chili&vanília

Alma a fa alatt

Gasztro

Granny smith, mutsu, idared, batul, jonagold, gloster, golden, starking, jona­than, elstar, pink lady, gala – csak néhány a leggyakoribb, legnépszerűbb almafajtákból. A nyári érésűek szezonja már le is csengett, következnek az ősszel érők, végül majd a téliek, amelyeket október végéig szüretelnek, és hűvös helyen több hónapig is eltarthatók. Ha van az ismeretségi körünkben almafa-tulajdonos, azonnal könyörögjünk ki tőle néhány kiló gyümölcsöt, a kerti, vegyszermentes ugyanis fényévekre van a szupermarketes almáktól, utóbbiakat többnyire éretlenül szedik le, és rendelésre érlelik be mesterségesen. Fogyasszunk minél többet, magas C-vitamin- és antioxidánstartalma miatt nagyon egészséges.

A felhasználása is elmondhatatlanul változatos, szezonindítónak jöhet például a világ legfinomabb müzlije, a svájci orvosról, dr. Bircher-Bennerről elnevezett kultikus Bircher-müzli: egy személyre előző este leöntünk 30 g zabpelyhet másfél deci forró vízzel. Éjszaka hagyjuk állni, a zabpehely megszívja magát és megpuhul. Reggel hozzákeverünk egy lereszelt almát (héjastul), 2 evőkanál görög joghurtot, a tetejére további almát, durvára aprított diót és egy teáskanál mézet teszünk.

Másodikként – közvetlenül a tökéletes, omlós almás pite előtt – ajánlom elkészíteni az alábbi töltött, sült almát, amivel egyetlen probléma van: pont, amikor már az ember büszkén konstatálná, hogy milyen klassz, egészséges édességet készített, akkor derül ki, hogy sajnos langyosan, vaníliafagylalttal vagy vaníliás mascarponéval a legfinomabb.

Zabpehellyel töltött sült alma

Hozzávalók (4–6 adag)

 

 

 

 

6 evőkanál zabpehely

6 teáskanál nádcukor

5 dkg mazsola

½ citrom reszelt héja

½ kávéskanál őrölt fahéj

6 db alma (nagyobb méretű, savanykás)

2 dkg vaj

 

A töltelékhez összekeverjük a zabpelyhet a nádcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal és a fahéjjal. Az almák kalapját levágjuk, belsejüket karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk, jó tágas helye legyen a tölteléknek. Kétharmadig megtöltjük a zabpelyhes keverékkel, fontos, hogy ne jobban, mert a zabpehely meg fog duzzadni, kell neki a hely, ha túltöltjük, szétdurran az alma. Tepsibe állítjuk, és kb. 1,5 dl vizet öntünk alá. Mindegyik tetejére egy-egy darabka vajat teszünk, a kalapjukat (szárral együtt) visszahelyezzük, majd 180 fokra előmelegített sütőben először alufóliával lefedve 25 percig, majd anélkül 15 percig sütjük.

Figyelmébe ajánljuk

Nagyon balos polgármestert választhat New York, ez pedig az egész Demokrata Pártot átalakíthatja

Zohran Mamdani magát demokratikus szocialistának vallva verte meg simán a demokrata pártelit által támogatott ellenfelét az előválasztáson. Bár New York egész más, mint az Egyesült Államok többi része, az identitáskeresésben lévő demokratáknak minta is lehet a 33 éves muszlim politikus, akiben Donald Trump már most megtalálta az új főellenségét.

Gombaszezon

François Ozon új filmjében Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t. Kritika.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.