chili&vanília

Alma a fa alatt

Gasztro

Granny smith, mutsu, idared, batul, jonagold, gloster, golden, starking, jona­than, elstar, pink lady, gala – csak néhány a leggyakoribb, legnépszerűbb almafajtákból. A nyári érésűek szezonja már le is csengett, következnek az ősszel érők, végül majd a téliek, amelyeket október végéig szüretelnek, és hűvös helyen több hónapig is eltarthatók. Ha van az ismeretségi körünkben almafa-tulajdonos, azonnal könyörögjünk ki tőle néhány kiló gyümölcsöt, a kerti, vegyszermentes ugyanis fényévekre van a szupermarketes almáktól, utóbbiakat többnyire éretlenül szedik le, és rendelésre érlelik be mesterségesen. Fogyasszunk minél többet, magas C-vitamin- és antioxidánstartalma miatt nagyon egészséges.

A felhasználása is elmondhatatlanul változatos, szezonindítónak jöhet például a világ legfinomabb müzlije, a svájci orvosról, dr. Bircher-Bennerről elnevezett kultikus Bircher-müzli: egy személyre előző este leöntünk 30 g zabpelyhet másfél deci forró vízzel. Éjszaka hagyjuk állni, a zabpehely megszívja magát és megpuhul. Reggel hozzákeverünk egy lereszelt almát (héjastul), 2 evőkanál görög joghurtot, a tetejére további almát, durvára aprított diót és egy teáskanál mézet teszünk.

Másodikként – közvetlenül a tökéletes, omlós almás pite előtt – ajánlom elkészíteni az alábbi töltött, sült almát, amivel egyetlen probléma van: pont, amikor már az ember büszkén konstatálná, hogy milyen klassz, egészséges édességet készített, akkor derül ki, hogy sajnos langyosan, vaníliafagylalttal vagy vaníliás mascarponéval a legfinomabb.

Zabpehellyel töltött sült alma

Hozzávalók (4–6 adag)

 

 

 

 

6 evőkanál zabpehely

6 teáskanál nádcukor

5 dkg mazsola

½ citrom reszelt héja

½ kávéskanál őrölt fahéj

6 db alma (nagyobb méretű, savanykás)

2 dkg vaj

 

A töltelékhez összekeverjük a zabpelyhet a nádcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal és a fahéjjal. Az almák kalapját levágjuk, belsejüket karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk, jó tágas helye legyen a tölteléknek. Kétharmadig megtöltjük a zabpelyhes keverékkel, fontos, hogy ne jobban, mert a zabpehely meg fog duzzadni, kell neki a hely, ha túltöltjük, szétdurran az alma. Tepsibe állítjuk, és kb. 1,5 dl vizet öntünk alá. Mindegyik tetejére egy-egy darabka vajat teszünk, a kalapjukat (szárral együtt) visszahelyezzük, majd 180 fokra előmelegített sütőben először alufóliával lefedve 25 percig, majd anélkül 15 percig sütjük.

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.