chili&vanília

Az utolsó csokor medvehagyma

Gasztro

Medvehagymás újhagymatócsni szójaszószos mártogatóval

Lassan elmúlik a medvehagyma idei szezonja, itt az ideje belehúzni. Készíteni néhány üveg pesztót. Szezonbúcsúztatónak újra a kedvenc koreai konyha adja az ihletet. A koreai nagy asztalon általában sok apró fogást találunk, vegyesen lehet falatozni belőlük, a különböző olajban vagy bundában sütött ételek is igen népszerűek. Nagy hagyománya van a különböző tócsniknak, palacsintáknak (cson – jeon – a műfaj átfogó neve), kiváló snackek alkoholos italok mellé. A tócsni különböző hozzávalókból készülhet, egyik leggyakoribb az újhagymás változat, de kedvelt a tintahallal, garnélával dúsított palacsinta is, vagy a kimcsis verzió. Amilyen kevés és egyszerű hozzávalóból állnak össze, olyan nehéz eltalálni a megfelelő arányokat és sütési módot. A kihívás ugyanis az, hogy a tócsni kívül ropogós legyen, ugyanakkor a belseje süljön át, és a zöldség is puhuljon meg, a massza pedig ne legyen nyúlós. Ennek a titka egyrészt a forró olaj, másrészt a hűtőhideg tészta. A szénsavas ásványvíz és a sütőpor gondoskodik arról, hogy a massza ne legyen túl tömör. Szokás nagyobb – serpenyőnyi – átmérőjű palacsintákat sütni, ami kevesebb munka, cserében a kis átmérőjű tócsnikat könnyebb ropogósra sütni, ráadásul a megfordítás is kényelmesebben megy. Az alábbi változatban a jelenleg debütáló újhagymák mellé odakerült a szezon utolsó csokor medvehagymája is. A zöldek itt főszereplők, tehát nem egy zöld fűszeres ízesítésű tócsniról beszélünk, hanem egy tésztamasszával összefogott zöldségpalacsintáról. Amikor tehát bekeverik majd a tésztát, ne ijedjen meg senki az arányoktól, ilyennek kell lennie. Aki gyakran készít otthon ázsiai ételeket, és tart a hűtőjében miszópasztát (netán koreai töndzsang – doenjang – szójapasztát), az keverjen a masszába egy fél kávéskanálnyit, nagyon feldobja. A koreai konyhában szójaszószos, fokhagymás mártogató jár mellé, de mivel ez a tócsni kimondottan gyerekbarát (mint minden tócsni), akkor sem sértődik meg, ha enyhén fokhagymás tejfölt vagy görög joghurtot adunk mellé. Viszlát, medvehagyma, találkozunk jövőre!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Figyelmébe ajánljuk

Pride 2025 – avagy a félelem vége

  • Janisch Attila

A tegnapi menet jóval több volt, mint a valaha szervezett legnagyobb Pride: figyelmeztetés is volt arra, hogy Orbán aljas, társadalmat nyomorító rendszere eljutott a tűréshatárig, ahonnan már nincs tovább.

Kommunikációs munkatársat keres a MÚOSZ

  • narancs.hu

Olyan média-Jolly Jokert, aki innovatív, korszerű, szakmailag és technikailag felkészült, dinamikus, gyors, ismeri az új online trendeket, remek kommunikációs készséggel rendelkezik, lojális és együttműködő, és szereti a kihívásokat.