étel, kihordó

Frici Papa Kifőzdéje  

  • ételhordó
  • 2021. április 21.

Gasztro

Kifőzde a Király utcában

Krúdy a legpestibb utcának nevezte a Király utcát, mi a bulinegyed miatt pár évvel ezelőtt már a legélhetetlenebbnek mondtuk. De tavaly óta baljós béke honol itt is, legfeljebb szellemidézéssel szórakoztathatjuk magunkat. Például azzal, hogy a hetvenes évektől a kilencvenesek közepéig nem a kocsmák, hanem a műszaki bizományik, no meg a boltok előtt álló nepperek uralták a terepet, akik ugyanúgy leszólítgatták a járókelőket, mint pár éve a vendéglátóhelyek előtt étlappal hadonászó csinos lányok. E távoli, illetve a közeli közelmúltat nehéz lenne „konkrétumokkal” összekapcsolni, de a Király utca 55. szám alatt működő Frici Papa Kifőzdéje akár szimbolikus híd is lehet a hifitornyok és a legénybúcsúk között. Amikor 1997-ben megnyílt, a törzsközönség összetétele egészen más volt, mint most, de a konyha az eltelt több mint húsz év alatt sem változott; azt nyújtja, amit a „kifőzde” kifejezés sugall, ha valaki nagyon éhes: jókedvet, bőséget, ehetőt. A Frici Papa ezen összetevők mellett a méreteivel tett szert behozhatatlan előnyre: a zsebkendőnyi kifőzdékkel szemben – ahol a bűz a plafonig ér, ebédidőben sorba kell állni, és mire sorra kerülünk, az fogy el, amit kiválasztottunk – itt nemcsak több hely van, de kiszolgálás is, ráadásul az árak a bulinegyed idején sem szöktek a csillagokig. Ahogy most a házhoz szállítás idején sem. A futár pontos, a hungarocell-folpack összetételű csomagolás már 1997-ben is így nézhetett ki, ha valaki nem bírta helyben megenni az ebédet.

A daragaluska-leves (899 Ft) nemcsak nagy adag, de ízre is jobb, mint a kifőzdei átlag, a két hatalmas galuska egészen káprázatos. Nem mondhatunk mást a rakott krumplival (1400 Ft) kapcsolatban sem. Nemcsak a krumplival nem spóroltak, bőséggel jutott rá kolbász, tojás és tejföl is, de az egész úgy „összeállt”, hogy a hozzávalókat külön-külön nem is tudnánk értékelni. A brassói aprópecsenyéről (1600 Ft) sem az ismert vendéglátós pletykák jutnak az eszünkbe, a ragu nem rágós, nem zsíros, és a sült krumpli sem tocsog az olajban. A gombapaprikást (1299 Ft) is csak dicsérni lehet, épp annyira kemény és vizes, amennyire muszáj, és a galuska (454 Ft) sem tűnik gépinek. Ráadásul mindhárom adagot nevezhetnék kétszemélyes tálnak is, mert akkorák. Ugyanez elmondható a Gundel-palacsintáról is (990 Ft), amely egy átlagos kifőzdében talán a csodálatunkat is kiváltaná, de most, az előzmények ismeretében csak annyit mondhatunk: jó, de nem az igazi.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.