étel, kihordó

Frici Papa Kifőzdéje  

  • ételhordó
  • 2021.04.21 20:55

Gasztro

Kifőzde a Király utcában

Krúdy a legpestibb utcának nevezte a Király utcát, mi a bulinegyed miatt pár évvel ezelőtt már a legélhetetlenebbnek mondtuk. De tavaly óta baljós béke honol itt is, legfeljebb szellemidézéssel szórakoztathatjuk magunkat. Például azzal, hogy a hetvenes évektől a kilencvenesek közepéig nem a kocsmák, hanem a műszaki bizományik, no meg a boltok előtt álló nepperek uralták a terepet, akik ugyanúgy leszólítgatták a járókelőket, mint pár éve a vendéglátóhelyek előtt étlappal hadonászó csinos lányok. E távoli, illetve a közeli közelmúltat nehéz lenne „konkrétumokkal” összekapcsolni, de a Király utca 55. szám alatt működő Frici Papa Kifőzdéje akár szimbolikus híd is lehet a hifitornyok és a legénybúcsúk között. Amikor 1997-ben megnyílt, a törzsközönség összetétele egészen más volt, mint most, de a konyha az eltelt több mint húsz év alatt sem változott; azt nyújtja, amit a „kifőzde” kifejezés sugall, ha valaki nagyon éhes: jókedvet, bőséget, ehetőt. A Frici Papa ezen összetevők mellett a méreteivel tett szert behozhatatlan előnyre: a zsebkendőnyi kifőzdékkel szemben – ahol a bűz a plafonig ér, ebédidőben sorba kell állni, és mire sorra kerülünk, az fogy el, amit kiválasztottunk – itt nemcsak több hely van, de kiszolgálás is, ráadásul az árak a bulinegyed idején sem szöktek a csillagokig. Ahogy most a házhoz szállítás idején sem. A futár pontos, a hungarocell-folpack összetételű csomagolás már 1997-ben is így nézhetett ki, ha valaki nem bírta helyben megenni az ebédet.

A daragaluska-leves (899 Ft) nemcsak nagy adag, de ízre is jobb, mint a kifőzdei átlag, a két hatalmas galuska egészen káprázatos. Nem mondhatunk mást a rakott krumplival (1400 Ft) kapcsolatban sem. Nemcsak a krumplival nem spóroltak, bőséggel jutott rá kolbász, tojás és tejföl is, de az egész úgy „összeállt”, hogy a hozzávalókat külön-külön nem is tudnánk értékelni. A brassói aprópecsenyéről (1600 Ft) sem az ismert vendéglátós pletykák jutnak az eszünkbe, a ragu nem rágós, nem zsíros, és a sült krumpli sem tocsog az olajban. A gombapaprikást (1299 Ft) is csak dicsérni lehet, épp annyira kemény és vizes, amennyire muszáj, és a galuska (454 Ft) sem tűnik gépinek. Ráadásul mindhárom adagot nevezhetnék kétszemélyes tálnak is, mert akkorák. Ugyanez elmondható a Gundel-palacsintáról is (990 Ft), amely egy átlagos kifőzdében talán a csodálatunkat is kiváltaná, de most, az előzmények ismeretében csak annyit mondhatunk: jó, de nem az igazi.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.