Tartalom

(2013-08-22)

Snoblesse
Publicisztika

Gárdos István

Publicisztika

A veszteség kiporciózása

A devizahitel, a jog és a politika

A magyar miniszterelnök szinte kormányzásának első pillanatától jogi kategóriákkal operáló, elmarasztaló ítéleteket fogalmazott meg a devizahitelről mint "termékről" és az azt alkalmazó bankokról, s kijelentette, hogy az ő kormánya fogja megoldani ezt a problémát. Ennek jegyében különféle intézkedéseket tett, amelyek a jogállamiság követelményei és az eredményesség szempontjából egyaránt erősen deficitesek voltak.

Egotrip

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

Impérium

Nemrégiben némi konsternációt váltott ki egy egyébként nem különösebben revelatív észrevételem, hogy nemzeti tudatunk alapjában véve imperialista és nem nacionalista. Az augusztusi ünnep jó alkalom, hogy erről egy kicsit többet mondjak.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kinek kell ez?

Tudniillik az István, a király, az kinek kell? Alföldi Róbert rendezésében például - vagy máséban. Koltay Gáboréban.

A szerk.

A szerk.

Ideje kiállni

A bánat se gondolná, pedig így van: sorsfordító heteket élünk. E napokban dől, dőlöget el, kell hogy eldőljön ugyanis, hogy a Fidesz demokratikus ellenzékének két főereje, a Magyar Szocialista Párt és az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Mozgalom meg bír-e egymással valamiféle választási szövetségben állapodni, és ha igen, az a megállapodás vajon nem az egyik fél megalázását fogja-e tartalmazni.

Belpol

Belpol

Erdő a lejtőn - Mi készül a Normafán?

Az elmúlt hetekben három kormányhatározat is foglalkozik a Normafánál tervezett fejlesztésekkel. Az ötmilliárd forintba kerülő, 2018-ig elkészülő beruházások sportcentrummá alakítanák a területet. A zöldszervezetek viszont úgy vélik, hogy a beavatkozások jóvátehetetlen károkat okoznának Budapest kevés megmaradt erdőinek egyikében. Erőteljes tiltakozásokra készülnek.

Belpol

"Nézzünk már az adatok mögé!" - Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár

Az ELTE volt rektorát idén februárban, a felsőoktatás átalakítása elleni tiltakozások nyomán nevezték ki jelen posztjára. Bő fél év konfliktuskezelés és a 2013-as felvételik után úgy véli, a felsőoktatás nem is tudna több hallgatót befogadni, nem gondolja, hogy lenne "tandíj", és hiszi, hogy az egyetemek irányításában részt kapó vállalkozók csak használni fognak az intézményeknek.

Karas Monika pályaképe

Belpol

Nem mondhat nemet

A jelölését követő, ügyvédi tevékenységéről és évtizedes fideszes beágyazottságáról szóló hírek fényében különösen meglepő, mennyire kevéssé elutasítóak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének személyével és munkájával szemben Karas Monika általunk megkérdezett, közeli sajtójogász kollégái.

Tömeges elbocsátás a Dunaferrnél

Belpol

Vasderes

A Dunaferr vállalatcsoport ukrán-orosz vezetése múlt csütörtökön jelentette be a Fejér Megyei Kormányhivatal dunaújvárosi munkaügyi kirendeltségén, hogy legnagyobb létszámú tagvállalatánál, a Dunaferr Zrt.-nél 890 főt bocsát el. Utánanéztünk, mire számíthatnak az érintettek.

Külpol

Az al-Káida Jemenben

Külpol

Bombák és drónok

Augusztus első napjaiban az Egyesült Államok pár napra bezárta egy tucat afrikai és ázsiai diplomáciai képviseletét, elsősorban a jemeni nagykövetség veszélyeztetettségét hangsúlyozva. Az arab országból a britek, franciák és németek is kivonták a diplomatáikat.

