chili&vanília

Di sān xiān

Gasztro

Római köményes, csilis birkanyárs, öt fűszeres, szójaszószos, cupákos csirkelábragu és bambuszpárolóban érkező, leveses tésztabatyu (xiao long bao – ejtsd: hsziao lung pao) az 1-es standnál. Sistergő, brutál csípős olajban és szecsuáni borsban úszó egész hal vagy halfilé a 6-os bódénál. Frissen sütött jianbing (csienping), az egyik legnépszerűbb kínai töltött palacsinta az erre specializálódott 7-es standnál. A kőbányai Chinatownban, azaz a kiváló, autentikus éttermeknek is otthont adó budapesti kínai negyedben nyaranta működő, esti evőpiac legjobb fogásai. Ami azonban mindent visz: a 8-as stand szinte összes fogása: vékonyra csíkozott, csípős pacalsaláta szezámos öntetben, bárányvese csilis, mogyorós, korianderes mártásban, mungóbab-keményítőből készülő, hideg tésztasaláta, a konzervatívabb ízlésűeknek ropogós, édes-savanyú sertésszűz, amely kellemes meglepetés a büfékből megszokott, émelyítően édes, kocsonyás mártásban készülő változathoz képest, és amelyről kiderül, hogy Kína északkeleti csücskéből származik, és a Dongbei/Tungpej (egykori mandzsúriai) konyha egyik leghíresebb fogása. A 8-as stand a Xi Jou Ji (Hszi Csou Csi) étterem birodalma, amely ezt a kevésbé ismert, regionális kínai gasztronómiát képviseli. Ez a régió Oroszországgal, Mongóliával és Koreával határos, mind a helyi kultúrára, mind a helyi ételekre nagy hatással voltak ezek az országok. Az alábbi, egyszerű, mégis rendkívül ízgazdag padlizsánragu is idevalósi, hagyományosan rengeteg olajban, wokban sül, az alább ajánlott verzióban viszont részben sütőben. Vese, pacal, békacomb nincs benne – azokért ki kell vándorolni a Chinatownba – barátkozó, kedvcsináló ráhangolódásnak azonban kiváló.

 

Dongbei padlizsánragu (di sān xiān – ti szan hszien)

Hozzávalók (2 adag)

 

30 dkg burgonya (2 közepes)

30 dkg padlizsán (1 közepes)

1 kaliforniai vagy kápia paprika (piros vagy zöld)

0,5 dl olaj

só, bors

3 gerezd fokhagyma finomra aprítva

2 szál újhagyma vékonyra szeletelve

1 dl zöldségalaplé vagy víz

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál rizsbor

(helyettesíthető, lásd a leírásban)

1 evőkanál nádcukor

1 evőkanál szezámolaj

2 teáskanál étkezési keményítő

1 evőkanál szezámmag

tálaláshoz: natúr párolt rizs

 

A sütőt előmelegítjük 230 fokra (légkeverés). A burgonyát héjastul kb. 2,5 cm-es, „falatnyi” kockákra vágjuk, ugyanígy teszünk a padlizsánnal. Összeforgatjuk az olajjal, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd egy sütőpapírral leterített tepsire szórjuk. 20 perc alatt megsütjük. Miközben sül a burgonya és a padlizsán, előkészítjük az egyéb hozzávalókat: a zöldségekkel azonos méretűre daraboljuk a kaliforniai paprikát, finomra aprítjuk a fokhagymát és az újhagymát. Egy kis tálkában összekeverjük az alaplevet (vagy vizet), a szójaszószt, a rizsbort, nádcukrot és szezámolajat. A rizsbort helyettesíthetjük bármilyen felbontott félédes fehérborral, esetleg felbontott martinivel (de pl. Becherovka is megteszi). Az étkezési keményítőt egy másik kis tálkában hideg vízzel simára keverjük. Az ételt akkor kezdjük el készíteni, amikor kivettük a sütőből az elkészült zöldségeket, és azok szobahőmérsékletűre hűltek. Ekkor felforrósítunk egy wokot vagy nagy serpenyőt. Olajat öntünk bele, majd ebben néhány perc alatt dobva-rázva megpirítjuk a paprikát – veszítse el a nyerseségét, de maradjon roppanós. A paprikát kivesszük, a megsült zöldségek mellé tesszük, a visszamaradt olajban átforgatjuk a finomra aprított fokhagymát és újhagymát. Ráöntjük a szójaszószos levet, és pár másodpercig erős lángon főzzük, amíg kissé szirupos lesz. Ekkor belekeverjük az étkezési keményítőt, elkeverjük, ettől a máz azonnal besűrűsödik. A serpenyőbe öntjük az összes előkészített zöldséget: a pirított paprikát és a megsült burgonyát és padlizsánt, majd gyorsan, óvatosan átforgatjuk, hogy a sűrű máz egyenletesen, vékonyan bevonja a zöldségeket, de azokat ne törjük. Szezámmaggal megszórva, natúr, párolt rizzsel tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Léda a Titanicon

  • Molnár T. Eszter

Ki ne szeretné a Balatont? Főleg, ha csak a szépre emlékszik? Arra, hogy a vonat vidáman, sőt pontosan fut be a hűs állomásra, a papucs nem töri a lábat, a naptej megvéd a leégéstől, és van hely az árnyékban a kempingszéknek és a gumimatracnak.

Angyalszárnycsikorgás

Nagy luxus olyan kis kultúrának, mint a magyar, nem megbecsülni a legjobbjait. Márpedig Halasi Zoltán a kortárs magyar költészet szűk élmezőnyébe tartozik, ám a szakma mintha nem tartaná számon érdemeinek megfelelően, a nagyközönség számára pedig minden bizonnyal ismeretlen.

Miért hallgat Erdő Péter?

2025 júliusának egyik forró szerda éjjelén Konrád-Lampedúza Bence betanított kémia­tanár hazafelé ballagott Ráczboldogkőn, a Kistücsök névre hallgató alma materéből. Nem volt ittas egy cseppet sem, de megviselte a nehéz levegő, amikor szembejött vele egy kormányzati óriásplakát. 

Kinek a bűne?

A kormánypárti média azzal igyekszik lejáratni egy Tisza párti önkéntest, hogy korábban pornófilmekben szerepelt. A kampány morális természetű, a nőt bűnösnek és erkölcstelennek állítja be, s persze ezt vetíti rá a pártra is.