kertész lesek

Benevár – Mátrafüred

  • kertész lesek
  • 2020.10.10 09:09

Gasztro

„Több évtizedes hagyományokkal rendelkező” – írják beharangozójukban, de a „házias”, a „finom” és a „családias” jelzők sem hiányoznak. Pedig már a hatvanas évek végén arról cikkeztek, hogy „a rozzant Benevár étterem évek óta lebontásra van ítélve, csak ideiglenesen tengeti létét”. De úgy tűnik, pár évvel később fordult a kocka. 1973-ban Csóka Karola csoportvezető már olvasói levélben áradozott a Turista Magazinnak a kedves, udvarias kiszolgálásról, a „nagyon ízletes” vacsoráról, két évvel korábban a Figyelő hívta fel a figyelmet a vendéglő messze földön híres zsiványpecsenyéjére.

Az étlapon ma már legfeljebb a Vidróczki betyárfalatok (1900 Ft) juttatják eszünkbe a híres főételt, és a korszakot olyan, ma már ritkán előforduló fogások idézik meg, mint a velővel töltött sertésborda (2000 Ft), rántott tonhal (1700 Ft) és a rántott sertésmáj (1200 Ft).

Megtippelni sem tudjuk, hogy milyen lehetett fél évszázada a terasz, de az biztos, hogy nem ilyen, erdei vadetetőre emlékeztető bokszok voltak, és a műkő burkolat mértéktelen használata sem volt ennyire jellemző. De az már a régi időket idézi, ahogyan a pincérek kerülik a szemkontaktust – mindenkinek megvan a maga asztalsora –, így aztán súlyos percek telnek el, míg végre megérkezik az (addig nem látott) emberünk. Akire egyébként nem lehet rossz szavunk sem.

A tárkonyos vadhúslevest (1100 Ft) nyugodtan nevezhetnénk zöldborsólevesnek is a legnagyobb mértékű alapanyagról. Puha és édes, a tárkonyt épphogy érezni, és az omlós, puha hús mintha csak utólag került volna bele. De a gomolyatúróval töltött rántott gombafejekhez (1900 Ft) képest valóságos remekmű. Azt ugyanis leginkább a „szottyos” jelzővel illethetnénk. A gomba annyira lédús, hogy a panírt is átnedvesíti. Akkor inkább a roston sült pisztráng (80 Ft/dkg), mivel az legalább szépen mutat a tányéron, jó ropogósra sült. Igazán sajnálatos, hogy elfelejtették ízesíteni. De a legkínosabb a kakaós palacsinta (700 Ft/2 db), amelynek tésztája leginkább a kínai büfék tavaszi tekercsét idézte: annyira száraz, hogy vágni nem, csak törni lehet.

Neked ajánljuk