chili&vanília

Az utolsó csokor medvehagyma

Gasztro

Medvehagymás újhagymatócsni szójaszószos mártogatóval

Lassan elmúlik a medvehagyma idei szezonja, itt az ideje belehúzni. Készíteni néhány üveg pesztót. Szezonbúcsúztatónak újra a kedvenc koreai konyha adja az ihletet. A koreai nagy asztalon általában sok apró fogást találunk, vegyesen lehet falatozni belőlük, a különböző olajban vagy bundában sütött ételek is igen népszerűek. Nagy hagyománya van a különböző tócsniknak, palacsintáknak (cson – jeon – a műfaj átfogó neve), kiváló snackek alkoholos italok mellé. A tócsni különböző hozzávalókból készülhet, egyik leggyakoribb az újhagymás változat, de kedvelt a tintahallal, garnélával dúsított palacsinta is, vagy a kimcsis verzió. Amilyen kevés és egyszerű hozzávalóból állnak össze, olyan nehéz eltalálni a megfelelő arányokat és sütési módot. A kihívás ugyanis az, hogy a tócsni kívül ropogós legyen, ugyanakkor a belseje süljön át, és a zöldség is puhuljon meg, a massza pedig ne legyen nyúlós. Ennek a titka egyrészt a forró olaj, másrészt a hűtőhideg tészta. A szénsavas ásványvíz és a sütőpor gondoskodik arról, hogy a massza ne legyen túl tömör. Szokás nagyobb – serpenyőnyi – átmérőjű palacsintákat sütni, ami kevesebb munka, cserében a kis átmérőjű tócsnikat könnyebb ropogósra sütni, ráadásul a megfordítás is kényelmesebben megy. Az alábbi változatban a jelenleg debütáló újhagymák mellé odakerült a szezon utolsó csokor medvehagymája is. A zöldek itt főszereplők, tehát nem egy zöld fűszeres ízesítésű tócsniról beszélünk, hanem egy tésztamasszával összefogott zöldségpalacsintáról. Amikor tehát bekeverik majd a tésztát, ne ijedjen meg senki az arányoktól, ilyennek kell lennie. Aki gyakran készít otthon ázsiai ételeket, és tart a hűtőjében miszópasztát (netán koreai töndzsang – doenjang – szójapasztát), az keverjen a masszába egy fél kávéskanálnyit, nagyon feldobja. A koreai konyhában szójaszószos, fokhagymás mártogató jár mellé, de mivel ez a tócsni kimondottan gyerekbarát (mint minden tócsni), akkor sem sértődik meg, ha enyhén fokhagymás tejfölt vagy görög joghurtot adunk mellé. Viszlát, medvehagyma, találkozunk jövőre!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.