Zene

Lemez

Zene

Dobrinka Tabakova: String Paths

Amikor 1968 után összeomlottak a társadalom és vele a művészet radikális megváltoztatására irányuló remények, az avantgárd zeneszerzés (és a "free jazz" ugyancsak) minden korábbinál nagyobb válságba jutott: elveszítette mindenben csalódott közönsége nagy részét és a saját hitét is.

Sziget 2013

Zene

Törzs és közösség

Moana Maniapoto; Rachid Taha

dén is meg lehetett állapítani, hogy a világzenei színtér előadói - közönségük nagy részéhez hasonlóan - egyre önfeledtebben fürdőznek a kevéssé strukturált kapitalizmusellenes populizmus langymelegében, és nyitottak a kalandos összeesküvés-elméletekre is. Zenéjüket viszont korlátok közé szorítja az ifjúság egyenletes tempójú ugrándozás iránti igénye, amelyet csak elbizonytalanítanak a bonyolultabb ritmusok.

Fesztivál

Zene

Kaposfest

Az ifjabb Josef Hellmesberger, José Gallardo és Bősze Ádám: egy századvégi-századfordulós szalonkomponista, egy mosolygósan zavart, de a zongora mellett csodálatosan reflexív kamaramuzsikusnak bizonyuló argentin pianista, valamint egy bonviváni sikert arató, lazán oldott műsorközlő. Ők hárman voltak a nyitókoncert főszereplői a hosszabb nevén 4. Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál gyanánt említendő kaposvári zeneünnepen.

mi a kotta?

Zene

Álarc, álruha

"Ha jó opera-előadást akarok hallgatni, Eszterházára megyek" - fogalmazott állítólag Johannes Brahms, azazhogy dehogyis Brahms, hisz az ő hasonló s ugyancsak legenda szerinti mondata Mahler budapesti Don Giovanni-előadásaira vonatkozott. Nem, ez a mondat a hagyomány szerint Mária Terézia királynő és császárné ajkát hagyta el, aki szavaival ilyesformán elsősorban Joseph Haydn zenei vezetői és operaszerzői eredményeit méltatta.

Film

Film

Film

Elysium - Zárt világ

Peter Jackson egyik legjobb húzása volt, hogy filmhez segítette Neill Blomkampot - a dél-afrikai első filmje a District 9 volt, mely úgy a sci, mint a fi terén remekül teljesített, s a gettósított földönkívüliek történetébe még némi szoció is bevillant. Az Oscar-jelöléssel is kistafírozott filmes magasabb osztályba léphetett - az univerzum tágult, a jövő részletgazdagabb lett, és sztárokkal teli.

Film

Film

Lecsap a karvalytőke

Costa-Gavras: Bennfentes játék

A nyolcvanéves Costa-Gavras ugyanaz a baloldali világnézetű, társadalmi kérdések filmes formába öntése iránt elkötelezett néptanító, aki mindig is volt. Aki azonban a társadalmi folyamatok mibenlétét tárgyalja, az a hatalom mibenlétét tárgyalja.

Film

Film

Percy Jackson - Szörnyek tengere

A világnak nyilván nagy szüksége volt még egy példányra a néhol sötét tónusú, ám vértelen akciójelenetekkel és illedelmes szlenggel operáló tinifantasy zsánerben fogant műalkotások népes táborából (Éhezők viadala, A végzet ereklyéi, Alkonyat).

tévésmaci

Film

A gólyatöcs lánya

Amikor Sztupa és Troché találkoztak a felháborodott macskákkal, nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a dolognak, legfeljebb annyi tűnt fel nekik, hogy elég sokan vannak. De lehettek volna akár rengetegen is, Sztupa és Troché úgy voltak vele, hogy ilyen nincs, ilyen macskák nincsenek, tudniillik felháborodottak, mérges macska lehet, de az is inkább kígyó. Pedig a macskák lassan, de biztosan növekvő létszámban minden igyekezetükkel azt óhajtották kommunikálni, hogy rohadtul fel vannak háborodva, már-már bepipultak.

