chili&vanília

Pão de queijo

Gasztro

Brazília hatalmas ország, gasztronómiája ennek megfelelően régiónként eltérő. Mást főznek a tengerparton, és mást például a délkeleti részen fekvő Minas Gerais tartományban, ahonnan Flora, a Budapesten élő szakácsnő is származik.

Akad azonban étel, amelyet mindenütt és minden egyes nap fogyasztanak: ez pedig a bab és a rizs. Enélkül teljesen elképzelhetetlen az élet. Az alább, a szakácsnő receptje alapján kikísérletezett és ajánlott sajtos zsemle is igen népszerű Brazíliában (és más dél-amerikai országokban is), ahol leginkább reggelire vagy snackként fogyasztják. Talán egyfajta főzött tésztából készített sajtos pogácsára hasonlít leginkább, különleges, kissé nyúlós állagát a tápiókaliszt adja. Utóbbi - ha nem is a sarki közértben, de - számos delikateszüzletben beszerezhető (pl. Culinaris, Ázsia, Szép Kis India, bioboltok). Más sajttal, pl. mozzarellával is ki lehet próbálni, Flora azonban sokéves kísérletezés után az Anikó sajtot találta a legmegfelelőbbnek a brazil Minas sajt helyettesítésére. A tápiókaliszt gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják!

false

Brazil sajtos zsemle (Pão de queijo)

Hozzávalók (30-40 darabhoz)

2,5 dl tej

2,5 dl víz

0,5 dl olaj

1 kávéskanál só

40 dkg tápiókaliszt

2 egész tojás

40 dkg Anikó sajt, lereszelve

Egy lábasban forráspontig melegítjük a tejet, vizet és olajat. Megsózzuk. Hozzáadjuk a tápiókalisztet, majd fakanállal simára keverjük. A massza kifejezetten ragacsos, csomós lesz, nem kell tőle megijedni. Levesszük a tűzről, és egyenként (mint amikor égetett tésztát készítünk) beledolgozzuk a két tojást, majd a reszelt sajtot. Tíz percig állni hagyjuk a masszát, így könnyebben formázható lesz. Sütőpapírral fedett sütőlapra egy-egy evőkanálnyit halmozunk (a massza kissé "göcsörtös" lesz, de a felülete a sülés során majd szépen kisimul). Ebben a stádiumban kiválóan fagyasztható: a gombócokat külön-külön (pl. a sütőlapon vagy egy tálcán) lefagyasztjuk, hogy ne álljanak össze, majd fagyott állapotban átrakhatjuk fagyasztózacskóba vagy dobozba. Közvetlenül mélyhűtőből elővéve is remekül lehet sütni. Amennyiben frissen sütjük, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Amikor betesszük a "zsemléket", akkor a hőt 180 fokra csökkentjük. 30 percig sütjük, fogyasztás előtt kissé lehűtjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.