chili&vanília

Az utolsó csokor medvehagyma

Gasztro

Medvehagymás újhagymatócsni szójaszószos mártogatóval

Lassan elmúlik a medvehagyma idei szezonja, itt az ideje belehúzni. Készíteni néhány üveg pesztót. Szezonbúcsúztatónak újra a kedvenc koreai konyha adja az ihletet. A koreai nagy asztalon általában sok apró fogást találunk, vegyesen lehet falatozni belőlük, a különböző olajban vagy bundában sütött ételek is igen népszerűek. Nagy hagyománya van a különböző tócsniknak, palacsintáknak (cson – jeon – a műfaj átfogó neve), kiváló snackek alkoholos italok mellé. A tócsni különböző hozzávalókból készülhet, egyik leggyakoribb az újhagymás változat, de kedvelt a tintahallal, garnélával dúsított palacsinta is, vagy a kimcsis verzió. Amilyen kevés és egyszerű hozzávalóból állnak össze, olyan nehéz eltalálni a megfelelő arányokat és sütési módot. A kihívás ugyanis az, hogy a tócsni kívül ropogós legyen, ugyanakkor a belseje süljön át, és a zöldség is puhuljon meg, a massza pedig ne legyen nyúlós. Ennek a titka egyrészt a forró olaj, másrészt a hűtőhideg tészta. A szénsavas ásványvíz és a sütőpor gondoskodik arról, hogy a massza ne legyen túl tömör. Szokás nagyobb – serpenyőnyi – átmérőjű palacsintákat sütni, ami kevesebb munka, cserében a kis átmérőjű tócsnikat könnyebb ropogósra sütni, ráadásul a megfordítás is kényelmesebben megy. Az alábbi változatban a jelenleg debütáló újhagymák mellé odakerült a szezon utolsó csokor medvehagymája is. A zöldek itt főszereplők, tehát nem egy zöld fűszeres ízesítésű tócsniról beszélünk, hanem egy tésztamasszával összefogott zöldségpalacsintáról. Amikor tehát bekeverik majd a tésztát, ne ijedjen meg senki az arányoktól, ilyennek kell lennie. Aki gyakran készít otthon ázsiai ételeket, és tart a hűtőjében miszópasztát (netán koreai töndzsang – doenjang – szójapasztát), az keverjen a masszába egy fél kávéskanálnyit, nagyon feldobja. A koreai konyhában szójaszószos, fokhagymás mártogató jár mellé, de mivel ez a tócsni kimondottan gyerekbarát (mint minden tócsni), akkor sem sértődik meg, ha enyhén fokhagymás tejfölt vagy görög joghurtot adunk mellé. Viszlát, medvehagyma, találkozunk jövőre!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.