chili&vanília

Az utolsó csokor medvehagyma

Gasztro

Medvehagymás újhagymatócsni szójaszószos mártogatóval

Lassan elmúlik a medvehagyma idei szezonja, itt az ideje belehúzni. Készíteni néhány üveg pesztót. Szezonbúcsúztatónak újra a kedvenc koreai konyha adja az ihletet. A koreai nagy asztalon általában sok apró fogást találunk, vegyesen lehet falatozni belőlük, a különböző olajban vagy bundában sütött ételek is igen népszerűek. Nagy hagyománya van a különböző tócsniknak, palacsintáknak (cson – jeon – a műfaj átfogó neve), kiváló snackek alkoholos italok mellé. A tócsni különböző hozzávalókból készülhet, egyik leggyakoribb az újhagymás változat, de kedvelt a tintahallal, garnélával dúsított palacsinta is, vagy a kimcsis verzió. Amilyen kevés és egyszerű hozzávalóból állnak össze, olyan nehéz eltalálni a megfelelő arányokat és sütési módot. A kihívás ugyanis az, hogy a tócsni kívül ropogós legyen, ugyanakkor a belseje süljön át, és a zöldség is puhuljon meg, a massza pedig ne legyen nyúlós. Ennek a titka egyrészt a forró olaj, másrészt a hűtőhideg tészta. A szénsavas ásványvíz és a sütőpor gondoskodik arról, hogy a massza ne legyen túl tömör. Szokás nagyobb – serpenyőnyi – átmérőjű palacsintákat sütni, ami kevesebb munka, cserében a kis átmérőjű tócsnikat könnyebb ropogósra sütni, ráadásul a megfordítás is kényelmesebben megy. Az alábbi változatban a jelenleg debütáló újhagymák mellé odakerült a szezon utolsó csokor medvehagymája is. A zöldek itt főszereplők, tehát nem egy zöld fűszeres ízesítésű tócsniról beszélünk, hanem egy tésztamasszával összefogott zöldségpalacsintáról. Amikor tehát bekeverik majd a tésztát, ne ijedjen meg senki az arányoktól, ilyennek kell lennie. Aki gyakran készít otthon ázsiai ételeket, és tart a hűtőjében miszópasztát (netán koreai töndzsang – doenjang – szójapasztát), az keverjen a masszába egy fél kávéskanálnyit, nagyon feldobja. A koreai konyhában szójaszószos, fokhagymás mártogató jár mellé, de mivel ez a tócsni kimondottan gyerekbarát (mint minden tócsni), akkor sem sértődik meg, ha enyhén fokhagymás tejfölt vagy görög joghurtot adunk mellé. Viszlát, medvehagyma, találkozunk jövőre!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.