Könyv

Könyv

"Beleszerettem a vérbe" - Chuck Palahniuk író

Épp a minap jelentette be, hogy készül a Harcosok klubja folytatására, méghozzá képregény formában. A Kísértettek, az Altató és a Cigányút szerzője nem szívesen ad élő szóban interjút, inkább e-mailezik - azt viszont nagy elánnal teszi. Az alábbi interjú több levélváltás eredményeként született.

Könyv

Könyv

Potozky László: Nappá lett lámpafény

Érett, jól szerkesztett novelláskötet, amely az erdélyi szerző fiatal korát meghazudtoló módon képes megdöbbentően erős (és sokféle!) atmoszférát teremteni az alapvetően realista prózanyelvre épülő, azt itt-ott szürreális elemekkel megspékelő, olykor pedig sajátos narrátori furfangokkal felturbózott elbeszélésmódjával.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Fényablakok

Ősz Gábor: Háromszor három

Bár a Ludwig Múzeum előző vezetője és kurátorcsapata sokat tett azért, hogy a kortárs képzőművészet iránt érdeklődők számára láthatóvá tegye a kortárs nemzetközi törekvéseket, soha ilyen erőteljesen nem érződött a falak között a Nyugat lehelete.

Képzőművészet

"Cement a betonba"

Pozsár Péter építész, a Hello Wood fesztivál alapítója

Immár négy éve, hogy nyaranta, Hello Wood néven összművészeti alkotótábort szervez építészeknek. A Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem (MOME) 37 éves tanára azon igyekszik, hogy a magyar építészetben ismét megjelenjen a társadalmi felelősségvállalás.

Színház

Színház

Színház

Másnapos tavasz

Állampolgári ismeretek, Zsámbéki Színházi Bázis

"Keserédes komédia egy felvonásban a felnőtté válásról" - ez szerepel Mark Ravenhill Citizenship című darabjának bevezetőjében, és aki látta például a nálunk is játszott Shopping and fuckingot a Tháliában bő tíz éve, az tutira nem dől be sem a keserédesnek, sem a komédiának.

Színház

Ráhúzták a koronát

Az István, a király 1983-as fogadtatásáról

Harminc évvel ezelőtt nem Kádárék szokásos alkotmányünnepe, a vízi parádé és a tűzijáték tette emlékezetéssé augusztus 20-át, hanem a Városliget felől áradó zeneszó. Két nappal korábban mutatták be az István, a királyt, ami igazából nem is színházi premier volt, hanem filmforgatás fizető közönséggel. Egyúttal Kádárék közvetett gesztusa.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Sós, édes, mogyorós

Az amerikaiak misztikus kedvence, a mogyoróvaj kétségtelenül nem tartozik a világ legkifinomultabb alapanyagai közé. Főleg nem a leggyakrabban fogyasztott változatában: kenyérre kenve, lekvárral.

Lélek

Miért hiszünk az összeesküvés-elméletekben?

Lélek

Sötét erők

A Political Capital friss kutatása szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 42 százaléka hisz abban, hogy a kormány helyett valamiféle háttérhatalom irányítja az országot. Franciaországban és Szlovákiában, ahol szintén elvégezték a kutatást, hasonló eredményeket kaptak. Vajon mi lehet az összeesküvés-elméletek titka?

Tudomány
Lokál
Ételhordó

Ételhordó

Csutora

Mi történik, ha a felszolgáló vaskos karláncán megcsillan a gyertyafény? Az Ételhordó munkatársa a Velencei-tó környékéről jelenti.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Wolf Lake

A dramaturgiai kása kerülgetése jobb esetben a misztikus/horror sorozatok egyik sarokpontja - mutatni is, titkolni is valamit, ijesztgetni is, meg nem is, megoldani egy-egy rejtélyt, és kreálni száz másikat.