chili&vanília

Alma a fa alatt

Gasztro

Granny smith, mutsu, idared, batul, jonagold, gloster, golden, starking, jona­than, elstar, pink lady, gala – csak néhány a leggyakoribb, legnépszerűbb almafajtákból. A nyári érésűek szezonja már le is csengett, következnek az ősszel érők, végül majd a téliek, amelyeket október végéig szüretelnek, és hűvös helyen több hónapig is eltarthatók. Ha van az ismeretségi körünkben almafa-tulajdonos, azonnal könyörögjünk ki tőle néhány kiló gyümölcsöt, a kerti, vegyszermentes ugyanis fényévekre van a szupermarketes almáktól, utóbbiakat többnyire éretlenül szedik le, és rendelésre érlelik be mesterségesen. Fogyasszunk minél többet, magas C-vitamin- és antioxidánstartalma miatt nagyon egészséges.

A felhasználása is elmondhatatlanul változatos, szezonindítónak jöhet például a világ legfinomabb müzlije, a svájci orvosról, dr. Bircher-Bennerről elnevezett kultikus Bircher-müzli: egy személyre előző este leöntünk 30 g zabpelyhet másfél deci forró vízzel. Éjszaka hagyjuk állni, a zabpehely megszívja magát és megpuhul. Reggel hozzákeverünk egy lereszelt almát (héjastul), 2 evőkanál görög joghurtot, a tetejére további almát, durvára aprított diót és egy teáskanál mézet teszünk.

Másodikként – közvetlenül a tökéletes, omlós almás pite előtt – ajánlom elkészíteni az alábbi töltött, sült almát, amivel egyetlen probléma van: pont, amikor már az ember büszkén konstatálná, hogy milyen klassz, egészséges édességet készített, akkor derül ki, hogy sajnos langyosan, vaníliafagylalttal vagy vaníliás mascarponéval a legfinomabb.

Zabpehellyel töltött sült alma

Hozzávalók (4–6 adag)

 

 

 

 

6 evőkanál zabpehely

6 teáskanál nádcukor

5 dkg mazsola

½ citrom reszelt héja

½ kávéskanál őrölt fahéj

6 db alma (nagyobb méretű, savanykás)

2 dkg vaj

 

A töltelékhez összekeverjük a zabpelyhet a nádcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal és a fahéjjal. Az almák kalapját levágjuk, belsejüket karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk, jó tágas helye legyen a tölteléknek. Kétharmadig megtöltjük a zabpelyhes keverékkel, fontos, hogy ne jobban, mert a zabpehely meg fog duzzadni, kell neki a hely, ha túltöltjük, szétdurran az alma. Tepsibe állítjuk, és kb. 1,5 dl vizet öntünk alá. Mindegyik tetejére egy-egy darabka vajat teszünk, a kalapjukat (szárral együtt) visszahelyezzük, majd 180 fokra előmelegített sütőben először alufóliával lefedve 25 percig, majd anélkül 15 percig sütjük.

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.