A gasztronómia világa folyamatosan változik. Trendek jönnek-mennek, ami valóban csak divatból felkapott, az gyorsan elillan, a használható újdonságok viszont megmaradnak és beépülnek a hétköznapi étrendünkbe. 2016-ban is volt minden a világban: borzalmas, szivárványszínű, műanyaggal agyonszínezett bagel, hongkongi desszerten alapuló, gofritölcsérbe pakolt túlzó fagylaltkehely, sóban érlelt tojássárgája, agyonhype-olt – de legalább tényleg kiváló –, klasszikus olasz, borsos-sajtos minimáltészta (cacio e pepe). Ezek azonban mind csak ideiglenes őrületek lehettek, jövőre már nyomuk sem lesz. Az egészséges táplálkozásban felbukkanó irányzatok és újdonságok ezzel szemben szerencsére egyre erősebben ragadnak itt, nem lehet észrevétlenül elmenni amellett, hogy ezek mennyire állandósulnak, az újabb generációk étrendjének már legtermészetesebb elemei. Íme, tíz maradandó:
A vegán étkezés világszerte egyre nagyobb teret hódít, a csúcsgasztronómiába is betört, a legfontosabb szakácsverseny, a Bocuse d’Or lyoni döntőjében évtizedek után először, sokak megrökönyödésére, vegán az egyik versenyszám. A „mindenmentes”, azaz cukor-, laktóz- és gluténmentes irányzat. Zöldségkultusz. Szuperélelmiszerek. Avokádós pirítós. Kurkuma. Közel-keleti egészséges konyha. Fermentálás (tejsavas erjesztés). Zöldségspagetti. „Bowl-food”. Utóbbira még nem született tökéletes magyar kifejezés, talán „szupertál”-nak lehetne keresztelni. Az elnevezés a tálalásra utal: mély, például nagyobb müzlis- vagy levesestálban kínált fogás, amely különböző elemekből áll össze: általában valamilyen gabonából (barna rizs, quinoa, bulgur), zöldségekből és fehérjéből (hús vagy tojás). Egy kézből, egy evőeszközzel ehető. Kiegyensúlyozott, színes, változatos, egészséges, hedonista. Hétköznapi vagy akár irodai ebédnek tökéletes, mivel csak össze kell állítani. Például így:
Quinoa hatperces tojással, avokádóval és füstölt lazaccal
Hozzávalók (4 adag)
15 dkg quinoa vagy köles
1 kávéskanál só
2 érett avokádó
8 dkg füstölt lazac
4 evőkanál pácolt lila hagyma
4 hatperces tojás
Opcionális:
Kockázott sült tök vagy édesburgonya
Pirított magok, például szezám vagy kesu
Csiliszósz
Friss zöldfűszerek (snidling, petrezselyem,
koriander)
Megfőzzük a quinoát (akár előző nap): alaposan, legalább kétszer, háromszor leöblítjük. (Ez nagyon fontos, különben a quinoa keserű lesz! Ugyanez a helyzet a kölessel.) Lábasba tesszük, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, felforraljuk, hozzáadunk egy kávéskanál sót, takarékra vesszük, és 15 percig főzzük, amíg felveszi az összes vizet. Ekkor letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és legalább 10 percig állni hagyjuk. 15 dkg száraz quinoából 45 dkg főtt lesz. Tálakba kanalazzuk, és a tetejére helyezzük a „feltéteket”: a felszeletelt, érett avokádót, a füstölt lazacot (helyette lehet tonhal, szardínia vagy füstölt makréla), az ecetben és csipet porcukorban pácolt lila hagymát, a hatperces tojást és minden mást, ami kéznél van.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu