kertész lesek

Hableány – Leányfalu

  • kertész lesek
  • 2019. december 7.

Gasztro

„Nos, ha kevés idejük van a Hortobágyra, s változatos képet óhajtunk bemutatni vendégünknek a Dunakanyarban, alföldként lebbentsük fel vendégünk előtt a Szent­endrei-sziget fátyolát. Hegyek s alföld együtt – erre már bizonyosan csettint előre a vendég, még ha úgy el is van kényeztetve természeti szépségek tekintetében, s lát az alföldjéhez igazi magyar falut is. Ha szerencséje van, hall még dalszót is valamelyik pócsmegyeri kocsmában.” E sorok ötven évvel ezelőtt jelentek meg a Dunakanyar tájékoztató című idegenforgalmi kiadványban, de már akkoriban is képtelenségnek tűnt minden szó. 1969-ben Szentendre és Visegrád mellett Leányfalu volt a Dunakanyar legfelkapottabb nyaralóhelye, egymásba értek a szakszervezeti üdülők és vendégházak, bár azt nehezen tudjuk elképzelni, hogy a „tájékoztató” ismeretlen szerzőjén kívül bárkinek is a délibábos puszta jutott volna az eszébe, midőn lesétált a révkikötőbe és átnézett Pócsmegyerre.

Mostanában sem legelnek errefelé szürke marhák, annál nagyobb meglepetés, hogy a leányfalui helyszín alig változott fél évszázad alatt. Vadregényes partvonal, lepusztult komp, melegítős utószezonhuszárok. A kisvendéglő neve ugyancsak a régi időket idézi, egészen pontosan Psota Irén országos slágerét, a Barna bőrű hableányt (1959-ből), aki „Tahiból érkezett és Tahiti lánya lett”. Ehhez képest nemcsak az éttermi honlap a megtestesült anakronizmus, de az is, hogy a helyet csak a 80-as években nyitották.

A májgombóclevessel (550 Ft) nincs baj. Nem gyanúsítjuk azzal, hogy porból vagy kockából született, a pingponglabda méretű gombóc is házi készítménynek tűnik, a hőmérséklete is megfelelő. A rántott karfiollal (1800 Ft) nem vagyunk ennyire megelégedve. Valószínűleg előregyártott, íze sincs sok, de a túlzottan édes tartármártás és a rizibizi sem javít a helyzetén. Ehhez képest jelentős fordulat, hogy a rántott sertésszelet (1600 Ft) tökéletes a maga nemében.
A hús és a panír jól kiegészítik egymást, nincs sem olajos mellékíz, sem túlzott rágáskényszer. Ráadásul a kovászos uborka (400 Ft) világbajnok. A hideg és száraz desszerttel (700 Ft) meg úgy vagyunk, hogy Gundel-palacsintáról jót vagy semmit.

 

Figyelmébe ajánljuk