállás. Az idegenforgalmi kiadványok szerint Grúzia nemcsak a bor és a pravoszláv egyház szülőföldje, de a hedonizmusé is. A legenda szerint a világ teremtésekor a grúzok csak ettek-ittak, közben elfelejtettek szólni az istennek, hogy hová költöznének, így az kénytelen volt nekik adni azt a sarkot, amelyet magának tartogatott. Ezek után nem csoda, hogy a Rózsadomb és Óbuda határán, az Ürömi köz 2. alatt működő Aragvi is fantasztikus lakomát ígér. A másik budapesti grúz étteremmel, a Hachapurival (Étel, hordó, 2018. január 25.) ellentétben itt a névadó nem népi étel, hanem egy folyó: az Aragvi a Kaukázus völgyében kanyarog, és arról nevezetes, hogy a torkolatánál áll Grúzia legrégebbi városa, Mcheta.

De ettől még a hachapuri, amit grúz lángosnak is nevezhetünk, kiemelt helyet kap az étlapon. Az adzsaruli nevű, csónak formájú változatra szavazunk (2000 Ft); nem bonyolítják túl, sajt, tojás és túró van a ropogós tésztán, mégis fantasztikus.

A csihirtma nevű leves (1300 Ft) Tbiliszi válasza az Újházi-tyúkhúslevesre, bár sötétebb színű, és nincs benne cérnametélt. Ennél is a főtt csirkehús lenne a lényeg, bár a magyar recepttől eltérően ezt bizonyosan nem főzték össze a levessel három nap és három éjjel. A lobio kotansit (3200 Ft) babfőzeléknek fordíthatnánk, bár semmi köze a miénkhez. El nem tudjuk képzelni, hogy főzték-e vagy sütötték, de az biztos, hogy mire cserépedényben az asztalunkra került, alaposan megdolgozták fűszerekkel. Igaz, hogy húsmentes, de így sem csak vegáknak ajánlható főételként. A csirkesaslikot (3200 Ft) elegáns fémnyárson tálalják, lilahagymával. A húson fekete szigetek jelzik, hogy a kelleténél többet volt a sütőben, amit főleg azért sajnálunk, mert amúgy remek íze lenne a különleges fűszerek miatt.

A medog nevű desszert (800 Ft) olyan, mint a Marlenka, csak nagyobb és szárazabb.

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.