chili&vanília

Sós, édes, mogyorós

Gasztro

Az amerikaiak misztikus kedvence, a mogyoróvaj kétségtelenül nem tartozik a világ legkifinomultabb alapanyagai közé. Főleg nem a leggyakrabban fogyasztott változatában: kenyérre kenve, lekvárral.

Amerikai specialitásként tartjuk számon, pedig más konyhákban is van hagyománya: Kanadában reggelire eszik, Haitin utcai árusok kínálják "mamba" néven a frissen darált mogyorót. De népszerű Hollandiában és Délkelet-Ázsiában is, Indonéziában és Thaiföldön számos jellegzetes fogás alapanyaga. Itt fűszeres, csípős mártásba kerül, amit húsokhoz, tekercsekhez adnak. A vietnami konyhában például nyári tekercshez, az indonéz és thai konyhában csirkenyárshoz vagy salátára. Amerikában a legnagyobb attrakció a frissen készített mogyoróvaj. Alabama államban például, ahol a déli államok jellegzetes konyháját viszik - tonnányi földimogyoróval - a helyi szupermarketben kimérve lehet kapni, amit frissen darál magának az ember - natúr vagy mézes változatban. Hiszen a mogyoróvaj nem más, mint ledarált, pépesített mogyoró, amely a saját, rendkívül magas zsírtartalmától válik krémessé, ha elég sokáig pépesítjük (pl. robotgépben). Bár a mogyoróvajnak rettenetesen magas a kalóriatartalma, legalább telítetlen zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmaz. Karrierje kezdetén még szanatóriumokban is használták, diétához. Az alább ajánlott kekszben nagyszerű. Két titka a só, valamint a belesütött egész, ropogós mogyoródarabok.

false

Sós-édes, mogyoróvajas-csokoládés keksz

Hozzávalók (24, kb. 10cm átmérőjű

nagy kekszhez)

25 dkg puha vaj

20dkg finomítatlan nádcukor

20 dkg darabos mogyoróvaj

2 egész tojás

25dkg liszt

1 teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna

15dkg pörkölt, sótlan mogyoró

15 dkg sütésálló csokoládélencse

A tetejére durva szemű só

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A puha vajat elektromos kézi keverővel habosra keverjük a nádcukorral, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat, a két tojást, végül a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Összekeverjük. A masszába keverjük az egész mogyorót és a csokoládélencsét (vagy durvára aprított csokoládét) is. Két tepsit leterítünk sütőpapírral, és egyforma méretű - körülbelül pingponglabdányi golyókat adagolunk. Ezt legegyszerűbben egy fagyis adagolókanállal tudjuk megtenni, így biztos, hogy minden adag egyforma lesz. A golyók között hagyjunk legalább 3-4 cm-nyi helyet, mert a kekszek elterülnek majd. Nedves kézzel lapítsuk a golyókat koronggá. A keksz két sütőlapra fér, de lehet egyszerre sütni. A tetejét megszórjuk sóval. 16-17 percig sütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk