chili&vanília

Egy csokor cékla tetőtől talpig

Gasztro

A céklát gyakran őszi, téli gumós zöldségként tartjuk számon, pedig ilyenkor nyáron még finomabb – zsenge, édes, még nyersen is megállja a helyét. Hihetetlenül változatosan lehet elkészíteni, arról nem is beszélve, hogy mennyire egészséges. Gyógyító, méregtelenítő hatású, tele van rostokkal, vitaminokkal, káliummal, folsavval. A cékla is a zöldségek azon csapatába tartozik, amelyek sütve önálló éle­tet kezdenek élni. Az ízét össze sem lehet hasonlítani a főzött állapotú önmagával. Nyári, fanyar, piros gyümölcsökkel pedig pazar, és igazi vitaminbomba, remekül harmonizál meggyel, cseresznyével, málnával, feketeribizlivel.

A termelői piacokon ilyenkor kaphatók a látványos, színes céklacsokrok, érdemes ezeket is megkóstolni. Csak néhány a számos különleges céklafajta közül, amelyekben ilyenkor tobzódhatunk: Burpees golden (sárga színű kerek, édes), Detroit (1892-ben fejlesztett fajta, vékony, feszes héjú, kisméretű), Cylindra (hosszúkás, zsenge, édes), Tonda di Chioggia (csíkos, jellegzetes, rózsaszínű-fehér évgyűrűket rejt, íze enyhe, édeskés, inkább retekhez hasonlít, olasz ősi fajta, amely Chioggia városából származik, mint Goldoni csetepatéja), Egitto Migliorata (1850-ben született, lapos, élénk piros a húsa).

A cékla levelét semmiképpen ne hagyjuk az árusnál, remekül felhasználható. Készíthetünk belőle salátát, pesztót, köretet. Az alábbi ételben tetőtől talpig minden része, azaz a levele, szára és gumója is hasznosul. Nyári ebédekre, teraszvacsorákra kiváló magában (esetleg friss lepénykenyérrel), de természetesen lehet grillhúsok körete is.

 

Sült céklák joghurtos céklalevél-salátával

Hozzávalók (4 adag)

 

2 csokor nyári, zsenge cékla levelével együtt

(lehetőleg színes, vegyes)

olívaolaj, só

kb. 5 dl sűrű, görög joghurt

1 gerezd fokhagyma

 

Pácolt céklaszárhoz:

1 evőkanál fehérborecet

1 kávéskanál méz

1 evőkanál olívaolaj

csipet csilipehely

Tálaláshoz: friss zöldfűszerek, durvára vágott,

pirított dió

 

Először megsütjük a céklákat: a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A zsenge, apró gumókat nem is szükséges meghámozni. Mérettől függően félbe- vagy negyedekbe vágjuk. Ha színes céklát kaptunk, akkor a pink-fehér csíkosat külön tesszük, azt nem sütjük, hanem nyersen szeletelve használjunk majd (az a fajta ugyanis inkább a retek ízéhez áll közelebb, finomabb nyersen, ráadásul a sütés során elveszíti a látványos, színes csíkokat). Alufóliával bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, majd készre sütjük. A pontos sütési idő a gumók méretétől függ, az apró, színes céklák akár 15 perc alatt is megsülnek, ha nagyobb gumókkal dolgozunk, akkor 30–45 perc is lehet.

Miközben sül a cékla, elkészítjük a salátát: a céklalevelet alaposan átöblítjük, a szárakat levágjuk. A megmosott leveleket egy nagy lábas forrásban levő sós vízbe mártjuk pár másodpercre, amíg összeesnek, de még szép zöld a színük. Azonnal jeges vízbe tesszük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot (és lehűtsük). Alaposan kinyomkodjuk, majd felaprítjuk. Összekeverjük a joghurttal, sóval és egy gerezd reszelt fokhagymával. A szárakat egész apróra karikázzuk, majd összeforgatjuk az ecettel, mézzel, olívaolajjal és csipet csilivel. Tálalás: a tálra halmozzuk a joghurtos céklalevél-salátát. A tetején elrendezzük a sült céklákat. Megszórjuk a marinált céklaszárral, durvára vágott dióval és zöldfűszerekkel (pl. petrezselyem, kapor, menta).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.