chili&vanília

Kacsaszezon

Gasztro

Itt az ideje leporolni a kedvenc kacsa- és libareceptjeinket, hiszen az őszi–téli időszakban ezek igencsak gyakran kerülnek majd terítékre. Következzen elsőként a marokkói konyha tagine-jai által ihletett elkészítési mód. Tagine a kúpos fedelű, széles, kerek cserépedény neve, amelyben az azonos nevű étel is készül. Ez alacsony hőfokon, órákon át párolt, fűszeres, mártásos fogás, amelynek ezerféle változata létezik: készülhet bárányból, csirkéből, halból vagy csupán zöldségekből is, kacsából viszont nemigen szokták főzni. Rengeteg hagyma és fűszer (például fahéj, kurkuma, pirospaprika) alkotja a mártást, amelyben kíméletesen omlósra párolódik a hús. Tagine-edény híján nagy öntöttvas lábas, azaz cocotte a legjobb a készítéséhez. Aki esetleg olyan szerencsés helyzetben van, hogy van kemencéje, bátran próbálja ki benne. Elsőre talán szokatlan lehet, mert nem a klasszikus, ropogós bőrű kacsasülttel fognak találkozni, hiszen a hús a fűszeres lében párolódik. Azonban éppen ettől különlegesen szaftos.

Fűszeres kacsa édesburgonyával

Hozzávalók (4–6 adag)

 

 

 

4 kacsacomb

só, bors

2 nagy hagyma, vékonyra szeletelve

1 evőkanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál őrölt gyömbér

1 evőkanál őrölt koriander

2 egész fahéjrúd

negyed kávéskanál cayenne bors

5 dl szárnyas alaplé vagy leszűrt húsleves

1 narancs leve és héja

fél citrom héja

1 evőkanál méz

1 kg édesburgonya, meghámozva

3 dkg hideg vaj

 

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A kacsacombokat (ha nagyok) az ízületnél félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben sütjük először bőrös felükkel lefelé, hogy kissé kisüljön a zsírjuk, majd megfordítjuk, és a másik oldalukat is megpirítjuk kicsit. Kivesszük és áttesszük a húst egy nagy öntöttvas lábasba. A serpenyőben maradt kacsazsíron félig puhára dinszteljük a felszeletelt hagymát. Megszórjuk a fűszerekkel, hozzáadjuk a fahéjat, végül felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a narancshéjat és -levet, valamint egy darab citromhéjat. A fűszeres, hagymás levet a kacsacombokra öntjük. Lefedve egy óráig pároljuk a sütőben (az öntöttvas lábasban, vagy ha nincs ilyenünk, egy alufóliával lefedett jénaiban vagy más hőálló tálban, esetleg tepsiben). Egy óra után hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott édesburgonyát, és további fél órán át sütjük. Ha túl hígnak találjuk a levét, akkor kivesszük belőle a kacsacombokat és magas hőfokon beforraljuk (egy kevés hideg vajat is adhatunk hozzá). A végén sütőben rágrillezhetünk a tetejére, hogy kissé megpiruljon. Kuszkusz vagy bulgur illik hozzá köretnek.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.