chili&vanília

Az utolsó csokor medvehagyma

Gasztro

Medvehagymás újhagymatócsni szójaszószos mártogatóval

Lassan elmúlik a medvehagyma idei szezonja, itt az ideje belehúzni. Készíteni néhány üveg pesztót. Szezonbúcsúztatónak újra a kedvenc koreai konyha adja az ihletet. A koreai nagy asztalon általában sok apró fogást találunk, vegyesen lehet falatozni belőlük, a különböző olajban vagy bundában sütött ételek is igen népszerűek. Nagy hagyománya van a különböző tócsniknak, palacsintáknak (cson – jeon – a műfaj átfogó neve), kiváló snackek alkoholos italok mellé. A tócsni különböző hozzávalókból készülhet, egyik leggyakoribb az újhagymás változat, de kedvelt a tintahallal, garnélával dúsított palacsinta is, vagy a kimcsis verzió. Amilyen kevés és egyszerű hozzávalóból állnak össze, olyan nehéz eltalálni a megfelelő arányokat és sütési módot. A kihívás ugyanis az, hogy a tócsni kívül ropogós legyen, ugyanakkor a belseje süljön át, és a zöldség is puhuljon meg, a massza pedig ne legyen nyúlós. Ennek a titka egyrészt a forró olaj, másrészt a hűtőhideg tészta. A szénsavas ásványvíz és a sütőpor gondoskodik arról, hogy a massza ne legyen túl tömör. Szokás nagyobb – serpenyőnyi – átmérőjű palacsintákat sütni, ami kevesebb munka, cserében a kis átmérőjű tócsnikat könnyebb ropogósra sütni, ráadásul a megfordítás is kényelmesebben megy. Az alábbi változatban a jelenleg debütáló újhagymák mellé odakerült a szezon utolsó csokor medvehagymája is. A zöldek itt főszereplők, tehát nem egy zöld fűszeres ízesítésű tócsniról beszélünk, hanem egy tésztamasszával összefogott zöldségpalacsintáról. Amikor tehát bekeverik majd a tésztát, ne ijedjen meg senki az arányoktól, ilyennek kell lennie. Aki gyakran készít otthon ázsiai ételeket, és tart a hűtőjében miszópasztát (netán koreai töndzsang – doenjang – szójapasztát), az keverjen a masszába egy fél kávéskanálnyit, nagyon feldobja. A koreai konyhában szójaszószos, fokhagymás mártogató jár mellé, de mivel ez a tócsni kimondottan gyerekbarát (mint minden tócsni), akkor sem sértődik meg, ha enyhén fokhagymás tejfölt vagy görög joghurtot adunk mellé. Viszlát, medvehagyma, találkozunk jövőre!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.