chili&vanília

Édesburgonya

Gasztro

Hálaadás napi pulykát kevesen sütnek (egyrészt, mert nincs hagyománya, másrészt, mert alig akad megfelelő pulyka a henteseknél), az amerikai ünnep lakomájához általában készített köreteket azonban érdemes figyelni, számos nagyszerű akad közöttük. Sült édesburgonya-püré, baconös kelbimbó, áfonyaszósz, pompás saláták.

Az alább ajánlott köretben ezek egy része szerepel együtt: "Hálaadás", egy tányéron. Az édesburgonya az egyik legizgalmasabb zöldség, ráadásul sokkal egészségesebb, mint a sima burgonya. (Cukorbetegek is fogyaszthatják mértékkel, ugyanis nagyon alacsony a glikémiás indexe, így sokáig egyensúlyban tartja a vércukorszintet.) Tanulmányok szerint egészségesebb még a brokkolinál és a spenótnál is, egy darab édesburgonyában állítólag több rostanyag van, mint egy tál zabpehelyben. Néhány éve még csak luxuszöldségeseknél lehetett kapni csillagászati áron, ma már azonban szerencsére viszonylag könnyen beszerezhető, sőt hazai termelés is létezik (Ásotthalmon).Nehéz termeszthetősége miatt Európa más konyháit sem özönlötte elrégebben,kivéve egy-egy rövid felvirágzását a 18. és a 19. századi Franciaországban, itt ugyanis először XV. Lajos király, majd a kreol (martinique-i) származású Jozefina császárné kedvencének számított. Amerikában viszont nagyon népszerű, különösen ilyenkor, ősszel és télen: például a hagyományos hálaadás napi pulykamenü elhagyhatatlan körete. Ezenkívül Közép- és Dél-Amerika (innen származik) kulináris kultúrájának egyik legfontosabb alapanyaga, nem beszélve a karibi konyháról, az szinte nem is létezne nélküle. Ha édesburgonyával főzünk, érdemes olyan alapanyagokkal vagy fűszerekkel kiegészíteni, amelyek kicsit ellensúlyozzák az édességét, remekül passzol hozzá például a zöldalma, a csili vagy gyömbér. Az aszalt tőzegáfonya egy fanyar kis édes semmiség rajta.

Langyos édesburgonya-saláta szárzellerrel

és aszalt tőzegáfonyával

false

Hozzávalók (2-4 adag)

50 dkg édesburgonya, meghámozva,

felkockázva

olívaolaj

1 narancs reszelt héja

só, bors

3 szál szárzeller

1 zöldalma

3 szál újhagyma

10 dkg aszalt tőzegáfonya

0,5 dl vörösborecet

1 kávéskanál csilipehely

1 teáskanál dijoni mustár

0,5 dl olívaolaj

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az édesburgonyát összeforgatjuk az olívaolajjal és a reszelt narancshéjjal. Tepsibe öntjük, és aranyszínűre sütjük. Közben összekeverjük a többi alapanyagot: a felkarikázott szárzellert, a felkockázott zöldalmát, a felkarikázott újhagymát. Az aszalt tőzegáfonyát (általában vörös áfonya szerepel a címkén, tőzegáfonya azonban a helyes neve) beáztatjuk a vörösborecetbe, így kissé megduzzad. Leszűrjük. A maradék ecethez keverjük a mustárt és az olívaolajat, ez lesz a "saláta" öntete. A megsült édesburgonyát kissé lehűtjük, és összeforgatjuk az összes többi hozzávalóval. A tetejét megszórjuk csilipehellyel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk