chili&vanília

Csili, fokhagyma, gyömbér

Gasztro

A koreai konyhát erős, karakteres ízek jellemzik, más ázsiai konyhákhoz hasonlóan azonban itt is fontos szerepet játszik az ókori kínai filozófiából átvett öt elem (fa, tűz, föld, fém, víz), illetve az azokhoz kapcsolódó öt íz – sós, édes, savanyú, keserű, csípős – és azok egyensúlya.

Talán meglepő, de kimondottan közel áll a magyar ízléshez, számos olyan étel létezik, amely néhány fűszertől eltekintve akár hazai ételként is megállná a helyét, például az összes kimcshis (kovászolt, csípős savanyú káposzta), sertéshúsos fogás. Vagy éppen a daktoritang nevű csirkés, zöldséges egytálétel, amelyben a hús sárgarépával és krumplival fő, a végeredmény pedig ízében kísértetiesen hasonlít a gulyásunkra. A koreai fogásokkal éppen ezért hálás feladat kísérletezni a konyhánkban, az alapanyagok java része ugyanis könnyen beszerezhető, a siker pedig szinte garantált. Magyarországon számos koreai vállalkozás telepedett le, ezzel összefüggésben egész magas az itt élő koreaiak száma. Az itteni Koreai Kulturális Központ például Európa legnagyobbja, éttermekből is szép számmal akad, de még koreai szupermarket is működik (a Rózsadomb centerben és K-Mart néven a Honvéd utcában), ahol mindent be lehet szerezni a főzéshez, a többféle házi kimcshitől a különböző szójapasztákig. Utóbbiak közül érdemes feltankolni a koreai csilipasztából (kocshudzsang/gochujang) és csilipehelyből (Kocshukaru/gochugaru), ezekből ugyanis szinte minden receptbe kell. Az alábbi leves igazi őszi, csípős, fokhagymás, gyömbéres náthaűző, és bármilyen zöldséggel készíthetjük, ami éppen kéznél van.

Koreai ihletésű, csípős, őszi zöldségleves

Hozzávalók (4 nagy adag)

0,5 dl olaj

1 póréhagyma, vékonyra karikázva

50 dkg sütőtök, meghámozva, felkockázva

2 sárgarépa, meghámozva, felkockázva

2 fehérrépa, meghámozva, felkockázva

50 dkg (3 közepes szem) burgonya, felkockázva

só, bors

ha van: 2 nagy marék spenót

Fűszerpaszta:

4 cm friss gyömbér, lereszelve

4 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 evőkanál csilipehely

1 evőkanál csípős paprikakrém

1 evőkanál nádcukor

0,5 dl szójaszósz

 

Előkészítjük az összes zöldséget: mindent meghámozunk, és nagyjából egyforma méretű kockákra vágunk. Az olajon pár percig dinszteljük a felkarikázott póréhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt (bármilyen fajta lehet, pl. sonkatök vagy kicsi, kerek Hokkaido tök), a sárgarépát, fehérrépát, burgonyát (bármilyen más gumós zöldséget is használhatunk, ami éppen kéznél van, pl. zellert, édesburgonyát, paszternákot). Átkeverjük, majd felöntjük 2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, de óvatosan, mert a szójaszósz is sós lesz. Erős lángon, fedő alatt kb. 15 percig főzzük, amíg megpuhulnak (de nem főnek szét) a zöldségek. Miközben fő, egy kis tálkában elkészítjük a csípős fűszerpasztát: simára keverjük a reszelt gyömbért, reszelt fokhagymát, a csilipelyhet, csípős paprikakrémet, nádcukrot és a szójaszószt. Amikor kész a leves, belekeverjük a fűszerpasztát, és egy-két percig főzzük, végül – ha van – beledobjuk a spenótleveleket, amelyek a hőtől azonnal összefonnyadnak.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk