chili&vanília

Pazar paradicsomok

Gasztro

Hát Csabát a Lehelen ismerik-e? Nála bukkannak fel nyaranta azok a pazar paradicsomok, a szivárvány minden színében. A portékájáról rögtön könnyen felismerhető, mert minden zöldség más, mint a többieknél. Akad nála sárga, hosszúkás paradicsom, kis lila és fekete koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív, nem is beszélve az olaszok nagy kedvencéről, a hosszúkás, édes, lédús San Marzano fajtáról.

Végül a nagy kerek narancssárga, ami enyhén mandarinos-citrusos ízjegyeket hordoz, és olyan gyümölcsös, hogy az ember önkéntelenül sárgabarackra vagy datolyaszilvára asszociál. Van még a pulton cirmos és hófehér padlizsánja (az olasz vásárlók - séfek, éttermesek, itt élő civilek - kapkodják el), ami édesebb és feszesebb a nálunk elterjedtebb lilánál. Aztán ott a rekesz, amely tele pasztellzöld és citromsárga cukkinikkel (az arab és török vásárlók csapnak le rájuk, a konyhájukban ugyanis pont ezt a fajtát használják töltve vagy fokhagymás joghurttal leöntve). Az olaszok kaptak rá néhány éve, akik nem találták a megszokott zöldségeiket, salátáikat, ezért hoztak neki vetőmagot, és elkezdték megtermeltetni maguknak, amire vágytak - különleges paradicsomokat, vadrukolát, endíviát, zsenge salátákat, cukkinivirágot, minicukkinit, többféle bazsalikomot, fűszernövényeket. Grazie! Az alábbi leves a nyárvégi paradicsomszezont ünnepli. Ha hozzájutnak különlegesebb fajtákhoz, készítsék azokból, a narancssárgából a legfinomabb. Lehet tovább fokozni az élvezeteket különleges olívaolajok (mandarinos), magvak (pisztácia) vagy fűszerek hozzáadásával. Csaba pedig a harminckettes standon van, de hagyjanak nekem is a paradicsomból!

Sültparadicsom-leves

false

Hozzávalók (4 kis adag)1 kg paradicsom1 fej vöröshagyma, cikkekre vágva

2 evőkanál olívaolaj1 evőkanál nádcukor

1 teáskanál currypor

2 ág friss kakukkfű

2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve6 dl leszűrt zöldség- vagy húsleves (vagy víz)só, bors

Tetejére: olívaolaj, pirított magvak, csili

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A paradicsomokat keresztben félbevágjuk, és egy tepsire helyezzük vágott felükkel felfelé. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk, és a paradicsomok körül elrendezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, a paradicsomok tetejét megszórjuk nádcukorral és pici curryporral, majd rámorzsoljuk a friss kakukkfüvet. A fokhagymagerezdeket vékonyra szeleteljük, és a paradicsomok tetejére helyezzük. 30 percig sütjük. Robot- vagy turmixgépbe tesszük a sült paradicsomokat és a hagymát (mindenestül), ráöntjük a húslevest, és összeturmixoljuk. Hagyhatjuk darabosan, úgy sűrűbb és rusztikusabb, vagy átpasszírozhatjuk, hogy eltávolítsuk a héjat és a magokat, úgy sima és elegáns. Ízlés szerint sóval, borssal, kis nádcukorral lekerekítjük az ízeket. Langyosan és teljesen lehűtve is nagyon finom. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk pirított magvakkal (mandula, pisztácia) és csilipehellyel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.