chili&vanília

Sós, édes, mogyorós

Gasztro

Az amerikaiak misztikus kedvence, a mogyoróvaj kétségtelenül nem tartozik a világ legkifinomultabb alapanyagai közé. Főleg nem a leggyakrabban fogyasztott változatában: kenyérre kenve, lekvárral.

Amerikai specialitásként tartjuk számon, pedig más konyhákban is van hagyománya: Kanadában reggelire eszik, Haitin utcai árusok kínálják "mamba" néven a frissen darált mogyorót. De népszerű Hollandiában és Délkelet-Ázsiában is, Indonéziában és Thaiföldön számos jellegzetes fogás alapanyaga. Itt fűszeres, csípős mártásba kerül, amit húsokhoz, tekercsekhez adnak. A vietnami konyhában például nyári tekercshez, az indonéz és thai konyhában csirkenyárshoz vagy salátára. Amerikában a legnagyobb attrakció a frissen készített mogyoróvaj. Alabama államban például, ahol a déli államok jellegzetes konyháját viszik - tonnányi földimogyoróval - a helyi szupermarketben kimérve lehet kapni, amit frissen darál magának az ember - natúr vagy mézes változatban. Hiszen a mogyoróvaj nem más, mint ledarált, pépesített mogyoró, amely a saját, rendkívül magas zsírtartalmától válik krémessé, ha elég sokáig pépesítjük (pl. robotgépben). Bár a mogyoróvajnak rettenetesen magas a kalóriatartalma, legalább telítetlen zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmaz. Karrierje kezdetén még szanatóriumokban is használták, diétához. Az alább ajánlott kekszben nagyszerű. Két titka a só, valamint a belesütött egész, ropogós mogyoródarabok.

false

Sós-édes, mogyoróvajas-csokoládés keksz

Hozzávalók (24, kb. 10cm átmérőjű

nagy kekszhez)

25 dkg puha vaj

20dkg finomítatlan nádcukor

20 dkg darabos mogyoróvaj

2 egész tojás

25dkg liszt

1 teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna

15dkg pörkölt, sótlan mogyoró

15 dkg sütésálló csokoládélencse

A tetejére durva szemű só

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A puha vajat elektromos kézi keverővel habosra keverjük a nádcukorral, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat, a két tojást, végül a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Összekeverjük. A masszába keverjük az egész mogyorót és a csokoládélencsét (vagy durvára aprított csokoládét) is. Két tepsit leterítünk sütőpapírral, és egyforma méretű - körülbelül pingponglabdányi golyókat adagolunk. Ezt legegyszerűbben egy fagyis adagolókanállal tudjuk megtenni, így biztos, hogy minden adag egyforma lesz. A golyók között hagyjunk legalább 3-4 cm-nyi helyet, mert a kekszek elterülnek majd. Nedves kézzel lapítsuk a golyókat koronggá. A keksz két sütőlapra fér, de lehet egyszerre sütni. A tetejét megszórjuk sóval. 16-17 percig sütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.