chili&vanília

Egy csokor cékla tetőtől talpig

Gasztro

A céklát gyakran őszi, téli gumós zöldségként tartjuk számon, pedig ilyenkor nyáron még finomabb – zsenge, édes, még nyersen is megállja a helyét. Hihetetlenül változatosan lehet elkészíteni, arról nem is beszélve, hogy mennyire egészséges. Gyógyító, méregtelenítő hatású, tele van rostokkal, vitaminokkal, káliummal, folsavval. A cékla is a zöldségek azon csapatába tartozik, amelyek sütve önálló éle­tet kezdenek élni. Az ízét össze sem lehet hasonlítani a főzött állapotú önmagával. Nyári, fanyar, piros gyümölcsökkel pedig pazar, és igazi vitaminbomba, remekül harmonizál meggyel, cseresznyével, málnával, feketeribizlivel.

A termelői piacokon ilyenkor kaphatók a látványos, színes céklacsokrok, érdemes ezeket is megkóstolni. Csak néhány a számos különleges céklafajta közül, amelyekben ilyenkor tobzódhatunk: Burpees golden (sárga színű kerek, édes), Detroit (1892-ben fejlesztett fajta, vékony, feszes héjú, kisméretű), Cylindra (hosszúkás, zsenge, édes), Tonda di Chioggia (csíkos, jellegzetes, rózsaszínű-fehér évgyűrűket rejt, íze enyhe, édeskés, inkább retekhez hasonlít, olasz ősi fajta, amely Chioggia városából származik, mint Goldoni csetepatéja), Egitto Migliorata (1850-ben született, lapos, élénk piros a húsa).

A cékla levelét semmiképpen ne hagyjuk az árusnál, remekül felhasználható. Készíthetünk belőle salátát, pesztót, köretet. Az alábbi ételben tetőtől talpig minden része, azaz a levele, szára és gumója is hasznosul. Nyári ebédekre, teraszvacsorákra kiváló magában (esetleg friss lepénykenyérrel), de természetesen lehet grillhúsok körete is.

 

Sült céklák joghurtos céklalevél-salátával

Hozzávalók (4 adag)

 

2 csokor nyári, zsenge cékla levelével együtt

(lehetőleg színes, vegyes)

olívaolaj, só

kb. 5 dl sűrű, görög joghurt

1 gerezd fokhagyma

 

Pácolt céklaszárhoz:

1 evőkanál fehérborecet

1 kávéskanál méz

1 evőkanál olívaolaj

csipet csilipehely

Tálaláshoz: friss zöldfűszerek, durvára vágott,

pirított dió

 

Először megsütjük a céklákat: a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A zsenge, apró gumókat nem is szükséges meghámozni. Mérettől függően félbe- vagy negyedekbe vágjuk. Ha színes céklát kaptunk, akkor a pink-fehér csíkosat külön tesszük, azt nem sütjük, hanem nyersen szeletelve használjunk majd (az a fajta ugyanis inkább a retek ízéhez áll közelebb, finomabb nyersen, ráadásul a sütés során elveszíti a látványos, színes csíkokat). Alufóliával bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, majd készre sütjük. A pontos sütési idő a gumók méretétől függ, az apró, színes céklák akár 15 perc alatt is megsülnek, ha nagyobb gumókkal dolgozunk, akkor 30–45 perc is lehet.

Miközben sül a cékla, elkészítjük a salátát: a céklalevelet alaposan átöblítjük, a szárakat levágjuk. A megmosott leveleket egy nagy lábas forrásban levő sós vízbe mártjuk pár másodpercre, amíg összeesnek, de még szép zöld a színük. Azonnal jeges vízbe tesszük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot (és lehűtsük). Alaposan kinyomkodjuk, majd felaprítjuk. Összekeverjük a joghurttal, sóval és egy gerezd reszelt fokhagymával. A szárakat egész apróra karikázzuk, majd összeforgatjuk az ecettel, mézzel, olívaolajjal és csipet csilivel. Tálalás: a tálra halmozzuk a joghurtos céklalevél-salátát. A tetején elrendezzük a sült céklákat. Megszórjuk a marinált céklaszárral, durvára vágott dióval és zöldfűszerekkel (pl. petrezselyem, kapor, menta).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.

Árvák harca

A jelenből visszatekintve nyilvánvaló, hogy a modern, hol többé, hol kevésbé független Magyarország a Monarchia összeomlásától kezdődő történelmében szinte állandó törésvonalak azonosíthatók.