Tartalom

MaNcs 31. évf. 45. sz. (2019-11-07)

Publicisztika

Zolnay János

Publicisztika

Lendül az inga?

Véget vethetnek a szegényellenes politikának az ellenzéki önkormányzatok

Vajon az önkormányzati választások után elkezdett lassan visszafelé lendülni az inga, vagy pedig a lehetetlent kísérti néhány vakmerő ellenzéki polgármester, amikor a megmaradt önkormányzati kompetenciák keretein belül szolidáris és emberséges társadalompolitikát ígér?

Egotrip

Váradi Balázs

Egotrip

Van-e értelme a szupergazdagokat célzó Tiborcz-adónak?

Karácsony Gergely és Henry George

Az új főpolgármester egyik (balos fülnek jól hangzó, de szerintem több implementációs és politikai sebből vérző) ígérete a névadó részéről feljelentést is kiprovokáló, a félmilliárd forintnál nagyobb értékű lakóingatlanokra kivetendő Tiborcz-adó bevezetése volt. A konkrét javaslaton túltekintve: méltányos és gazdaságilag hatékony-e az ingatlanok értékét vagy legalább értéknövekedését jó alaposan megadóztatni?

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az első csata

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn elfogadta a főpolgármester előterjesztését arról, hogy milyen álláspontot képviseljen mondott tisztségviselő a kormánnyal többek közt a budapesti Városligetről folytatott egyeztetések során.

A szerk.

A szerk.

Ejtőernyővel felfelé

Hétfőn alkotmánybíróvá választották Handó Tündét, ezért mandátumának lejárta előtt távozni kényszerül az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki posztjáról. Nagy győzelem ez a Handó főbírói törvénytelenségeit közel két éve napirenden tartó Országos Bírói Tanács (OBT) tagjainak, és közvetve az őket megválasztó teljes magyar bírói karnak.

Nekrológ

Gyász

Nekrológ

Mesterünk volt

Jeney Zoltán (1943–2019)

„Amíg a zeneszerző él, átírhatja a műveit” – mondta Jeney Zoltán egy májusi beszélgetésünkkor. Lakonikus kijelentésnek tűnt, nagyjából azzal a hangsúllyal mondta, mintha csak arról csevegnénk, hogy „amíg az ember él, belebújhat a papucsába”.

Belpol

Polt Péter újraválasztott legfőbb ügyész kilenc kényelmes éve

Belpol

Életfogytig maradhat

A mai magyar jogrendben végső soron a legfőbb ügyész dönt arról, melyik korrupciós eset kerül a bíróság elé és melyik nem. Polt Péter az elmúlt kilenc évben nem törte össze magát a Fidesznek kényelmetlen ügyek felderítéséért.

Külpol
Zene

Interjú

Zene

„Édesbús hangulat”

Joey Burns, Calexico

Az Arizona állambeli Tucsonból származó zenekar régi barátjával, az Iron & Wine néven működő Sam Beammal lép fel november 12-én a Müpában. A Calexico énekes-gitáros dalszerzőjét otthonában értük el telefonon.

Könyv

Könyv

Könyv

Árva lelkem

Ivana Bodrožić: Hotel Zagorje

A rövid regény első kiadása 2010-ben jelent meg Zágrábban, s nemcsak otthoni díjakat gyűjtött be szép számmal, de számos nyelvre is lefordították.

Sorköz
Interaktív
Tudomány

Interjú

Tudomány

„A király beleállt”

Bíró Dalma emberi jogi aktivista a gyilkos robotok elleni kampányról

A Campaign to Stop Killer Robots, vagyis az Állítsuk meg a gyilkos robotokat kezdeményezés 2012-ben indult, és eddig 60 ország 129 civil szervezete csatlakozott hozzá. A magyarországi kampány koordinátorával beszélgettünk.

Lokál

Építészet

Lokál

Derékszögű zagyvaság

Még egyszer a MOME új campusáról

Nem világszínvonalú és emblematikus dizájnpalota, sokkal inkább a kiaknázatlan lehetőségek és rossz kompromisszumok sorozata.

Lokál

„Valaki beteg lett”

Kincses Gyula egészségpolitikai szakértő a magán- és az állami egészségügyi ellátásról

Mi jár egy biztosított betegnek, ha állami intézménybe megy? Miért kell fizetnie, egyáltalán miért kérhetnek tőle pénzt legálisan? Tudjuk-e, hogy mi van az alapellátási csomagban? Az útvesztőben az egészségpolitikai szakértővel keressük a válaszokat.

Gasztro
Mikrofilm

VERZIÓ 16

Mikrofilm

„Hazudtak nekünk”

Alexander Nanau rendező

A Colectiv nevű bukaresti szórakozóhely több mint hatvan halálos áldozatot követelő tragédiája mélyen megrázta a román társadalmat, s tömegeket vitt az utcára 2015-ben – az erről készített film nyitja a fesztivált. A rendezővel korrupcióról, cinkosságról, fájdalomról és a változás lehetőségeiről beszélgettünk.

Film

Mikrofilm

A múlt terhei

Bodzsár Márk: Drakulics elvtárs

Egykori kommunista érkezik haza a 70-es évek krumplistészta-szagú Magyarországára. Fábián elvtárs Kádárt még Csermanek Jancsiként ismeri, de Fidel Castro is puszipajtása, hiszen amikor Amerikába dobbantott, vállt vállnak vetve harcoltak a kubai forradalomban.

Víg Mihály

Mikrofilm

A társaság fénylő csillaga

Xantus János születésnapjára

Ahogyan nincsenek nagy öregjeink, mint volt Kodály vagy Arany János, ugyanúgy nem szoktak kalaplevéve, szeretettel emlékezni a nemrég még köztünk élő kortársakra, mert mindent elsodor a zagyva zsivaj, és lassan elfelejtkezünk olyan fontos dolgokról, mint például a barátság.

Interjú

Mikrofilm

Az On the Spot készítői: „Senki nem mert semmit mondani”

Cseke Eszter és S. Takács András televíziós műsorkészítők

10 éves az On the Spot. Munkával ünnepelnek: készül az első egész estés dokumentumfilmjük, s lesz egy műsoruk Geréb Ágnesről is. Gyerekvállalásról, népességnövelő propagandáról, illetve a Másállapotot a Szülészetben nevű mozgalomról beszélgettünk. De elmesélték saját szüléstörténetüket is.

VERZIÓ 16

Mikrofilm

Csupa arany

Ostrom alatt

Körmöcről aranyat, Selmecről ezüstöt hozatott a magyar, ha úgy szottyant a kedve bármikor a történelem valamiért boldognak tűnő szakaszában.

VERZIÓ 16

Mikrofilm

A sas lezuhant

Hammarskjöld, Döglött Akták

58 éve halt meg Dag Hammarskjöld, az ENSZ akkori svéd főtitkára: 1961. szeptember 18. óta nem tudjuk, miért zuhant le a gépe az észak-rodéziai Ndola mellett.

VERZIÓ 16

Mikrofilm

Főtéma az inferno

3 film „A negyedik hatalmi ág” nevű szekcióból

Van-e értelme a tényfeltáró újságírásnak a post-truth korszakban, amelyben minden állítás hitelteleníthető egy fake news minősítéssel, legalábbis saját táboron belül? Többek között erre keresi a választ ez a filmválogatás.