Amerikai specialitásként tartjuk számon, pedig más konyhákban is van hagyománya: Kanadában reggelire eszik, Haitin utcai árusok kínálják "mamba" néven a frissen darált mogyorót. De népszerű Hollandiában és Délkelet-Ázsiában is, Indonéziában és Thaiföldön számos jellegzetes fogás alapanyaga. Itt fűszeres, csípős mártásba kerül, amit húsokhoz, tekercsekhez adnak. A vietnami konyhában például nyári tekercshez, az indonéz és thai konyhában csirkenyárshoz vagy salátára. Amerikában a legnagyobb attrakció a frissen készített mogyoróvaj. Alabama államban például, ahol a déli államok jellegzetes konyháját viszik - tonnányi földimogyoróval - a helyi szupermarketben kimérve lehet kapni, amit frissen darál magának az ember - natúr vagy mézes változatban. Hiszen a mogyoróvaj nem más, mint ledarált, pépesített mogyoró, amely a saját, rendkívül magas zsírtartalmától válik krémessé, ha elég sokáig pépesítjük (pl. robotgépben). Bár a mogyoróvajnak rettenetesen magas a kalóriatartalma, legalább telítetlen zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmaz. Karrierje kezdetén még szanatóriumokban is használták, diétához. Az alább ajánlott kekszben nagyszerű. Két titka a só, valamint a belesütött egész, ropogós mogyoródarabok.
|
Sós-édes, mogyoróvajas-csokoládés keksz
Hozzávalók (24, kb. 10cm átmérőjű
nagy kekszhez)
25 dkg puha vaj
20dkg finomítatlan nádcukor
20 dkg darabos mogyoróvaj
2 egész tojás
25dkg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
15dkg pörkölt, sótlan mogyoró
15 dkg sütésálló csokoládélencse
A tetejére durva szemű só
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A puha vajat elektromos kézi keverővel habosra keverjük a nádcukorral, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat, a két tojást, végül a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Összekeverjük. A masszába keverjük az egész mogyorót és a csokoládélencsét (vagy durvára aprított csokoládét) is. Két tepsit leterítünk sütőpapírral, és egyforma méretű - körülbelül pingponglabdányi golyókat adagolunk. Ezt legegyszerűbben egy fagyis adagolókanállal tudjuk megtenni, így biztos, hogy minden adag egyforma lesz. A golyók között hagyjunk legalább 3-4 cm-nyi helyet, mert a kekszek elterülnek majd. Nedves kézzel lapítsuk a golyókat koronggá. A keksz két sütőlapra fér, de lehet egyszerre sütni. A tetejét megszórjuk sóval. 16-17 percig sütjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com