chili&vanília

Pão de queijo

Gasztro

Brazília hatalmas ország, gasztronómiája ennek megfelelően régiónként eltérő. Mást főznek a tengerparton, és mást például a délkeleti részen fekvő Minas Gerais tartományban, ahonnan Flora, a Budapesten élő szakácsnő is származik.

Akad azonban étel, amelyet mindenütt és minden egyes nap fogyasztanak: ez pedig a bab és a rizs. Enélkül teljesen elképzelhetetlen az élet. Az alább, a szakácsnő receptje alapján kikísérletezett és ajánlott sajtos zsemle is igen népszerű Brazíliában (és más dél-amerikai országokban is), ahol leginkább reggelire vagy snackként fogyasztják. Talán egyfajta főzött tésztából készített sajtos pogácsára hasonlít leginkább, különleges, kissé nyúlós állagát a tápiókaliszt adja. Utóbbi - ha nem is a sarki közértben, de - számos delikateszüzletben beszerezhető (pl. Culinaris, Ázsia, Szép Kis India, bioboltok). Más sajttal, pl. mozzarellával is ki lehet próbálni, Flora azonban sokéves kísérletezés után az Anikó sajtot találta a legmegfelelőbbnek a brazil Minas sajt helyettesítésére. A tápiókaliszt gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják!

false

Brazil sajtos zsemle (Pão de queijo)

Hozzávalók (30-40 darabhoz)

2,5 dl tej

2,5 dl víz

0,5 dl olaj

1 kávéskanál só

40 dkg tápiókaliszt

2 egész tojás

40 dkg Anikó sajt, lereszelve

Egy lábasban forráspontig melegítjük a tejet, vizet és olajat. Megsózzuk. Hozzáadjuk a tápiókalisztet, majd fakanállal simára keverjük. A massza kifejezetten ragacsos, csomós lesz, nem kell tőle megijedni. Levesszük a tűzről, és egyenként (mint amikor égetett tésztát készítünk) beledolgozzuk a két tojást, majd a reszelt sajtot. Tíz percig állni hagyjuk a masszát, így könnyebben formázható lesz. Sütőpapírral fedett sütőlapra egy-egy evőkanálnyit halmozunk (a massza kissé "göcsörtös" lesz, de a felülete a sülés során majd szépen kisimul). Ebben a stádiumban kiválóan fagyasztható: a gombócokat külön-külön (pl. a sütőlapon vagy egy tálcán) lefagyasztjuk, hogy ne álljanak össze, majd fagyott állapotban átrakhatjuk fagyasztózacskóba vagy dobozba. Közvetlenül mélyhűtőből elővéve is remekül lehet sütni. Amennyiben frissen sütjük, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Amikor betesszük a "zsemléket", akkor a hőt 180 fokra csökkentjük. 30 percig sütjük, fogyasztás előtt kissé lehűtjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Az Amerika–EU-vámalku tovább nyomhatja a magyar gazdaságot

Noha sikerült megfelezni az EU-t fenyegető amerikai vám mértékét, a 15 százalékos általános teher meglehetősen súlyos csapást mérhet az európai gazdaságokra, így a magyarra is. A magyar kormány szerint Orbán Viktor persze jobb megállapodást kötött volna, de a megegyezés az orosz gázimportra is hatással lehet. 

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.