Akad azonban étel, amelyet mindenütt és minden egyes nap fogyasztanak: ez pedig a bab és a rizs. Enélkül teljesen elképzelhetetlen az élet. Az alább, a szakácsnő receptje alapján kikísérletezett és ajánlott sajtos zsemle is igen népszerű Brazíliában (és más dél-amerikai országokban is), ahol leginkább reggelire vagy snackként fogyasztják. Talán egyfajta főzött tésztából készített sajtos pogácsára hasonlít leginkább, különleges, kissé nyúlós állagát a tápiókaliszt adja. Utóbbi - ha nem is a sarki közértben, de - számos delikateszüzletben beszerezhető (pl. Culinaris, Ázsia, Szép Kis India, bioboltok). Más sajttal, pl. mozzarellával is ki lehet próbálni, Flora azonban sokéves kísérletezés után az Anikó sajtot találta a legmegfelelőbbnek a brazil Minas sajt helyettesítésére. A tápiókaliszt gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják!
|
Brazil sajtos zsemle (Pão de queijo)
Hozzávalók (30-40 darabhoz)
2,5 dl tej
2,5 dl víz
0,5 dl olaj
1 kávéskanál só
40 dkg tápiókaliszt
2 egész tojás
40 dkg Anikó sajt, lereszelve
Egy lábasban forráspontig melegítjük a tejet, vizet és olajat. Megsózzuk. Hozzáadjuk a tápiókalisztet, majd fakanállal simára keverjük. A massza kifejezetten ragacsos, csomós lesz, nem kell tőle megijedni. Levesszük a tűzről, és egyenként (mint amikor égetett tésztát készítünk) beledolgozzuk a két tojást, majd a reszelt sajtot. Tíz percig állni hagyjuk a masszát, így könnyebben formázható lesz. Sütőpapírral fedett sütőlapra egy-egy evőkanálnyit halmozunk (a massza kissé "göcsörtös" lesz, de a felülete a sülés során majd szépen kisimul). Ebben a stádiumban kiválóan fagyasztható: a gombócokat külön-külön (pl. a sütőlapon vagy egy tálcán) lefagyasztjuk, hogy ne álljanak össze, majd fagyott állapotban átrakhatjuk fagyasztózacskóba vagy dobozba. Közvetlenül mélyhűtőből elővéve is remekül lehet sütni. Amennyiben frissen sütjük, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Amikor betesszük a "zsemléket", akkor a hőt 180 fokra csökkentjük. 30 percig sütjük, fogyasztás előtt kissé lehűtjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com