chili&vanília

Lesajnált lestyán

Gasztro

Lesajnált kissé ez a kiváló fűszernövényünk, talán azért, mert a Vegeta-félék meghatározó zöldfűszere, és sokan azonnal az ízfokozók tolakodó, mesterséges ízére asszociálnak. Pedig igen változatosan lehet használni a konyhában, tojásos, burgonyás, káposztás, pirospaprikás ételekbe kiváló, és nagy kedvenc babbal, paradicsommal is. Kezelhetjük a megszokottnál nagyvonalúbban is, és az egész, nagy leveleket keverhetjük friss salátába is, vagy petrezselyem helyett a töltött csirke töltelékét is feldobhatjuk vele. A lestyán Ázsiában és a Földközi-tenger körül őshonos, de gyógyító hatása miatt már az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották. Ugyanis állítólag mindenre gyógyír, a reumától az emésztési panaszokig. Afrodiziákum kvalitásairól nem is beszélve. A magyar konyha csak módjával használja, az erdélyi annál inkább. A nemzetközi gasztronómia mostanság újra felfedezi magának – sós, karakteres ízével kifinomult meglepetéseket lehet okozni egy ételben. Felbukkan koktélokban (cukorszirupba áztatják, majd szódával és ginnel, esetleg proseccóval öntik fel). Az egyik budapesti séf frissen préselt almalét ízesít vele. De lehet ropogósra sütni forró olajban vagy savanyúságokba is belecsempészhetjük. Az alábbi kovászolt paradicsomban is ez történik – most van a zöldparadicsom szezonja, próbálják ki!

 

Kovászolt zöldparadicsom lestyánnal és csilivel

Hozzávalók (egy 2 literes üveghez)

 

1 kg zöldparadicsom

1,5 liter szűrt víz

2 púpos evőkanál (30 g) só

10 szem szegfűbors

10 szem bors

4 gerezd fokhagyma meghámozva,

vékonyra szeletelve

1 piros csili, kimagozva, vékonyra szeletelve

½ csokor lestyán levelei lecsipkedve

1 szelet kovászos kenyér

 

A paradicsomokat megmossuk, majd egy éles késsel keresztet vágunk a tetejébe, olyan mélyre, hogy egyben maradjanak, de a mélyedésekbe tudjuk tenni a fűszereket. A „zsebekbe” helyezünk egy-egy szelet fokhagymát, egy darab csilit és egy-egy levél lestyánt. A felöntő folyadékhoz egy lábasban felforralunk 1,5 liter vizet, hozzáadjuk a sót, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik. A sós léhez adjuk a szegfűborsot, borsot, ízlés szerint egyéb fűszereket is, amelyeket savanyúságokhoz kedvelünk (pl. koriander- és mustármag). Az üveg aljába tehetünk pár szál lestyánt vagy kaprot. Ezen elrendezzük a megtöltött zöldparadicsomokat (a pontos mennyiség a paradicsom méretétől, formájától is függ, ha nem fér mind egy nagy üvegbe, elrendezhetjük több, kisebb üvegben is), a tetejére pedig ráhelyezzük a kenyérszeletet. Majd ráöntjük a kihűtött sós levet úgy, hogy teljesen lepje el az egészet. Az üveg szájára fordított tálkát vagy muszlin anyagot teszünk, majd kb. 4–5 nap alatt érleljük, kovászoljuk, mint egy kovászos uborkát. Amikor elérte a kívánt érettséget, hűtőbe tesszük. (Olia Hercules: Kaukasis c. könyve nyomán.)

Az üvegek sterilizálása:

Forró, mosogatószeres vízzel, illetve mosogatógépben a legerősebb programon mossuk el az üvegeket és a fedőket. Alternatívaként forrásban lévő vízbe is tehetjük, majd 110 fokos sütőben 10 perc alatt megszáríthatjuk.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.