étel, hordó

Határcsárda – Szentendre

  • ételhordó
  • 2020. augusztus 30.

Gasztro

A vendéglátóipar-történészekre vár a feladat, hogy kiderítsék, G. Szabó László nevében mit jelentett a „G”, és ha azt jelentette, akkor volt-e G-nap, és ha volt, mikor stb. Addig legyen elég, hogy a jeles vendéglős 1929-ben jó érzékkel választott helyszínt épülő csárdájának. A már akkor is roppant forgalmas 11-es út mentén, Szent­endre és Leányfalu határán, a szigetmonostori révkikötő mellett megnyílt Határcsárda egyszerre volt a megtestesült tradíció és a jövő hírnöke, mintha 100 éve ott állna, de a legújabb divatot követve. „A tulajdonos fiával együtt működtette a vendéglőt, majd az utód 1947-ben vette át. Magánzóként csupán néhány évig üzemeltette, hiszen az állam 1951-ben erre a vendéglátóegységre is rátette a kezét. Maradt a név, amely védjegy volt a környéken, így a Szentendrei Vendéglátóipari Vállalat intézményeként évtizedekig megélt jó híréből a csárda” – olvassuk a honlapon, ami valójában azt jelenti, hogy katasztrofális állapotok uralkodhattak az ötvenes években. De 1954-ben biztosan. Akkor ugyanis majdnem elvitte az ár, és csak 1957-ben tudtak újra kinyitni, és még nyolc év kellett a teljes renováláshoz. Ám onnantól kezdve igazodási pont lett a Határcsárda. A hetvenes években már úgy hirdették a telkeket, hogy milyen közel vannak a vendéglőhöz. Azóta megállt az idő. Igaz, hogy a Határcsárda a rendszerváltás után állami kézből magánba került, s az elmúlt harminc évben mindenféle tulajok adták egymás kezébe kulcsot, de senki nem vette a bátorságot a profilváltáshoz. Így hát maradt az, aminek G. Szabó László megálmodta, a megtestesült magyarosság. Tán még a berendezés sem változott 91 év alatt.

A gombaleves (880 Ft) jó sűrű, jó tejfölös, jó paprikás, kár, hogy a csipetkéket név szerint köszönthetnénk, ha lenne nevük. A roquefortos pulykacsíkokra (2850 Ft) úgy rátelepedik az édeskés öntet, hogy nem érezzük a hús ízét, legfeljebb valami rágós puhaságot, ami nem jó, de kellemetlennek sem mondanánk. A rántott harcsafilé (2850 Ft) neutrális, de nem válik rossz emlékké, a köretekre – rizs, hasáb – sem tudnánk rosszat mondani, ahogy jót sem. Az ún. csárdakehelybe (1080 Ft) beleadtak apait, anyait. Van benne barack és somlói galuska, csokifagylalt és tejszínhab, kész csoda, hogy nem leszünk rosszul tőle. Ennek ellenére tökéletes az illúzió. Noha egy kortyot sem ittunk, mégis úgy érezzük magunkat, mint azok a szigetmonostori törzsvendégek 1973 körül, akik az utolsó kört éppen akkor kérték ki, amikor elment az utolsó komp, mégsem estek pánikba. És mivel mi sem maradtunk éhesen, mi baj lehet még?

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.