chili&vanília

Pão de queijo

Gasztro

Brazília hatalmas ország, gasztronómiája ennek megfelelően régiónként eltérő. Mást főznek a tengerparton, és mást például a délkeleti részen fekvő Minas Gerais tartományban, ahonnan Flora, a Budapesten élő szakácsnő is származik.

Akad azonban étel, amelyet mindenütt és minden egyes nap fogyasztanak: ez pedig a bab és a rizs. Enélkül teljesen elképzelhetetlen az élet. Az alább, a szakácsnő receptje alapján kikísérletezett és ajánlott sajtos zsemle is igen népszerű Brazíliában (és más dél-amerikai országokban is), ahol leginkább reggelire vagy snackként fogyasztják. Talán egyfajta főzött tésztából készített sajtos pogácsára hasonlít leginkább, különleges, kissé nyúlós állagát a tápiókaliszt adja. Utóbbi - ha nem is a sarki közértben, de - számos delikateszüzletben beszerezhető (pl. Culinaris, Ázsia, Szép Kis India, bioboltok). Más sajttal, pl. mozzarellával is ki lehet próbálni, Flora azonban sokéves kísérletezés után az Anikó sajtot találta a legmegfelelőbbnek a brazil Minas sajt helyettesítésére. A tápiókaliszt gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják!

false

Brazil sajtos zsemle (Pão de queijo)

Hozzávalók (30-40 darabhoz)

2,5 dl tej

2,5 dl víz

0,5 dl olaj

1 kávéskanál só

40 dkg tápiókaliszt

2 egész tojás

40 dkg Anikó sajt, lereszelve

Egy lábasban forráspontig melegítjük a tejet, vizet és olajat. Megsózzuk. Hozzáadjuk a tápiókalisztet, majd fakanállal simára keverjük. A massza kifejezetten ragacsos, csomós lesz, nem kell tőle megijedni. Levesszük a tűzről, és egyenként (mint amikor égetett tésztát készítünk) beledolgozzuk a két tojást, majd a reszelt sajtot. Tíz percig állni hagyjuk a masszát, így könnyebben formázható lesz. Sütőpapírral fedett sütőlapra egy-egy evőkanálnyit halmozunk (a massza kissé "göcsörtös" lesz, de a felülete a sülés során majd szépen kisimul). Ebben a stádiumban kiválóan fagyasztható: a gombócokat külön-külön (pl. a sütőlapon vagy egy tálcán) lefagyasztjuk, hogy ne álljanak össze, majd fagyott állapotban átrakhatjuk fagyasztózacskóba vagy dobozba. Közvetlenül mélyhűtőből elővéve is remekül lehet sütni. Amennyiben frissen sütjük, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Amikor betesszük a "zsemléket", akkor a hőt 180 fokra csökkentjük. 30 percig sütjük, fogyasztás előtt kissé lehűtjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A magyarok az internetre menekülnek a valóság elől”

  • Artner Sisso
Szokolai Róbert korábban ifjúsági szakszervezeti vezető volt, jelenleg az Eötvös10 Művelődési Ház kommunikációs vezetője. Arról kérdeztük, milyen lehetőségei vannak a fiataloknak ma Magyarországon, kire és mire számíthatnak, valamint hogyan használják az internetet, a közösségi médiát, és mire mennek vele.

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.