Tartalom

MaNcs 32. évf. 31. sz. (2020-07-30)

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Magamnak vezénylek

Orbán, a magyar parlament és az EU-csúcs

Az Európai Unió költségvetési vitája rendszerint nem hozza lázba a vasárnapi ebéd közönségét. Ezen igyekezett változtatni a magyar kormány július közepén, amikor országgyűlési határozat formájában parlamenti felhatalmazást (ún. tárgyalási mandátumot) adott magának arra, hogy ha Brüsszelben úgy alakul, megvétózhassa az EU következő hét évre szóló költségvetését. Másképpen szólva: a magyar nép kötelezte miniszterelnökét, hogy akár a végsőkig is elmenjen érdekei védelmében.

Ljupcso Popovszki

Publicisztika

A haladás pályái

Észak-Macedónia európai esélyei a parlamenti választás után

A július 15-i macedóniai választás végeredménye a kívülálló számára valóságos csodának tűnhetett. A szociáldemokrata Zoran Zaev az után, hogy kínkeservesen megállapodott Görögországgal és Bulgáriával az ország új nevéről, s ennek nyomán a lakosság legalább fele hazaárulónak könyvelte el, megnyerte az előre hozott parlamenti választást. Riválisai magukat patriótának mondó nacionalisták voltak, illetve az albán kisebbség etnocentrikus pártjai.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az elit

A hétvégén Mészáros Lőrincnél, nevezett tihanyi éttermében mulatott a magyar jet set. Bizonyos Gaál Cecília lagziját ülték, akit pedig az elmúlt tíz esztendőben bőségesen nyílt alkalma megismerni a magyar társadalomnak.

A szerk.

A szerk.

Tetemrehívás

Vajon helyesen cselekedtek-e az Index új­ság­írói, szerkesztői és egyéb munkatársai, amikor a főszerkesztő, Dull Szabolcs elbocsátása után azon nyomban, tömegesen beadták a felmondásukat, s ezzel tálcán nyújtották át a lapot az Orbán-rezsim médiahóhérainak? Vagy jobban tették volna, ha egyértelműbb jelekre, a tartalmi befolyásolás kirívó kísérleteire, netán a teljes fordulat kikényszerítésére várnak, s legalább addig a szokásos módon írják tovább lapjukat?

Egotrip
Belpol

Így nyírták ki az Indexet

Belpol

Jöttek lassan, de biztosan

Az Index portált évek óta szorongatják, a kivéreztetés kódolva volt a megfontoltan kialakított cégstruktúrába – ám a lap szétesésével záruló folyamatot most mégis Schmidt Mária magánakciója indíthatta el. A végjátékhoz szükség volt a főszereplők közötti személyes dinamikák kedvezőtlen alakulására is.

Új tanév előtt: a digitális oktatás tapasztalatai a közoktatásban

Belpol

A központ ellenében

Több tízezer gyerek maradhatott ki az online oktatásból, amelyet ráadásul a tanárok jórészt előzetes gyakorlat és mindenféle központi útmutatás nélkül valósítottak meg. De akkor mi alapján zengedezett sikeres digitális oktatásról a kormány?

A szeptemberi iskolanyitás dilemmái pandémia idején

Belpol

Valami lesz

Tavasszal a kormány a világtrendet követve döntött az iskolák bezárásáról. Mára többet tudunk a gyerekek szerepéről a koronavírus-járványban, és egyértelművé vált, hogy a közoktatásban szükséges a személyes jelenlét is. Mire számíthatunk szeptembertől?

Zene

Film

Zene

A gitáros anyja

Hajdú Eszter: Siess haza, vár a mama!

„Élt 33 évet. Február 27-én gyász­istentiszteletet tartottunk az emlékére. Az úrasztalát elborító virágokat Barta Tamás tiszteletére hozták barátai, tisztelői” – közölte 1982-ben a Hollywoodi Magyar Református Egyház a Californiai Magyarság című lapban, de azt nem írták meg, hogy a „tragikus körülmények között elhunytat” valaha Magyarország legjobb gitárosának tartották.

Lemez

Zene

Méretes zakó

My Morning Jacket: The Waterfall II

A Jim James vezette, Kentucky államból származó My Morning Jacket elsősorban az USA-ban örvend komolyabb népszerűségnek.

Interjú

Zene

„Marslakónak csúfoltak”

Mario Biondi énekes

A jazz és a soul egyik legnevesebb európai előadóját a szicíliai Barry White-ként emlegetik érzékien búgó „fekete” baritonja okán. A nagyvilág számára Ray Charles fedezte fel, miután olasz turnéján ő volt „az előzenekar”, de azóta készített már albumot Al Jarreau, James Taylor és Chaka Khan közreműködésével is. A hazai közönséggel először a Paloznaki Jazzpikniken találkozott 2016-ban, ahol a tervek szerint augusztusban ismét fellép.

