chili&vanília

Bódító, feledhetetlen ünnepi desszert

Gasztro

A birsalma egy csoda. Az egyik legszebb gyümölcs, a legenda szerint a Párisz által Aphroditének átnyújtott aranyalma valójában birsalma volt. Perzsiából származik, számos vallásban és kultúrában a boldogság, a szerelem és a termékenység szimbóluma. Leglenyűgözőbb tulajdonsága, hogy lassú, hosszú főzési idő alatt semleges sárgából lélegzetelállító, mély bíborvörös színre vált (feltéve, hogy cukrot és citromot adunk hozzá). Ez történik az alább ajánlott, őrületesen finom birsalmás tarte tatin, vagyis fordított sütemény esetében is. Hagyományos változata almával készül, és bizonyos Tatin nővérekhez köthető, erről azonban már mindent megírtak. Elkészítése igényel némi odafigyelést és rutint, de mindkettő megéri. Birsalmával különlegesebb a végeredmény, az édes-keserű karamell, a vanília és a parfümös, fanyar birsalma ízeinek összeolvadása pedig feledhetetlen élmény. Mindenkinek jó főzést és pihenést kívánok, boldog karácsonyt, hanukát, új évet, jövőre ugyanitt folytatjuk!

 

Vaníliás-birsalmás tarte tatin

Hozzávalók (6–8 szelethez)

 

5 + 12 dkg kristálycukor

1 darab citromhéj

2 szegfűszeg

3 szép, ép, nagy birsalma

1 facsarásnyi citromlé

6 dkg vaj, felkockázva

1 vanília

1 csomag kinyújtott, friss leveles tészta (270 g)

Tálaláshoz:

Kikevert mascarpone vagy vaníliafagylalt,

vagy sodó

 

Egy nagy lábasban összeforralunk 3 dl vizet, 5 dkg cukrot, egy darab citromhéjat és két szem szegfűszeget. Néhány percig forraljuk, amíg teljesen felolvad benne a cukor. Közben jófajta (U alakú) zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk a birsalmákat, félbe, majd negyedekbe vagy cikkekbe vágjuk. A magházat éles késsel eltávolítjuk. Vigyázat a késekkel, a birsalma nagyon kemény, és könnyen megcsúszhat a kés! A birsdarabokat a fűszeres szirupba helyezzük, majd fedő alatt kb. 15 percig pároljuk, amíg egy éles kést könnyen bele lehet szúrni, de nem puhult meg teljesen. Leszűrjük. A visszamaradt birsillatú és -ízű szirupot kissé beforraljuk, és lehűtve üvegbe töltjük. Pezsgővel felöntve elegáns ünnepi koktél lehet belőle. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

Ideális esetben egy olyan vastag falú serpenyőben dolgozunk, amit be lehet majd tenni a sütőbe. Az edénybe szórjuk a 12 dkg kristálycukrot, és közepes lángon, kevergetés nélkül felolvasztjuk, karamellizáljuk. Amikor sötét borostyánszínű, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a citromlevet (ez stabilizálja a karamella állagát, és megállítja a főzési folyamatot), majd beletesszük a vajat, a vanília kikapart magjait, és lassan elkeverjük. Kissé össze fog állni, nem kell megijedni, a sülés során visszaolvad majd. A karamellakrémbe tesszük a birsalmacikkeket, szorosan, legyezőszerűen elrendezve. A leveles tésztát ráhelyezzük a birsalma tetejére, és körbevágjuk, úgy, hogy kb. 1 cm-el legyen szélesebb mint a serpenyő. A széleket szorosan benyomkodjuk, a tészta tetejét megszurkáljuk. 35 percig sütjük, amíg a tészta aranyszínűre sül. Tíz percig állni hagyjuk, és kissé lehűtjük. A serpenyőre teszünk egy nagy kerek tányért, határozott mozdulattal megfordítjuk, egy-két percig így hagyjuk (hogy a karamella leoldódjon), majd kiborítjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.