chili&vanília

Sós, édes, mogyorós

Gasztro

Az amerikaiak misztikus kedvence, a mogyoróvaj kétségtelenül nem tartozik a világ legkifinomultabb alapanyagai közé. Főleg nem a leggyakrabban fogyasztott változatában: kenyérre kenve, lekvárral.

Amerikai specialitásként tartjuk számon, pedig más konyhákban is van hagyománya: Kanadában reggelire eszik, Haitin utcai árusok kínálják "mamba" néven a frissen darált mogyorót. De népszerű Hollandiában és Délkelet-Ázsiában is, Indonéziában és Thaiföldön számos jellegzetes fogás alapanyaga. Itt fűszeres, csípős mártásba kerül, amit húsokhoz, tekercsekhez adnak. A vietnami konyhában például nyári tekercshez, az indonéz és thai konyhában csirkenyárshoz vagy salátára. Amerikában a legnagyobb attrakció a frissen készített mogyoróvaj. Alabama államban például, ahol a déli államok jellegzetes konyháját viszik - tonnányi földimogyoróval - a helyi szupermarketben kimérve lehet kapni, amit frissen darál magának az ember - natúr vagy mézes változatban. Hiszen a mogyoróvaj nem más, mint ledarált, pépesített mogyoró, amely a saját, rendkívül magas zsírtartalmától válik krémessé, ha elég sokáig pépesítjük (pl. robotgépben). Bár a mogyoróvajnak rettenetesen magas a kalóriatartalma, legalább telítetlen zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmaz. Karrierje kezdetén még szanatóriumokban is használták, diétához. Az alább ajánlott kekszben nagyszerű. Két titka a só, valamint a belesütött egész, ropogós mogyoródarabok.

false

Sós-édes, mogyoróvajas-csokoládés keksz

Hozzávalók (24, kb. 10cm átmérőjű

nagy kekszhez)

25 dkg puha vaj

20dkg finomítatlan nádcukor

20 dkg darabos mogyoróvaj

2 egész tojás

25dkg liszt

1 teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna

15dkg pörkölt, sótlan mogyoró

15 dkg sütésálló csokoládélencse

A tetejére durva szemű só

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A puha vajat elektromos kézi keverővel habosra keverjük a nádcukorral, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat, a két tojást, végül a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Összekeverjük. A masszába keverjük az egész mogyorót és a csokoládélencsét (vagy durvára aprított csokoládét) is. Két tepsit leterítünk sütőpapírral, és egyforma méretű - körülbelül pingponglabdányi golyókat adagolunk. Ezt legegyszerűbben egy fagyis adagolókanállal tudjuk megtenni, így biztos, hogy minden adag egyforma lesz. A golyók között hagyjunk legalább 3-4 cm-nyi helyet, mert a kekszek elterülnek majd. Nedves kézzel lapítsuk a golyókat koronggá. A keksz két sütőlapra fér, de lehet egyszerre sütni. A tetejét megszórjuk sóval. 16-17 percig sütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A tudatlanság hatalma

  • - turcsányi -

A Leidseplein (Leiden tér) Amszterdam kitüntetett helye, valaha ide futott be a leideni út, ma turisták éjjel-nappali gyülekezőhelye, fények és nyüzsgés, a létező világok legjobbika, kábé száz méterre innen lőtték fejbe 2021 nyarán Peter R. de Vriest, az ország egyik vezető bűnügyi újságíróját, aki épp egy híres maffiaper koronatanújának volt a tanácsadója.

A levegőben

Magyarországon elképzelhetetlen a zsigeri gyűlölet, amely a francia rendőröket övezi különféle (elsősorban, de nem kizárólag) szélsőbaloldali eszmék hívei közt.

Úgyszólván páratlan

Mivel itthon a téma jószerivel a futottak még kategóriájába sem tartozik, megemlítenénk, hogy jövő vasárnap rendezik Romániában az államfőválasztás megismételt első fordulóját. (A második menet, már ha semmi nem jön közbe, május 18-án lesz.)

Elfogytak az ötletek

A miniszterelnök minden évben tiszteletét teszi a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évindító konferenciáján – az idén ezt március 7-én tartották. A szokásos menetrend szerint a kamara elnöke, a gazdasági miniszter és a jegybank elnöke is szólnak a meghívottakhoz – s bár 2021 óta Matolcsy György már nem tűnt fel az emelvényen, Varga Mihály most igen.