Könyv

Könyv

Könyv

Költőnk és Kora

Alan Walker: Fryderyk Chopin

„Nem tudom jobban körvonalazni Chopint, csak ha azt mondom, elragadó szentháromság. A személye, a játéka és a munkái között olyan összhang volt, hogy többé már nem tudjuk őket különválasztani, úgy tűnik, ezek más-más vonásai ugyanannak az arcnak.”

Könyv

Könyv

Szédítő részletek

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

Az elmúlt években a novella műfaja iránt szerzői és olvasói oldalról is megnőtt az érdeklődés, ami valószínűleg nem egészen független attól, hogy számos női alkotó – Tóth Krisztinától Szvoren Edináig, Selyem Zsuzsától Babarczy Eszterig vagy Bán Zsófiától Mécs Annáig – e műfajban talált leginkább magára.

Interjú

Könyv

„Jövök a vörös tintával”

James Ellroy író

Az amerikai bűnügyi irodalom 72 éves „démonkutyáját” Denverben értük el telefonon, miközben javában dolgozott a Los Angelesben játszódó, világháborús sorozatán, a második L.A. Quarteten. Az elsőbe olyan klasszikusok tartoznak, mint a Fekete Dália és a Szigorúan bizalmas. Ezekről is beszélgettünk.

Film/Könyv

Könyv

A szerelmes szem

Zalán Vince: Kalandozások – Egy filmkritikus feljegyzéseiből

Az, hogy a jó filmkritikus, filmteoretikus egyben a film szerelmese is (lásd még ciné­phile), kimondva magától értetődőnek tetszik, de keveset emlegetik mint a kiváló mesterségbeli tudás egyik elengedhetetlen összetevőjét. A jó filmkritikus egyben filmet nézni és filmet szeretni is tanít – a legszerencsésebb esetben pedig olyasmit fed fel a néző számára, ami számára láthatatlan volt addig. A jó filmkritikus avatott szem, mely segít meglátni a nem láthatót, az egyből nem megláthatót.

Interaktív
Képzőművészet

Képzőművészet

Képzőművészet

Lehetne egy mindenkinek

Gorka Géza-kiállítás a Kieselbach Galériában

A 20. századi hazai iparművészettel foglalkozó kötetekben rendszerint megelégszenek azzal az általános és egyszerűsítő összefoglalással, mely szerint a modern magyar kerámia­művészetet a nagy triász – Gádor István, Kovács Margit, Gorka Géza – munkássága alapozta meg, holott a korszak tárgykultúrája, azon belül is kerámiaművészete jóval összetettebb kapcsolódásokat, sokkalta több ismert vagy kevésbé ismert szereplőt, szövevényes történelmi, szociokulturális, gazdasági és politikai tartalmakat hordoz magában.

Színház

Színház

Színház

Csak a csillár

Egykutya

Bár a darab fikciója szerint hóhelyzet van, és a szereplők vastag télikabátot húznak, az Egykutya tökéletes nyári produkció: a mélység és sekélység olyan keverékét adja, amilyen pont jólesik ebben a melegben.

Gasztro
Lokál

BALATON MELLÉKLET - Tihany: a természet csodája

Lokál

A dermedt múlt

A Tihanyi-félsziget a Balaton-felvidék jó részét is átformáló vulkáni működés következtében alakult ki. Ezért is érdemes védeni minden zugot, ami még megmaradt belőle.

BALATON - MELLÉKLET - A Keszthelyi-öböl rapsicai a 80-as, 90-es években

Lokál

Művészek és tolvajok

A nagyüzemi méretű orvhalászat a 70-es évek végén kezdődött a Balaton nyugati végén, a Keszthelyi- és a Szigligeti-öböl vizein. Az elkövetők körét szenvedélyes hobbisták és iparszerű halszarkák alkották, de egy fekete Volga, számos halőr, vízirendőr, hivatásos halász és a halfogás Mozartja is feltűnik a történetben.

BALATON-MELLÉKLET - A balatoni mozik legnehezebb nyara

Lokál

Az utolsó retró

Bár a koronavírus az egész filmipart megbénította, a biztonságos vetítést kínáló Balaton-parti kertmozisok életük egyik legjobb szezonjában bíztak. De hiába nyaral idén a fél ország a Balatonnál, a kertmozik üresen maradtak.

BALATON MELLÉKLET - Helyi erők a balatoni vitorlázásban

Lokál

Mint a szolfézs

A vitorlázás nem olcsó sport, egy ifjúsági versenyző éves költségei milliókra rúghatnak. Vannak azonban balatoni klubok, amelyek nagy kedvezményekkel igyekeznek a helyi fiatalokat vízre csábítani.

Tudomány
Mikrofilm
Tévétorrent