chili&vanília

Lesajnált lestyán

Gasztro

Lesajnált kissé ez a kiváló fűszernövényünk, talán azért, mert a Vegeta-félék meghatározó zöldfűszere, és sokan azonnal az ízfokozók tolakodó, mesterséges ízére asszociálnak. Pedig igen változatosan lehet használni a konyhában, tojásos, burgonyás, káposztás, pirospaprikás ételekbe kiváló, és nagy kedvenc babbal, paradicsommal is. Kezelhetjük a megszokottnál nagyvonalúbban is, és az egész, nagy leveleket keverhetjük friss salátába is, vagy petrezselyem helyett a töltött csirke töltelékét is feldobhatjuk vele. A lestyán Ázsiában és a Földközi-tenger körül őshonos, de gyógyító hatása miatt már az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották. Ugyanis állítólag mindenre gyógyír, a reumától az emésztési panaszokig. Afrodiziákum kvalitásairól nem is beszélve. A magyar konyha csak módjával használja, az erdélyi annál inkább. A nemzetközi gasztronómia mostanság újra felfedezi magának – sós, karakteres ízével kifinomult meglepetéseket lehet okozni egy ételben. Felbukkan koktélokban (cukorszirupba áztatják, majd szódával és ginnel, esetleg proseccóval öntik fel). Az egyik budapesti séf frissen préselt almalét ízesít vele. De lehet ropogósra sütni forró olajban vagy savanyúságokba is belecsempészhetjük. Az alábbi kovászolt paradicsomban is ez történik – most van a zöldparadicsom szezonja, próbálják ki!

 

Kovászolt zöldparadicsom lestyánnal és csilivel

Hozzávalók (egy 2 literes üveghez)

 

1 kg zöldparadicsom

1,5 liter szűrt víz

2 púpos evőkanál (30 g) só

10 szem szegfűbors

10 szem bors

4 gerezd fokhagyma meghámozva,

vékonyra szeletelve

1 piros csili, kimagozva, vékonyra szeletelve

½ csokor lestyán levelei lecsipkedve

1 szelet kovászos kenyér

 

A paradicsomokat megmossuk, majd egy éles késsel keresztet vágunk a tetejébe, olyan mélyre, hogy egyben maradjanak, de a mélyedésekbe tudjuk tenni a fűszereket. A „zsebekbe” helyezünk egy-egy szelet fokhagymát, egy darab csilit és egy-egy levél lestyánt. A felöntő folyadékhoz egy lábasban felforralunk 1,5 liter vizet, hozzáadjuk a sót, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik. A sós léhez adjuk a szegfűborsot, borsot, ízlés szerint egyéb fűszereket is, amelyeket savanyúságokhoz kedvelünk (pl. koriander- és mustármag). Az üveg aljába tehetünk pár szál lestyánt vagy kaprot. Ezen elrendezzük a megtöltött zöldparadicsomokat (a pontos mennyiség a paradicsom méretétől, formájától is függ, ha nem fér mind egy nagy üvegbe, elrendezhetjük több, kisebb üvegben is), a tetejére pedig ráhelyezzük a kenyérszeletet. Majd ráöntjük a kihűtött sós levet úgy, hogy teljesen lepje el az egészet. Az üveg szájára fordított tálkát vagy muszlin anyagot teszünk, majd kb. 4–5 nap alatt érleljük, kovászoljuk, mint egy kovászos uborkát. Amikor elérte a kívánt érettséget, hűtőbe tesszük. (Olia Hercules: Kaukasis c. könyve nyomán.)

Az üvegek sterilizálása:

Forró, mosogatószeres vízzel, illetve mosogatógépben a legerősebb programon mossuk el az üvegeket és a fedőket. Alternatívaként forrásban lévő vízbe is tehetjük, majd 110 fokos sütőben 10 perc alatt megszáríthatjuk.

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.