chili&vanília

Pão de queijo

Gasztro

Brazília hatalmas ország, gasztronómiája ennek megfelelően régiónként eltérő. Mást főznek a tengerparton, és mást például a délkeleti részen fekvő Minas Gerais tartományban, ahonnan Flora, a Budapesten élő szakácsnő is származik.

Akad azonban étel, amelyet mindenütt és minden egyes nap fogyasztanak: ez pedig a bab és a rizs. Enélkül teljesen elképzelhetetlen az élet. Az alább, a szakácsnő receptje alapján kikísérletezett és ajánlott sajtos zsemle is igen népszerű Brazíliában (és más dél-amerikai országokban is), ahol leginkább reggelire vagy snackként fogyasztják. Talán egyfajta főzött tésztából készített sajtos pogácsára hasonlít leginkább, különleges, kissé nyúlós állagát a tápiókaliszt adja. Utóbbi - ha nem is a sarki közértben, de - számos delikateszüzletben beszerezhető (pl. Culinaris, Ázsia, Szép Kis India, bioboltok). Más sajttal, pl. mozzarellával is ki lehet próbálni, Flora azonban sokéves kísérletezés után az Anikó sajtot találta a legmegfelelőbbnek a brazil Minas sajt helyettesítésére. A tápiókaliszt gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják!

false

Brazil sajtos zsemle (Pão de queijo)

Hozzávalók (30-40 darabhoz)

2,5 dl tej

2,5 dl víz

0,5 dl olaj

1 kávéskanál só

40 dkg tápiókaliszt

2 egész tojás

40 dkg Anikó sajt, lereszelve

Egy lábasban forráspontig melegítjük a tejet, vizet és olajat. Megsózzuk. Hozzáadjuk a tápiókalisztet, majd fakanállal simára keverjük. A massza kifejezetten ragacsos, csomós lesz, nem kell tőle megijedni. Levesszük a tűzről, és egyenként (mint amikor égetett tésztát készítünk) beledolgozzuk a két tojást, majd a reszelt sajtot. Tíz percig állni hagyjuk a masszát, így könnyebben formázható lesz. Sütőpapírral fedett sütőlapra egy-egy evőkanálnyit halmozunk (a massza kissé "göcsörtös" lesz, de a felülete a sülés során majd szépen kisimul). Ebben a stádiumban kiválóan fagyasztható: a gombócokat külön-külön (pl. a sütőlapon vagy egy tálcán) lefagyasztjuk, hogy ne álljanak össze, majd fagyott állapotban átrakhatjuk fagyasztózacskóba vagy dobozba. Közvetlenül mélyhűtőből elővéve is remekül lehet sütni. Amennyiben frissen sütjük, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Amikor betesszük a "zsemléket", akkor a hőt 180 fokra csökkentjük. 30 percig sütjük, fogyasztás előtt kissé lehűtjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mesterségvizsga

Egyesek szerint az olyan magasröptű dolgokhoz, mint az alkotás – legyen az dalszerzés, írás, vagy jelen esetben: színészet –, kell valami velünk született, romantikus adottság, amelyet jobb híján tehetségnek nevezünk.

Elmondom hát mindenkinek

  • - ts -

Podhradská Lea filmje magánközlemény. Valamikor régen elveszett a testvére. Huszonhét évvel az eltűnése után Podhradská Lea fogta a kameráját és felkerekedett, hogy majd ő megkeresi.

Nem oda, Verona!

  • - turcsányi -

Valahol a 19. század közepén, közelebbről 1854-ben járunk – évtizedekre tehát az államalapítástól –, Washington területén.

Nagyon fáj

  • Molnár T. Eszter

Amióta először eltáncolta egy kőkori vadász, ahogy a társát agyontaposta a sebzett mamut, a fájdalom a táncművészet egyik legfontosabb toposza.

Mindenki a helyére

Mit gondol Orbán Viktor és a Fidesz a nőkről? Hogyan kezeli őket? És mit gondol ugyanerről a magyar társadalom, és mit a nők maguk? Tényleg a nők pártja a Fidesz? Ezeket a kérdéseket próbálja megválaszolni a kötet többféle aspektuson keresztül. Felemás sikerrel.

Megint dubajozás

Alacsony belépési küszöb, mesés hozamok, könnyű meg­gazdagodás, örök élet: ezek közül az első kettőt biztosan ígérik a mesés dubaji ingatlanbefektetési ajánlatok. Pedig az előrejelzések szerint akár egy éven belül kipukkadhat az ingatlanlufi.

A beismerés semmis

Az ügyész kizárását kezdeményezte a védelem, a különböző tit­kos­­szolgálati szervek más-más leiratot készítettek ugyan­arról a hangfelvételről – bonyolódik a helyzet abban a büntetőperben, amelynek tárgya a Nyugat-Európába irányuló illegális kutyaexport.