étel, hordó

Csánggumi

  • ételhordó
  • 2018. október 13.

Gasztro

A Terézváros mélyén, az Izabella és Szondi utca sarkán méretes helyiség jelezte, hogy az ezredfordulói vendéglátás koronaékszerének az ún. sportpub tekinthető. Noha az egység portálján az Izabella Kávézó feliratot lehetett olvasni, ars poeticájukban nyoma sem volt habos üzeneteknek; a kínálatot sörökre, égetett szeszekre és közvetítésekre hegyezték ki. A közösségformáló szándékot jól mutatja például az a 2011. áprilisi Facebook-bejegyzés, mely arról tudósít, hogy a Schalke–Inter Bajnokok Ligája-meccs után „kisorsolásra került” 1 üveg Jack Daniel’s, 1 üveg Bacardi és 1 üveg Martini.

De egyszer minden meccs véget ér, mert nem tart örökké a hosszabbítás sem. Az elmúlt hét évben lehúzott redőnyök sora jelzi, hogy a közönséget nem izgatja már a sportkocsmák nagy méretű, színes kép­ernyős világa. Az Izabella kávézónak is befellegzett, a helyét távol-keleti étterem vette át, bár ennek kívülről nem sok jelét látjuk. Igaz, a bejárat fölött egy dél-koreai zászló virít, és pár matrica is jutott a kirakatba „Csánggumi koreai étterem” szöveggel, de ezeknél sokkal feltűnőbb az örökölt Soproni Ászok és Coca-Cola cégér. Odabent még ennyit sem változtattak. A bordó lambériás falra nem aggattak egzotikus dekorációt, és a villanyórát takaró dobozra ragasztott Jägermeister tükröt sem sikerült eltávolítani. A korábbi foteleket, dohányzóasztalokat kerti ülőganitúra váltotta, talán valami szöuli idősek napközi otthona lehetett a minta. Talán phenjani luxushotel.

A tofulevessel (450 Ft) egyből a semlegességet sikerül csúcsra járatni, hasonlót legfeljebb levegővételkor érzünk, vagy még akkor sem. A maga módján tökéletes, hiszen ritka az olyan étel, aminek kizárólag hőmérséklete van. Viszont a palota tteok-bokki nevű egytállal (2000 Ft) nagyot fordul a világ. Alapja a rizstésztából készült nudli, sűrűbb és ragacsosabb, mint amit itthon ismerünk, de a sós-csípős szószoknak köszönhetően jóval izgalmasabb is. Sokat dob rajta az a felmosórongy külsejű marhaszelet is, amit valamiért darált húsnak neveznek, de ez kizárólag az ízekre vonatkozik.

A hameul bokkeum nevű ételt csípős tenger gyümölcseire fordították (2800 Ft), de úgy tálalják, mintha szerszámos doboz lenne. A fekete-piros tányérban fakkok vannak, mindegyikben egy-egy hozzávaló, polip, kagyló, káposzta, rizs és így tovább. Külön-külön és összekeverve is élvezetes, a fűszereknek köszönhetően még arról is megfeledkezünk, hogy ezeket a gyümölcsöket egytől egyig a keleti Nagykonzerv-tengerből halászták. Valószínűleg jobban jártunk volna, ha a desszert is innen való, mivel a már ismerős rizstészta-nudli némi mézzel leöntve (1000 Ft) viccnek is rossz.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.