chili&vanília

Csili, fokhagyma, gyömbér

Gasztro

A koreai konyhát erős, karakteres ízek jellemzik, más ázsiai konyhákhoz hasonlóan azonban itt is fontos szerepet játszik az ókori kínai filozófiából átvett öt elem (fa, tűz, föld, fém, víz), illetve az azokhoz kapcsolódó öt íz – sós, édes, savanyú, keserű, csípős – és azok egyensúlya.

Talán meglepő, de kimondottan közel áll a magyar ízléshez, számos olyan étel létezik, amely néhány fűszertől eltekintve akár hazai ételként is megállná a helyét, például az összes kimcshis (kovászolt, csípős savanyú káposzta), sertéshúsos fogás. Vagy éppen a daktoritang nevű csirkés, zöldséges egytálétel, amelyben a hús sárgarépával és krumplival fő, a végeredmény pedig ízében kísértetiesen hasonlít a gulyásunkra. A koreai fogásokkal éppen ezért hálás feladat kísérletezni a konyhánkban, az alapanyagok java része ugyanis könnyen beszerezhető, a siker pedig szinte garantált. Magyarországon számos koreai vállalkozás telepedett le, ezzel összefüggésben egész magas az itt élő koreaiak száma. Az itteni Koreai Kulturális Központ például Európa legnagyobbja, éttermekből is szép számmal akad, de még koreai szupermarket is működik (a Rózsadomb centerben és K-Mart néven a Honvéd utcában), ahol mindent be lehet szerezni a főzéshez, a többféle házi kimcshitől a különböző szójapasztákig. Utóbbiak közül érdemes feltankolni a koreai csilipasztából (kocshudzsang/gochujang) és csilipehelyből (Kocshukaru/gochugaru), ezekből ugyanis szinte minden receptbe kell. Az alábbi leves igazi őszi, csípős, fokhagymás, gyömbéres náthaűző, és bármilyen zöldséggel készíthetjük, ami éppen kéznél van.

Koreai ihletésű, csípős, őszi zöldségleves

Hozzávalók (4 nagy adag)

0,5 dl olaj

1 póréhagyma, vékonyra karikázva

50 dkg sütőtök, meghámozva, felkockázva

2 sárgarépa, meghámozva, felkockázva

2 fehérrépa, meghámozva, felkockázva

50 dkg (3 közepes szem) burgonya, felkockázva

só, bors

ha van: 2 nagy marék spenót

Fűszerpaszta:

4 cm friss gyömbér, lereszelve

4 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 evőkanál csilipehely

1 evőkanál csípős paprikakrém

1 evőkanál nádcukor

0,5 dl szójaszósz

 

Előkészítjük az összes zöldséget: mindent meghámozunk, és nagyjából egyforma méretű kockákra vágunk. Az olajon pár percig dinszteljük a felkarikázott póréhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt (bármilyen fajta lehet, pl. sonkatök vagy kicsi, kerek Hokkaido tök), a sárgarépát, fehérrépát, burgonyát (bármilyen más gumós zöldséget is használhatunk, ami éppen kéznél van, pl. zellert, édesburgonyát, paszternákot). Átkeverjük, majd felöntjük 2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, de óvatosan, mert a szójaszósz is sós lesz. Erős lángon, fedő alatt kb. 15 percig főzzük, amíg megpuhulnak (de nem főnek szét) a zöldségek. Miközben fő, egy kis tálkában elkészítjük a csípős fűszerpasztát: simára keverjük a reszelt gyömbért, reszelt fokhagymát, a csilipelyhet, csípős paprikakrémet, nádcukrot és a szójaszószt. Amikor kész a leves, belekeverjük a fűszerpasztát, és egy-két percig főzzük, végül – ha van – beledobjuk a spenótleveleket, amelyek a hőtől azonnal összefonnyadnak.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Köszönjük meg a Fidesznek a sok-sok leleplezést!

A Fidesz számára úgy kell a titkos terveket szövő ellenség leleplezése, mint a levegő: egyszerre mutat rá az ellenség vélt szándékaira, és tereli el a figyelmet önmaga alkalmatlanságáról. De hogyan lehet leleplezni hetente valamit, amit már mindenki tud? Hányféle leleplezés van? És hogy jön ide a konyhában ügyködő Magyar Péter? Ezt fejtettük meg.

Nemcsak költségvetési biztost, hanem ÁSZ-vizsgálatot és büntetést is kapott Orosháza

Nincs elég baja Békés megye egykor virágzó ipari centrumának, Orosházának, amhova nemrégiben költségvetési biztost neveztek ki. Állami számvevőszéki vizsgálat is folyik az önkormányzatnál, a korábbi fideszes vezetés miatt súlyos visszafizetési kötelezettségek terhelik, ráadásul kormánypárti településekkel ellentétben egyelőre nem kap pótlólagos forrásokat a működésére.

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.