étel, hordó

Csalánosi csárda

  • ételhordó
  • 2016. február 7.

Gasztro

Mivel az óbudai helyek java „Szindbád jegyében” üzemel, üdítő színfolt az olyan étterem, amely másféle tradícióval próbál híveket szerezni. Még akkor is, ha a Fő téren álló Csalánosi csárdát bárhol berendezhették volna az országban. Az ilyet szokták magyarosnak mondani, és az ilyenből legalább kettő van minden tízezernél nagyobb lélekszámú településen, illetve a főutak mentén, úgy száz kilométerenként, ám itt, a panelerdő és Krúdy Gyula árnyékában elég különös képződmény. Úgy is, ha tudjuk, hogy az igazi Csalánosi csárda Kecskemét mellett található, és még verset is írtak hozzá. „Erdő mellett épült fel ez a szép ékkő / Ez az igényes panzió és kedves vendéglő / Előtte a mutatós szép csobogó kis tó / Mely a díszhalak számára Eldorádó” – olvassuk a költő sorait honlapjukon, vagyis az óbudai étterem afféle fiók­intézmény lehet.

Noha csobogó tóval nem szolgálnak Budapesten, amint belépünk az ajtón, műköves vízesést veszünk észre. Különben a tágas helyiség berendezése „csárdás” szeretne lenni, vannak kerítésre húzott köcsögök, ökörszekeres festmény, és így tovább, de sokkal szembetűnőbb az a reménytelen lakberendezői elképzelés, amely a 21. századi anyagokból próbál száz évvel korábbi hangulatot teremteni.

Viszont a felszolgálás korrekt, és az étlap sem okoz különösebb meglepetést. A csalánosi gulyás (1190 Ft), amelybe gombát, tejfölt és csipetkét is tesznek, megfelelő alapanyagokból készül, így a legjobb szívvel ajánljuk: egy kicsit tér csak el a szokványostól, pont annyira, hogy megjegyezzük. Ilyen a sertésflekken is (2090 Ft), amit hagymás-borsos csirkemájjal szórnak tele. Nem kell hozzá tudomány, nem is nagy bravúr, ám a szintén kiváló és jól megdolgozott húsra a legjobb választásnak tűnik az efféle feltét. Külön dicséret jár a krumplinak és az uborkasalátának (600 Ft) is. Érdekes módon a leginkább kreatívnak gondolt, mozzarellával töltött csirkebatyu baconben (2190 Ft) már egyáltalán nem izgalmas, bár ezzel sem lehet semmi bajunk, és ugyanezt mondhatjuk a csalánosi palacsintáról (890 Ft), amit sűrű gesztenyemasszával töltöttek meg, s vaníliával öntöttek le. Nem vagyunk tőle rosszul, de nem is őrizzük meg emlékezetünkben. Annál inkább a mennyiségeket. Ezerszer leírtuk már, hogy semmi szükség a túlzásba vitt adagokra, még akkor sem, ha ez az állítólagos közönségigény. Különben sem láttunk olyat, hogy a hungarocellben hazavitt étel felmelegített vacsoraként ugyanolyan örömöt okozzon, mint pár órával korábban.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.