chili&vanília

Alma a fa alatt

Gasztro

Granny smith, mutsu, idared, batul, jonagold, gloster, golden, starking, jona­than, elstar, pink lady, gala – csak néhány a leggyakoribb, legnépszerűbb almafajtákból. A nyári érésűek szezonja már le is csengett, következnek az ősszel érők, végül majd a téliek, amelyeket október végéig szüretelnek, és hűvös helyen több hónapig is eltarthatók. Ha van az ismeretségi körünkben almafa-tulajdonos, azonnal könyörögjünk ki tőle néhány kiló gyümölcsöt, a kerti, vegyszermentes ugyanis fényévekre van a szupermarketes almáktól, utóbbiakat többnyire éretlenül szedik le, és rendelésre érlelik be mesterségesen. Fogyasszunk minél többet, magas C-vitamin- és antioxidánstartalma miatt nagyon egészséges.

A felhasználása is elmondhatatlanul változatos, szezonindítónak jöhet például a világ legfinomabb müzlije, a svájci orvosról, dr. Bircher-Bennerről elnevezett kultikus Bircher-müzli: egy személyre előző este leöntünk 30 g zabpelyhet másfél deci forró vízzel. Éjszaka hagyjuk állni, a zabpehely megszívja magát és megpuhul. Reggel hozzákeverünk egy lereszelt almát (héjastul), 2 evőkanál görög joghurtot, a tetejére további almát, durvára aprított diót és egy teáskanál mézet teszünk.

Másodikként – közvetlenül a tökéletes, omlós almás pite előtt – ajánlom elkészíteni az alábbi töltött, sült almát, amivel egyetlen probléma van: pont, amikor már az ember büszkén konstatálná, hogy milyen klassz, egészséges édességet készített, akkor derül ki, hogy sajnos langyosan, vaníliafagylalttal vagy vaníliás mascarponéval a legfinomabb.

Zabpehellyel töltött sült alma

Hozzávalók (4–6 adag)

 

 

 

 

6 evőkanál zabpehely

6 teáskanál nádcukor

5 dkg mazsola

½ citrom reszelt héja

½ kávéskanál őrölt fahéj

6 db alma (nagyobb méretű, savanykás)

2 dkg vaj

 

A töltelékhez összekeverjük a zabpelyhet a nádcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal és a fahéjjal. Az almák kalapját levágjuk, belsejüket karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk, jó tágas helye legyen a tölteléknek. Kétharmadig megtöltjük a zabpelyhes keverékkel, fontos, hogy ne jobban, mert a zabpehely meg fog duzzadni, kell neki a hely, ha túltöltjük, szétdurran az alma. Tepsibe állítjuk, és kb. 1,5 dl vizet öntünk alá. Mindegyik tetejére egy-egy darabka vajat teszünk, a kalapjukat (szárral együtt) visszahelyezzük, majd 180 fokra előmelegített sütőben először alufóliával lefedve 25 percig, majd anélkül 15 percig sütjük.

Figyelmébe ajánljuk